Cred că nu sunt singura care-și amintește de fasolea pe care o puneau părinții sau bunicii la uscat „pentru la iarnă” sau de mâncarea de lobodă, spanac de care ne puteam „bucura” doar toamna. Exista o înțelepciune în felul de a mânca al părinților și bunicilor noștri, înțelepciune care în vremurile noastre se numește „seasonal eating”/„alimentație de sezon”.

Așa cum deja v-ați dat seama, acest stil de viață presupune să mănânci în fiecare sezon alimentele specifice lui. Avantajele sunt numeroase, atât pentru dieta noastră de slăbire, cât și pentru sănătate în ansamblu și pentru planetă.

Specific acestei abordări este consumul fructelor și legumelor în funcție de sezonul în care cresc în mod natural, în zona în care locuiești.

Sună destul de ciudat, nu? Cum, măi, Iulia? Au trecut 30 de ani de la comunism și tu ne spui să ne mulțumim cu ce e specific țării noastre, în fiecare anotimp??!! Da! Pentru că nu tot ceea ce strălucește e și util, cu alte cuvinte, nu tot ceea ce arată bine la exterior, conține ceea ce ar trebui în interior. Te-ai îtntrebat vreodată cum de ajung căpșunile pe rafturi iarna? Lăsând la o parte gustul fad, de unde vin ele? Prin câte etape și procese au trecut ca să reziste până în România și, ulterior, pe rafturi până când ajung în frigiderele noastre? Cum poate o afină venită din Africa în toiul iernii să reziste până în România? Simplu și trist: prin aplicarea unor soluții, utilizarea frigiderelor frigorifice… cu alte cuvinte: cu ajutorul chimicalelor și afectarea Pământului prin consumul resurselor naturale și creșterea poluării.

Avantajele alimentației de sezon

O să vă prezint acum care sunt beneficiile acestei practici. Încep cu cele pentru sănătate fiindcă ea e fundamentul și motivația principală pentru tot ceea ce înseamnă NutriFitUp.

Beneficiile alimentației de sezon pentru sănătate

1. Te ajută să-ți diversifici alimentația fiindcă scapi de tentația de a mânca doar banane, mere și pere tot anul fiindcă îți plac. Vei acorda o șansă mai multor fructe și legume și vei avea un aport variat de vitamine și nutrienți tot anul.

2. Scapi de produsele modificate genetic pentru a crește cât mai repede ca să satisfacă cererea din piață. Pe lângă chimicale, acestea nu mai au aportul de vitamine și minerale de care avem nevoe.

3. Potrivit nutriționistei Susan Rappaport, alimentația de sezon ne ajută să oferim corpului exact ceea ce are nevoie în fiecare anotimp. Spre exemplu, vara transpirăm mai mult, astfel că natura ne oferă unele dintre cele mai hidratante alimente (pepene, castraveți, fructe de pădure). De asemenea, vara depunem mai mult efort fizic, așa că avem la îndemână alimente cu un conținut ridicat de carbohidrați, precum piersicile, pepenele galben, porumbul.

Toamna și iarna, organismul are nevoie de alimente care încălzesc organismul, precum supa de legume, tocănițe, alune, semințe și avocado. Toamna ne bucurăm, de asemenea, de cea mai mare recoltă de mere, care, datorită conținutului mare de fibre și pectină ne ajută să digerăm mai ușor alimentele voluminoase pe care le consumăm pentru căldură.

Pectina din surse naturale are un rol important în lupta împotriva cancerului și în eliminarea metalelor grele din organism. Totodată, este un aliment important în curele de detoxifiere.

Totodată, iarna ne bucurăm de citrice, care ne oferă foarte multă vitamina C. Într-adevăr, citricile nu sunt specifice României, dar există surse de vitamina C care cresc la noi în țară, precum: varzam broccoli, fasolea, cartofii, țelina.

Alimentața de sezon nu presupune să mănânci exclusiv ceea ce se găsește în regiunea ta în fiecare anotimp, ci să incluzi cât mai mult acest obicei în viața ta cotidiană și să alegi conștient produsele din surse autohtone sau cât mai apropiate de țara în care locuiești. Acest lucru asigură gustul, culoarea, textura și proprietățile autentice ale fructelor și legumelor.

