NutriFitUp

Bun venit pe NutriFitUp! Ma bucură enorm faptul că ești aici și că ești interesată de bunăstarea puiului tău!

Alimentația în timpul alăptării este esențială pentru sănătatea bebelușușui tău. În acest articol vei învăța care alimente sunt permise și care sunt interzise în momentul alăptării.

Nagivare ușoară articol:

Alimentația mamei în timpul alăptării
Alimente permise în alăptare
Alimente interzise în alăptare

Îmi amintesc prima atașare la sân după naștere. A fost al doilea moment unic, după ce mi-am văzut copilul ce a stat 9 luni în mine. Acea ființă mică și neajutorată în brațele mele… mi-a dat o forță și o ambiție incredibilă să depășesc momentele grele ce au urmat.

alimente permise si alimente interzise in alaptare

Prima fetiță, nu a avut parte de rândurile de mai sus, se luptau să o țină în viață. Și eu visam la momentul perfect al întâlnirii noastre, însă am atins fetița doar prin geamul incubatorului. După două săptămâni am ținut-o în brațe prima oară.

După 6 săptămâni de spitalizare, alergat prin zăpadă (rețin imaginea aceasta toată viața la ora 5 dimineața eu făceam primele urme în zăpadă spre spitalul clinic de urgență secția prematuri) stres, vești proaste, s-a produs minunea: În sfârșit plecăm acasă!

Abia după 2 luni în care am utilizat pompe de sân m-am ambiționat să o pun la sân. Am hotărât împreună cu medicul că are greutatea bună și forța necesară pentru a putea să se conecteze cu mine și am pus-o la sân. Nu m-am lăsat! Știam că laptele meu este perfect pentru copilul meu.

Nu vreau să te sperii cu povestea mea. Nu este o victimizare. Dimpotrivă, vreau să o vezi ca pe o încurajare. Am reușit să depășesc momentul și, după un an, am rămas iar însărcinată.

Fie că ești însărcinată sau deja alăptezi, cu siguranță nu vei uita primul alăptat. Este dragoste la prima vedere (recunosc, doare puțin) și sănătate. Sănătate pentru puiul tău și pentru tine.

Alimentația în timpul alăptării și de ce este esențială

Rata alăptării în urmă cu câțiva ani cel puțin în România a fost extrem de scăzută. Conform unui studiu desfasurat in 2011 de Institutul  pentru Ocrotirea Mamei si Copilului, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și UNICEF, în România, pe glob se nasc anual 136,7 milioane de copii, dintre care doar 32,6% sunt hrăniți exclusiv prin alăptare.

Alimentatia in alaptare si importanta acesteia
Eu cu bebe, imediat după naștere.

Rata de alăptare de 12,6% este printre cele mai mici din Europa, potrivit unui comunicat al organizației Salvați Copiii, in contextul săptămânii mondiale a Alăptării ce are loc în perioada 1-7 august.

Cât am fost însărcinată abia auzeam de alăptare. Pe atunci nici nu era moda cu rețele de socializare. Rețin că mi-am comandat diverse cărți pentru că nu știam nimic despre dieta mamei în timpul alăptării.

Voiam să alăptez și mă documentam zilnic despre probleme, poziții de alăptat, alimentația mamei în pe perioada alăptării, și dacă există alimente interzise  în alăptare, ca orice mamă începătoare dornică să găsească cele mai bune informații.

După ce fetița mea a împlinit 6 luni au apărut și grupuri de alăptare care au fost un suport pentru mine. Am întâlnit oameni care m-au ajutat foarte mult.

Bun, gata cu povestea mea să revenim la subiect! ☺

Alăptatul în sine poate părea dificil dacă stai deoparte și privești. Însă, dă-mi voie să îți spun, este un instinct. Este adânc tipărit în creierul tău și trebuie doar să îți asculți corpul și copilul ca să știi ce ai de făcut.

Alăptarea te ajută pe tine ca femeie să îți revii mai ușor după naștere. Este un proces hormonal bine pus la punct.

Poate vrei să fii o mamă care alăptează pentru că ți se pare la modă, sau că ai văzut și crezi tu că e mai bine, că e mai ieftin, că e mai comod. Însă, crede-mă, alăptarea e mult mai mult de atât.

