Cafeaua in alaptare

Știu că îți place să te trezești cu un miros de cafea aburindă și să sorbi cu poftă din licoarea magică ce a cucerit întreaga lume.

Acum, cu un bebe pe lume sau unul pe drum, te-ai gândit că poate ar fi mai bine să renunți la cafea. Totuși, e nocivă sau nu pentru copil?

Citește în continuare acest articol despre cafea în alăptare și vei ști tot ce ai nevoie să știi.

Ce conține acest articol?

Cafeaua, un obicei zilnic
Mituri despre cafea
Cafeaua și apariția copilului
Cum te afectează cafeaua și cum îți afectează bebelușul?
Vreau să beau cafea în continuare. Ce fac?

Cafeaua a reușit să se transforme dintr-un simplu moft într-un obicei zilnic, preferat de majoritatea oamenilor de pe planetă. Atunci mă refer la majoritate, este vorba despre o majoritate covârșitoare în condițiile în care consumul la nivel mondial a ajuns la un record de 171.2 milioane de saci.

Dat fiind consumul uriaș și a faptului că mulți oameni ajung să bea mai multe căni de cafea pe zi, studiile făcute asupra acestei băuturi au devenit din ce în ce mai intense iar întrebările pe care și le pun oamenii sunt și ele din ce în ce mai numeroase:

Câte cești de cafea sunt sănătoase în fiecare zi? Care este efectul pe termen lung pe care îl are această băutură asupra corpului? Când este cel mai bine să fie băută cafeaua? Care este mai sănătoasă, cafeaua sau ciocolata? Este bine să bei cafea în timpul alăptării? Dar în timpul sarcinii?

Bună și bine ai venit pe NutriFitUp, locul pentru femei puternice! Numele meu este Iulia Bledea și sunt antrenor personal, tehnician nutriționist și mamă a două fetițe minuntate.

Oricât de mult îmi place mie cafeaua, atunci când am rămas însărcinată și am început să aștept un nou membru în familie am început să mă informez.

Astfel, am ajuns la câteva concluzii.

Așadar, în acest articol, voi încerca să răspund la toate întrebările mai sus menționate, mai ales la cele legate de sarcină și alăptare. Până la urmă, atunci când ești mamă principala preocupare pe care ajungi să o ai este bebelușul tău.

Cafeaua, un obicei zilnic

Dacă citești acest articol, cel mai probabil bei cafea și o faci în ritm constant. Cafeaua este un obicei zilnic pentru foarte mulți oameni, mai ales pentru cei care împărtășesc cultura vestică. Printre aceștia ne regăsim și noi.

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Vestea bună este că un consum moderat de cafea, de până la 2-3 cești pe zi poate să influențeze într-un mod foarte bun starea de bine a fiecăruia dintre noi iar beneficiile sale asupra sănătății sunt cât se poate de convingătoare:

  • Revigorează și energizează, mai ales dacă este băută cu 30 de minute înainte de un efort susținut;
  • Nu influențează aportul zilnic de calorii. Dacă o bei fără zahăr și fără lapte, nu te îngrași. O cafea de aproximativ 150 de ml conține 80 de calorii:
  • Ajută la menținerea concentrării și îmbunătățește memoria pe termen scurt;
  • Conține antioxidanți ce luptă împotriva radicalilor liberi.

Cafeaua te poate chiar ajuta să slăbești (dar va trebui să o combini cu alte metode mai eficiente de slăbit). Cafeaua neagră, de exemplu, nu conține calorii și accelerează metabolismul. Consumată cu 30 de minute înainte de sport, aceasta te poate ajuta să reziști puțin mai mult în timpul exercițiilor. De asemenea, reduce pofta de mâncare.

Cum afecteaza cafeaua copilul atunci cand alaptezi

Toate aceste beneficii au dus la transformarea băutului de cafea într-o rutină. Dacă îți place foarte mult această licoare pe care o bei la fiecare mic dejun și ori de câte ori te simți obosită, nu ai nicio problemă. Majoritatea oamenilor fac același lucru, inclusiv eu.