Beneficiile alimentației de sezon pentru eliminarea kilogramelor în plus

  • Dragile mele, cei care au studiat alimentația de sezon (cum ar fi John Douillard) afirmă că e firesc ca în sezonul rece organismul să acumuleze mai multă grăsime în organism. Problema este că din cauza modulu haotic în care mâncăm și trăim, organismul nostru nu mai are capacitatea naturală de a scădea grăsimile din organism când vine sezonul cald. Din acest motiv, este vital să învățăm să mâncăm mai conștient. Sunt anumite alimente care, adăugate la dieta de iarnă, ajută organismul să-și mențină abiltate de a arde grăsimile.
  • Intrăm acum în luna martie, momentul din an în care organismul se curăță, se regenerează. Parcă simțim deja dorința de a mânca ceva mai ușor. Pentru organism, primăvara e sezonul în care organismul reține mai multă apă, creând senzația de congestie. Nu e nimic de speriat, deoarece cultura de primăvară ne oferă soluția: rădăcinoase, plante verzi, unele fructe de pădure contribuie la detoxifiere și la fluidizarea sângelui. Rădăcinoasele de primăvară ajută la curățarea ficatului, mișcarea bilei, curățarea intestinelor de alcaloizi, curățarea mucusului de vilozități intestinale și îndepărtarea excesului de grăsime din peretele intestinal. Adăugați-le în supe mai ușoare și faceți ceaiuri pe care să le beți la masă.

Foarte multe femei sunt cuprinse de o dorință nebună de a slăbi imediat ce vine primăvara. Să știți că nu se rezumă totul la eliminarea kilogramelor în plus, este foarte important să ne asigurăm că ardem grăsimile, în loc de cabohidrați și zahăr. În roganismul nostru există receptori și microbi care percep grăsimea ca pe o sursă importantă de enrgie. Când vine vara, se activează receptorii și microbii pentru carbohidrați.  

  • În perioada verii crește consumul de carbohidrați care provin din zahăr (sub formă de fructe, cereale cu amidon și legume rădăcinoase). Consumul de alimente dulci, de vară, determină pancreasul să producă mai multă insulină – hormonul care determină celulele să absoarbă zahărul din sânge în mușchi pentru energie. În septembrie, se atinge maximul de carbohidrați in zahăr pe care organismul îl poate consuma și orice cantitate în plus începe să se depoziteze sub formă de grăsime (ca urmare a rezistenței organismului la insulină). Depozitarea grăsimilor are, în mod genetic, rolul de a asigura rezervele de energie necesare pentru foametea pe care strămoșii noștri o întâmpinau iarna.
Dieta Next Level Coperta

Dieta NEXT LEVEL

Dieta NEXT LEVEL este o dieta unica, cu peste 550 de pagini color, foarte bine structurata, cu mese pe tipuri de calorii, mese delicioase, cu poze color si cu provocari sportive zilnice, potrivite oricarei femei care vrea sa slabeasca sanatos.

Totodată, în fiecare toamnă, corpul stimulează în mod natural producția de enzimă digestivă, special concepută pentru a descompune amidonul (amilază). Așadar, am ajuns la sezonul alimentelor bogate în amidon. Este necesar să limităm aportul de proteine animale bogate în grăsimi. Septembrie este o lună potrivită pentru alimente alcaline, din natură. Caută alimente care liniștesc organismul, precum merele, grepfrutul, toate rădăcinoasele de sfârșit de sezon, semințe… toate fructele și legumele specifice sezonului. În această perioadă trebuie să fii atentă la aportul de sare, deoarece odată cu venirea iernii, acesta crește. Nivelurile ridicate de sodiu sunt legate de o serie de problemede sănătate, inclusiv hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, diabet, dureri musculare, oboseală etc. Corpul nostru a evoluat pentru a putea reține oricât de mult sodiu, așa că atunci când mâncăm prea mult apare simptomul de reținere a apei (congestie limfatică).

O altă problemă în această perioadă este aportul de potasiu. Doza zilnică recomandată este de 4.700 mg, din care se condumă în medie 1.300 mg. Septembrie este luna în care e critic să menținem un nivel ridicat de potasiu și un nivel scăzut de sodiu.

Alimente bogate în potasiu și sărace în sodiu: avocado, mere, banane, nuci, semințe, legume cu frunze verzi.

  • Să vedem acum se ce întâmplă iarna în organismul nostru. În decembrie este necesar să creștem aportul de fibre solubile. În ceea ce privește alimentele fermentate, atenție la cantități. Deși este sezonul potrivit pentru ele datorită conținutului de acid lactic care se încălzește, pot fi „grele” pentru anumite tipuri de organism.