Așa cum spun și în Dieta NutriFitUp pentru Sarcină și Alăptare, alăptarea este conectare. Este este modul în care ești concepută în mod natural pentru a începe experiența de a fi mamă. Alăptarea este perfectă și în regulă pentru copilul tău. Copilul tău are un reflex de a suge și poți testa asta imediat după naștere, sânul tău este perfect pentru a oferi ceea ce el caută.

Pentru răspunsuri la multe alte întrebări îți recomand The womanly art of breastfeeding (La leche League Internationa) și Ghidul alăptării (Dr. Jack Newman).

Beneficiile alăptării pentru mamă și copil

Laptele matern conține celule vii și da, contrar multor afirmații, poate vindeca. Laptele mamei vindecă! Acesta are proprietăți imunologice în special colostrul care are bacterii bune și imunoglobuline.

Recent cercetătorii au descoperit prezența unui ingredient în laptele uman: inhibitor de tripsină pancreatică, care protejează și repară intestinele bebelușului și este de 7 ori mai concentrat în colostru decât în laptele matern. Acesta ajută la eliminarea ușoară a meconiului (primul scaun după naștere).

Este hrana imitabilă de către companiile de lapte praf  dar inegalabilă.

Vrei să te alimentezi sănătos pentru tine și copilul tău?

Află cum descărcând acest ghid GRATUIT!

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Este un aliment complet care conţine toate substanţele nutritive necesare (proteine, glucide, lipide) bine proporţionate atât cantitativ, cât şi calitativ ce asigurã o creştere şi dezvoltare armonioasã. (Dr. Ana Culcer).

De aceea alăptarea este esențială și are prea multe beneficii ca tu să o ratezi. Chiar dacă te afli printre femeile care nu pot alăpta, poți lua legătura cu consultanți în alăptare și sunt sigură că vei lua cea mai bună decizie.

Pentru tine, ca mamă:

 • Este ieftin, este greu la început dar ușor mai târziu, poți pleca oriunde fără să depinzi de sticle, cutii, apă caldă, este mereu la temperatura perfectă, calmează copilul.
 • Este un act instinctiv dar uneori poate fi adesea  dificil dacă nu ști la ce să te aștepți. Dacă alegi să te informezi din timp, sunt sigură ca vei preveni multe stări de îngrijorare.
 • Te ajută să îți revii mult mai ușor după naștere. În momentul suptului uterul se contractă revenind mai repede la forma sa inițială.

Pentru copil:

 • Asigură protecție, are anticorpi, previne anemiile, conține toți nutrienții pe care copilul trebuie să îi primească.
 • Asigură confortul emoțional, se simte în siguranță la sânul mamei.
 • Asigură buna dezvoltare a mușchilor faciali, cranieni deoarece prin supt sunt stimulați foarte mulți mușchi care ajută la închiderea normală fontanelei.

Acestea sunt doar câteva dintre multe alte beneficii pe care le oferă laptele matern, dar poate că este un subiect pentru un întreg alt articol.

Alimente permise în timpul alăptării

Cândva mă întrebam dacă fac bine ceea ce fac, dacă trebuie să mănânc la regim sau nu. Îmi pusesem problema fructelor și legumelor, pentru că alimentația mamei pe perioada alăptării este una normala dacă stăm să ne gândim bine. Însă ce înseamnă asta?

Dar am decis să nu rămân doar cu întrebări, așa că m-am apucat să și testez! Într-o zi, pe când fetița avea durerile de burtică numite colici, am început să mănânc doar biscuiți și ceai. Am ținut-o așa vreo 2 zile. Nici o schimbare.

Alimente permise in alaptare. Un concept inexistent. Orice e permis, atata timp cat este considerat si sanatos.
6 luni după naștere.

Atunci am căutat explicația științifică. Pe perioada sarcinii am mâncat normal și bebelușul s-a familiarizat cu toți nutrienții. Ar fi absurd să trec acum la regim doar pentru că are dureri de burtă sau colici. Pentru mine a fost foarte important să înțeleg și să testez această teorie. Explicația a fost cu totul alta:

Colicii nu au apărut de la o alimentație nesănătoasă ci au fost o problemă emoțională. La ora 15:00 plângea timp de 30 de minute, atât. Am descoperit și cauza. Mai sus am spus prin ce șoc emoțional trecuse ea și era normal să se descarce. Problema a durat aproximativ 3 săptămâni timp în care eu îi vorbeam, o linișteam și o țineam pe pielea mea.

Colicii sunt încă un mister! Nimeni nu știe exact ce sunt dar toată lumea își dă cu părerea. Unii bebeluși îi au, alții nu. De obicei, aceștia apar la aproximativ 2-3 săptămâni după naștere.

Totuși, aș dori să facem o distincție între colici sau alte frustrări, supărări, nevoi, ale bebelușului cum a fost și în cazul fetițelor mele explicat mai sus.

Având la îndemână tot felul de soluții anti-colici suntem tentate adesea să folosim niște picături decât să încercăm să înțelegem motivul real al plânsului.

Dr. Jack Newman spunea într-una dintre prezentările sale că un copil trebuie înțeles, iubit, protejat, lăsat să se descarce, schimbat și alăptat.

Colicile adevărate: plâns 3 ore consecutiv, 3 zile pe săptămână timp de 3 săptămâni.

Vrei să te alimentezi sănătos pentru tine și copilul tău?

Află cum descărcând acest ghid GRATUIT!

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Dacă nu ești sigură de cauza plânsului și te gândești că are legătură cu dieta ta în alăptare, citește mai jos și alte cauze posibile ale plânsului:

 • Ejecția puternică a laptelui: Aceasta poate provoca dificultăți pentru supt.
 • Atmosfera din casă: Starea mamei (toate stările se transmit copilului).
 • Deshidratare: Verifică de câte ori schimbi scutece într-o zi (5-6) pentru a evita suspiciunea deshidratării și buna funcționare a sistemului excretor.

Sfaturi utile pentru durerile de burtică:

 • Lasă copilul să sugă din sânul respectiv până îl golește pentru a putea beneficia și de laptele de final, bogat în grăsimi.
 • Caută o poziție care să fie plăcută și pentru copil și confortabilă pentru tine.
 • Evită poziția culcat (care o folosești noaptea). Ziua alăptează-l ridicându-i puțin capul pentru a fi la un unghi de 45 de grade, apoi ține copilul în poziție verticală pentru eructație.
 • Petrece timp cu bebelușul skin to skin (contactul piele pe piele, amândoi dezbrăcați, dar înveliți).
 • Asigură-i un mediu exterior asemănător celui din burtică (legănat, purtat în wrap elastic încă de la început, zgomote tip white noise, vezi pe YouTube)
 • Fă-i baie punând un prosopel pe burtică. Se va relaxa.

În cazul în care medicul neonatolog-pediatru recomandă administrarea de picături pentru digerarea mai ușoară a lactazei poți să le folosești după ce ai eliminat cauzele de mai sus.

Dieta potrivită în primele luni pentru ca tu să îți revii după naștere dar să nu îți afecteze lactația trebuie să fie una sigură!

Am decis, așadar, în urma la tot ceea ce am învățat, să mănânc cum mâncam eu înainte.

La cea de-a doua fetiță plânsul a fost foarte puternic însă eu știam că nu era din cauză că am mâncat eu un anumit aliment. Ea era o altă fire, mai sensibilă și pentru ea nașterea a fost traumatizantă.

Eram mult mai relaxată și am înțeles că un copil nu plânge doar pentru că mama sa a mâncat o bucată de ciocolată. Are nevoi și plânsul este singurul său mod de a se exprima.

Aș vrea totuși să îți las câteva recomandări pentru perioada alăptării:

 • Consumă minim 2.5 litri de apă pe zi pentru că vei simți nevoia să bei foarte multă apă.
 • Nu sări peste micul dejun niciodată, este masa cea mai importantă a zilei.
 • Nu introdu în alăptare cantități mari de alimente pe care nu le cunoști (ex: alimente iuți, foarte condimentate, sosuri grele, maioneze sau alimente pe care nici corpul tău nu le tolerează)
 • Produsele lactate le poți evita pentru început.
 • În locul unui suc natural (care conține doar zahărul din fructe și legume), optează pentru un smoothie (care este mult mai hrănitor și sănătos și mai bogat în vitamine).

Dacă vrei să ai mai multe exemple de meniuri sănătoase, variate şi echilibrate, am creat un meniu special pentru perioada alăptării, disponibil în Dieta NutriFitUp pentru Sarcină și Alăptare, iar la finalul cărţii vei găsi atașat tabelul cu diverse alimente, număr de calorii şi conținutul lor din punct de vedere nutrițional, astfel să poți combina alimentele şi găti în funcție de ce ai chef sau timp.