Aportul de proteine iarna trebuie să fie mai ridicat decât în timpul anului, dar nu exagera. Studiile au arătat că în cuturile centenare (unde oamenii trăiesc peste 100 de ani) doar 10% din dietă conține proteine de origine animală. Recomandarea este să consumăm mai multe proteine sub formă de nuci, semințe și cereale integrale.

Dacă totuși simți nevoia de carne, cea mai sănătoasă variantă e peștele: sardinele și somonul sunt cea mai bună variantă.

Pe parcursul lunii decembrie, ar trebui să adaugi mai multe grăsimi sănătoase în dietă.

Spre exemplu, o linguriță de ulei de cocos și unt ghee pe zi sau brânză de capră, oaie sau vacă. Atenție să nu combini acest aport de grăsimi cu un aport crescut de zahăr. Ambele sunt surse importante de energie și dacă le consumăm împreună organismul va arde repede zahărul pentru a acoperi necesitățile energetice și va face depozite de grăsime.

Alte alimente care trebuie să se afle în meniu în decembrie sunt grâul de calitate și laptele. Alege pâinea care nu conține uleiuri și conservanți. Lista de ingrediente ar trebui să arate foarte simplu: grâu, apă, sare, maia. Lactatele ar trebui să fie organice, pasteurizate și neomogenizate.

Beneficiile alimentației de sezon pentru mediu și economie

  • Se consumă cantități uriașe de combustibil fosil (care nu se regenerează) și apă din cauza eforturilor oamenilor de a crea în mod artificial condițiile propice pentru ca anumite plante să crească. Creșterea naturală necesită mult mai puțină energie. Gândește-te doar ce consum imens pentru a crea artificial, în timpul iernii, căldura de care au nevoie fructele și legumele care cresc vara.
  • Consumând fructe și legume de sezon, specifice regiunii în care trăiești, sprijini economia locală și națională. Banii nu-i ajută doar pe micii producători, ci economia întregii regiuni și locuitori din zona respectivă, care se vor bucura de resurse de fructe și legume naturale. În acest mod este și mai ușor să verifici originea alimentelor.

Alimentele specifice fiecărui anotimp

O să vă prezint în continuare care sunt alimentele pe care natura ni le oferă în mod natural în fiecare sezon și câteva rețete cu fiecare dintre ele. Următoarele informații se regăsesc pe site-ul John Douillard’s LifeSpa – acesta promovând dieta pentru 3 sezoane.

Pentru fiecare sezon vă atașez câte 2 rețete din noua carte DIETA NEXT LEVEL, unde găsiți idei de gustări, mic-dejun, prânz, cină pentru 40 de săptămâni, explicate în funcție de necesarul de calorii al fiecăreia.

Dieta sezonieră de primăvară

Să începem cu anotimpul renașterii – primăvara! După o iarnă în care avem mai puține variante de fructe și legume cu frunze verzi, primăvara ne putem desfăta cu o multitudine de alegeri. În perioada martie – iunie se recomandă să mănânci mai multe alimente condimentate, amare, astringente sau ușoare, uscate și calde, precum legume la abur, orez brun, supe (brothy). Așa cum am prezentat și mai sus, se recomandă să reduci consumul de alimente dulci, acre, sărate, grele, reci și uleioase (cartofi prăjiți, înghețată, lactate grele, pâine).

Legume: anghinare, sparanghel, fasole, sfeclă, ardei gras, broccoli, varză de Bruxelles, varză, morcovi, conopidă, țelină, cicoare, ardei iute uscat, coriandru (pentru condimentare), porumb, păpădie (ceai), salată verde, ciuperci, ceapă, pătrunjel, mazăre, cartofi (copți), ridichi, alge, spanac, napi, murături, linte.

Fructe (se consumă separat de alte feluri de mâncare): mere, afine, fructe uscate (toate), grepfrut, pere, toate fructele de pădure, căpșune, zmeură.

Lactate: unt ghee, iaurt cu conținut scăzut de grăsimi, lapte de soia sau de orez, lapte de capră.

Uleiuri: in, cânepă, ulei de cocos.

Îndulcitori: miere, sirop de arțar, melasă.

Mirodenii: anason, busuioc, frunze de dafin, piper negru, mușețel, chimen, cardamom, scroțișoară Cayenne, cuișoare, coriandru, chimion, mărar, fenicul, schinduf, usturoi, ghimbir, hrean.

 Carne: pui, rață (cu moderație), ouă (cu moderație), pește de apă dulce, miel (cu moderație), pește de ocean (cu moderație), curcan.

Nuci și semințe: dovleac, floarea-soarelui.

Cereale: amarant, orz, hrișcă, porumb, mei, ovăz uscat, quinoa, orez maro (boabe lungi), secară.

Plante pentru ceai: lucernă, cardamom, cicoare, scorțișoară, cuișoare, păpădie, ghimbir, hibiscus, coajă de portocale, frunze de căpșuni.

Rețete de slăbit primăvara

  • Paste de linte sau năut cu sos pesto și parmezan

Fierbi pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj în apă cu sare, adaugi sosul pesto, sare și parmezan.

  • Supă cremă de conopidă cu broccoli

Pune la fiert: 1 cartof, 1 cățel de usturoi, 1 ceapă medie, 1 păstârnac (tăiate mărunt), păstrează broccoli la final pentru că acesta fierbe destul de repede. Când ingredientele sunt ușor moi, adaugă broccoli.

Mixează la blender și adaugă puțină apă în care a fiert, adaugă sare și condimente după gust.s

Dieta sezonieră de vară

Când soarele, căldura deja ne îmbie la leneveală și plimbări lungi de seară, e timpul să adăugăm în dietă mai multe alimente dulci, acre, astringente/ reci, grele și uleioase, sub forma salatelor sanatoase pentru slabit, smoothie-urilor, fructelor proaspete. Mănâncă mai puține condimente (iuți), amare, sărate, calde, ușoare și uscate, precum mâncărurile condimentate, băuturi fierbinți.

Legume: sparanghel, fasole, broccoli, fasole verde, ardei gras, varză, conopidă, țelină, cicoare, porumb, castraveți, vinete, andivă, fenicul, ciuperci, varză kale, salată verde, pătrunjel, dovlecel, ridichi (cu moderație), alge, spanac (cu moderație), cartofi dulci, roșii, dovleac. 

Fructe: avocado, mere, piersici, afine, cireșe, pepene cantalup, merișoare, curmale, fructe uscate, smochine, struguri, mango, nectarine, pepeni, portocale, papaya (cantitate mică), piersici, pere, ananas, prune, rodii, zmeură, căpșuni, mandarină.

Lactate: unt, brânză (cu moderație), brânză cottage, ghee, înghețată, lapte, lapte de soia sau orez.

Uleiuri: de migdale, avocado, cocos, in, măsline, ghee.

Îndulcitori: sirop de arțar, zahăr brut, sirop de orez.

Condimente: carob, maioneză.

Carne: vită (cu moderație), pui, rață (cu moderație), ouă (cu moderație), pește de apă dulce, miel (cu moderație), porc, scoici (cu moderație), curcan.

Nuci și semințe: mihdale, cocos, in, macadamia, pin, dovleac, floarea-soarelui.

Cereale: orz, ovăz, orez, secară, grâu.

Plante: mentă, anason, mușețel, coriandru, chimion, fenicul, șofran.

Rețete de slăbit vara

  • Dovlecel umplut cu piept de curcan și cașcaval

Taie fâșii dovlecelul, presară sare, bate pieptul de curcan cât mai subțire, condimentează-l cu sare și usturoi și lasă-l deoparte.

Pune pe grătar dovlecelul, coace 1 minut, apoi scoate și lasă la răcit. Pune pieptul de curcan, apoi adaugă cașcavalul și rulează. Pune la cuptor.

Consumă alături de o salată de murături.

  • Rulouri de vinete cu carne tocată

Taie vânăta pe lung fâșii subțiri, presară sare, pune pe grătar/tigaie până se face rumenă și pune-o pe o farfurie. Cât timp se răcește, ocupă-te de compoziție:

  • amestecă legumele tocate foarte mărunt și carnea. Pune câte o lingură din compoziție și rulează, apoi pune într-un vas de yenna/ceramică, deasupra toarnă pastă de tomate sau bulionul și 50g de mozzarela rasă sau tăiată bucăți, apoi dă la cuptor la 190 grade După 30 de minute poți scoate și mănânci la cină jumătate din cantitate cu o salată de rădăcinoase (ridichi, morcov, sfeclă).