Alimente interzise în timpul alăptării

Sfatul meu este să te gândești că ceea ce mănânci se digeră și merge spre copilașul tău. Optează pentru alimente sigure atât pentru tine cât și pentru puiul tău.

Ce ție nu îți aduce nici un beneficiu pe cuvânt că nici copilului. Dacă ți-e poftă de dulce caută alimente sănătoase: smochine, curmale, ciocolată făcută în casă, fructe proaspete.

Conform cu ultimele cercetări nu există alimente interzise în alăptare!

Asta… atâta timp cât ele sunt sănătoase și nu reprezintă un pericol pentru mamă și copil.

Alimentele interzise în timpul alăptării sunt cele care pun în pericol sănătatea mamei și a copilului, cum ar fi tutunul, alcoolul în cantități mari, lactatele și alunele (în eventualitatea unor alergii) și alimente care conțin mercur și pot intoxica organismul uman (pește din anumite crescătorii – vezi detalii pe www.anpc.gov.ro).

În general, cele mai multe mame care alăptează știu foarte bine ce au de făcut. Hai totuși să detaliem puțin cele mai nocive elemente.

Țigările:

Dr. Jack Newman spune că:

O mamă care nu se poate lăsa de fumat ar trebui să alăpteze. Nu încurajăm mamele să fumeze însă totuși proprietățile laptelui matern sunt extrem de importante pentru a priva copilul de ele pentru că tu fumezi.

Cu cât fumezi mai mult, riscurile cresc. Iată care sunt principalele riscuri ale fumatului în cantități mari:

 • Copilul se poate dezvolta mai încet și pot apărea colicii
 • Diaree, crampe abdominale
 • Lactație scăzută

Cum diminuezi riscurile? Ideal este să te lași de fumat. Totuși, poți începe cu aceste practici:

 • Redu pe cât posibil numărul de țigări
 • Nu alăpta imediat după ce ai fumat
 • Nu fuma în încăperea unde se află și bebelușul
 • Schimba hainele cu care ai fumat.

Alcoolul:

Dr. Jack Newman scria în cartea sa Ghidul pentru alăptare că un pahar de vin băut ocazional nu va afecta lactația.

Alcoolul se evită. Important este să nu îl consumi în exces și nu trebuie să renunți la alăptare doar pentru că ai băut un pahar de vin.

Sper că nu este necesar să enumerăm efectele negative ale consumului de alcool în exces…

Nu este indicat să bei mai mult de 120 ml de vin pe zi. Restul băuturilor de tip coniac (tăriile), au concentrație de alcool foarte mare și este bine să nu le bei. Totuși, ține cont de faptul că 500ml de bere conțin, în general, mai mult alcool decât 50ml de coniac sau 120ml de vin.

Cafeaua:

Este băutura de relaxare pentru noi femeile, mai ales după naștere. Este un aliment diuretic însă nu este neapărat cert că va afecta copilul. O cană de cafea pe zi (200 ml) este permisă în alăptare. Alăptarea este un proces atât de normal însă noi, oamenii, l-am făcut complicat. Încă din perioada intrauterină a simțit gustul multor alimente astfel este oarecum familiarizat cu ceea ce tu mănânci.

Vrei să te alimentezi sănătos pentru tine și copilul tău?

Află cum descărcând acest ghid GRATUIT!

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Consumați cafea cu moderație și niciodată pe stomacul gol, pentru că îți irită mucoasa, provoacă aciditate și, în loc să te simți plină de energie, efectul va fi complet invers. Eu obișnuiam să consum de două ori, dimineața 50 ml cu lapte 200 ml și după masa, la fel.

E bine să reții că nu trebuie să abuzezi de cofeină (cafea, cola, alte produse)Cantitatea zilnică pe care nu trebuie să o depășesti este de 300mg cofeină.

Un mic truc: bea apă la trezire apoi ia micul dejun și ulterior bea cafeaua.

Se spune că în timpul concediului de maternitate, cafeaua o faci la 8 și pe la 19 constați că ai uitat să o bei ☺

Alimente de evitat, care provoacă balonări sau refluxuri femeilor:

 • Alimente interzise in alaptare. Alimentele daunatoare trebuie evitate in dieta mamei atunci cand alapteaza. De asemenea, trebuie evitat excesul.
  Cam la 6 luni după naștere.

  Laptele de vacă și produsele lactate, în general, sunt posibile alimente pe care multă lume nu le tolerează din cauza lactozei (aproape 70% din populație prezintă simptome de intoleranță la lactoză). Am observat că după ce consumam eu anumite lactate, copilul făcea un scaun mai moale.