Dieta sezonieră de toamnă-iarnă

Am ajuns și la anotimpul reflexiei, nostalgiei, liniștii. Toamna oferă un context perfect pentru a petrece mai mult timp acasă, în liniște, cu propriile gânduri, emoții, amintiri, vise… Să vedem care sunt alimentele care ne susțin cel mai bine organismul în perioada aceasta!

Legume: avocado, sfeclă, varză de Bruxelles, ardei iute, porumb, fenicul, vinete fierte, usturoi, ghimbir, praz, ceapă, pătrunjel, cartofi sfărâmați, dovleac, alge, dovleac plăcintar, cartofi dulci, roșii, nap, fasole mung, tofu.

Fructe: mere, caise, banane, afine, cireșe nuci de cocos, merișoare, curmale, smochine, grefrut, struguri, guava, lămâi, lime, mango, nectarine, portocale, papaya, piersici, pere, ananas, prune, căpșuni.

Lactate: unt, lapte bătut, brânză, brânză cottage, smântână, ghee, kefir, lapte (nu rece), înlocuitori ai laptelui, iaurt.

Uleiuri: migdale, avocado, rapiță, cocos, in, muștar, măsline, arahide, șofran, susan, floarea-soarelui.

Îndulcitori: miere, sirop de arțar, melasă, zahăr brut, sirop de orez.

Condimente: carob, sare, murături, oțet, lămâie/lime.

Carne: vită, pui, crab, rață, ouă, pește de apă dulce și din ocean, miel, homar, stridii, porc, creveți, curcan.

Nuci și semințe: migdale, nuci braziliene, caju, cocos, alune, in, semințe de lotus, macadamia, arahide, pecan, fistic, floarea-soarelui.

Cereale: amarant, hrișcă (cu moderație), mei (cu moderație), ovăz, quinoa, orez, orez brun, secară, grâu.

Plante: cardamom, păpădie, scorțișoară ghimbir, coajă de portocală, cuișoare.

Rețete de slăbit toamna/iarna

  • Omletă cu tofu sau mozzarela

Se amestecă oul cu tofu rasu sau tăiat cubulețe, adaugă și ardeiul tăiat rondele, pune în tigaia non-aderentă, acoperă cu capac și coace până oul devine tare.

  • Albușuri de ou, telemea, sfeclă roșie

Poate nu pare cea mai apetisantă rețetă, dar e una dintre cele mai sănătoase. Și e perfectă pentru începutul sezonului rece, deoarece ouăle și brânza conțin vitamina D și sunt pline de calciu, iar sfecla murată curăță și regenerează ficatul, elimină toxinele și deșeurile din organism.

Sfaturi pentru a include alimentația de sezon în viața noastră

– fiți foarte atente la supermarket fiindcă deseori găsim produse de import, deși e sezonul lor la noi în țară;

– caută piețele din orașul/zona ta și alocă puțin timp pentru a vorbi cu vânzătorii, astfel încât să-i descoperi pe cei care produc fructele și legumele în grădina lor;

– chiar dacă nu vrei să te limitezi la produsele regionale, ai grijă să le cumperi în sezon. În acest fel tot mai reduci din chimicalele care s-ar putea găsi pe ele;

– învață metode ușoare de conservare. Dacă vrei să te bucuri de anumite alimente pe tot parcursul anului, folosește una dintre metodele naturale de conservare: înghețare, deshidratare, depozitarea recoltelor. Multe recolte, precum nucile, dovleacul de iarnă, fasolea, ceapa, usturoiul și cartofii pot fi păstrați în borcane sau cutii aerisite într-un subsol rece sau cameră neîncălzită.Dacă vreți să încercați un nivel avansat de conversare, aveți următoarele variante: conservă, afumare, uscare cu sare, murare și fermentare.

Dieta Next Level Coperta

Dieta NEXT LEVEL

Dieta NEXT LEVEL este o dieta unica, cu peste 550 de pagini color, foarte bine structurata, cu mese pe tipuri de calorii, mese delicioase, cu poze color si cu provocari sportive zilnice, potrivite oricarei femei care vrea sa slabeasca sanatos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

TU ȘTII DESPRE
NOUA DIETĂ TRIO

PENTRU SLĂBIT ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS?

Carte Trio Editie Actualizata

Poți slăbi cel puțin 3 kilograme doar din detoxifiere, prima din cele 3 etape ale cărții TRIO.

Carte Trio Editie Actualizata

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.