 • Fasolea, năutul, lintea pot provoca flatulență persoanelor sensibile.
 • Conopida, brocoli și alte legume similare trebuie introduse treptat în dietă. Nu este indicat să începi să le mănânci în cantități exagerate dacă nu le-ai mai mâncat anterior.
 • Orice aliment nou ii ia corpului timp să se adapteze, să învețe cum să îl digere.
 • Alunele și nucile sunt ceva mai greu de digerat. De aceea, este bine să le hidratezi înainte de consum. Consumă moderat și în cantități mici la început pentru e evita alergiile (unele persoane au reacții alergice grave, dar cel mai probabil deja știu de ele).
 • Ardeiul, tomatele și ceapa: Pentru unele sunt alimente ideale pentru altele nu, deoarece sunt alimente care pot provoacă inflamații sau balonare.

Nu toate femeile au însă balonări după aceste alimente. La fel cum nici un copil nu este asemănător. Nu consuma aceste alimente dacă nu ești sigură la început. Eu una după naștere am mâncat 400 grame de brocoli și 200 grame de carne de pui. Abia am așteptat să consum brocoli. Nu s-a întâplat nimic ☺

Excesul, în general:

Testează întâi separat și vezi cum te simți tu, apoi copilașul. Dacă totul este în regulă consumă în limite normale evitând excesul.

Unele dintre voi vor crede că dacă atât de multe alimente sunt rele, mai bine nu mâncați nimic. Ei bine, testați și vedeți. La început în cantități mici, apoi urmați un plan alimentar sănătos, variat și echilibrat.

Nu trebuie să renunți la alăptare doar pentru că ai impresia că unele alimente nu fac bine.

Ce este foarte important de reținut este că laptele oricum se va produce, indiferent că tu mănânci sau nu.

Dacă nu o să poți mânca (știu că uneori trec orele și uiți de tine) stai liniștită, vei avea cu ce să îți hrănești bebe-ul. Problema este, în schimb, că vei ajunge să pierzi din rezervele proprii, ceva ce pe termen mai lung s-ar putea să vă afecteze pe amândoi.

Mănâncă sănătos pentru ca tu să fii sănătoasă și să te poți ocupa de copilașul tău.

Dacă în istoricul tău medical există alergii sau intoleranțe, evită acele alimente pentru a evita și apariția unor eventuale complicații.

Concluzie:

NutriFitUp - Dieta si nutritie pentru femei si mamiciDeși rata alăptării a crescut, totodată cu ea a crescut și presiunea pe mame. O mamă trebuie înțeleasă și trebuie ajutată să găsească metoda cea mai bună pentru ea și copilul ei fără a fi judecată și criticată. O mamă are nevoie să se adapteze la noua schimbare și uneori are nevoie de suport.

Este imposibil să facem o listă întreagă cu alimente permise și alimente interzise în timpul alăptării. Secretul este să mănânci sănătos și să nu te stresezi prea tare. Adevărul este că știi ce ai de făcut. Dacă mănânci prea mult prăjit, schimbă stilul și gătește mai mult mâncare fiartă sau la cuptor.

Dacă simți că întâmpini dificultăți în a descoperi dieta potrivită, atunci aruncă o privire peste Dieta NutriFitUp pentru Sarcină și Alăptare. Conține meniuri sănătoase pentru o lună de zile și foarte multe sfaturi benefice ție și bebelușului tău. Totul depinde de alegerea pe care o faci tu.

Apreciez mult că ai ajuns până la final! Tu care crezi că este dieta potrivită pentru o mamă care alăptează? Te rog mult să împărtășești experiența ta legată de dietă și alăptare în secțiunea de comentarii! Sunt foarte curioasă! De asemenea, dacă ai eventuale întrebări legate de alimentația mamei pe perioada alăptării, îți stau la dispoziție 🙂

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

Privacy Settings saved!
Setari permisiuni

Cookie-urile sunt folosite pe acest site pentru a oferi cea mai bună experiență de utilizator. Dacă continuați, presupunem că sunteți de acord să primiți cookie-uri de pe acest site

Utilizam fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru.

Utilizam fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru.
 • wordpress_test_cookie
 • wordpress_logged_in_
 • wordpress_sec

Decline all Services
DA, SUNT DE ACORD