Mituri despre cafea

Succesul pe care îl are băutura a dus și la apariția unei serii de mituri:

1. Cafeaua solubilă produce palpitații cardiace: FALS

Mitul conform căruia atunci când bei cafea solubilă ai palpitații este cât se poate de fals. Aceasta nu este mai tare decât o cafea obișnuită, însă este ceva mai concentrată. Atunci când apar dureri în piept sau palpitații, cauza este cantitatea mult prea mare de cafea solubilă folosită.

În schimb, există alt motiv pentru care nu ar trebui să consumi cafea solubilă.

Cafeaua solubilă nu este sănătoasă din cauza modului de procesare, deci evita aceasta băutură, deoarece îți poate face rău.

2. Cafeaua deshidratează: FALS

Este un alt mit fals. Poate sarea deshidratează, prin osmoză. Mitul despre cafea și deshidratare a apărut în urma unui studiu ce a aflat că subiecții care beau cafea urinează puțin mai des.

Adevărul este că urinatul și deshidratarea nu prea au multe în comun. Dacă bei 1 litru de apă, urinezi mai des. Asta înseamnă că apa deshidratează?

Oricum, cafeaua conține și ea apă. Desigur, nu trebuie să înlocuim apa cu cafea și nu trebuie să facem exces. Dar o cafea nu te va deshidrata. Apa, în schimb, e apă și trebuie consumată zilnic.

Te poți simți deshidratata dacă vei consuma cafea în cantități mari (5-6 pe zi). De obicei, de cele mai multe ori motivul deshidratării este lipsa consumului suficient de apă.

În schimb, cafeaua băută pe stomacul gol, în loc să energizeze organismul, poate produce somnolență (Neuropshychopharmacology a scos la iveală că excesul de cofeină poate avea exact efectul advers, adică ne poate lăsa fără vlagă, reducând productivitatea şi favorizând somnolenţa.) ca si studiu sau referinta, cresterea trigliceridelor deci ulterior alte probleme.

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

3. Cafeaua este contraindicată în timpul sarcinii și în timpul alăptării: ???

Este parțial adevărat, iar acest mit voi încerca să îl analizez ceva mai serios. Părerile sunt extrem de împărțite iar informațiile pe care le găsești pe internet s-ar putea să nu fie tocmai concludente.

În principiu, femeile însărcinate pot consuma până la 200 mg de cofeina pe zi (nu mai mult de 2 cești și doar în condițiile în care nu suferi de tensiune ridicată), însă cea mai sănătoasă metodă prin care poți afla dacă această băutură este sau nu bună pentru bebelușul tău este de a merge la medic și de a obține aprobarea acestuia.

Până la urmă, fiecare organism este diferit.

Cafeaua și apariția copilului

Oricât de mult îți place cafeaua, atunci când apare un copil în burtica ta începi să îți pui mai multe întrebări legate de alimentația în alăptare și efectele pe care le poate avea o substanță precum cafeaua în timpul sarcinii sau în timpul alăptării. Multe femei încearcă să se abțină de la cafea atunci când sunt însărcinate, însă oboseala din primele luni de viață ale copilului le fac să o bea cu poftă în timpul alăptării.

Din fericire, experții confirmă ceea ce am stabilit la mitul legat de alăptare: se poate consuma cafea în această perioadă a vieții.

Contradicțiile apar doar în ceea ce privește cantitatea de cafea acceptabilă, în așa fel încât să fie sigură atât pentru mamă cât și pentru bebeluș.

Astfel, asociația Americană de Pediatrie recomandă aproximativ 2-3 cești pe zi, în timp ce alte instituții recomandă până la 5 cești de cafea pe zi în timpul alăptării. Cum dimensiunea unei cești poate să difere destul de mult, regula de bază este de a nu consuma mai mult de 300 mg pe zi ( o medie este de 200 de mg) și de a opta pentru băuturi cu cât mai puțină cafeină.

Dacă ești proaspătă mămică însă, este posibil ca toate aceste reguli să nu se aplice pentru tine și pentru bebelușul tău.

Tocmai din acest motiv, este bine să ai cât mai multe informații legate de ceea ce se întâmplă în organism după fiecare ceașcă de cafea și modul în care reacționează cel mic la cafeină.

Sunt de reținut următoarele lucruri:

  • În general, după ce ai băut o cafea doar o mică parte din cafeină ajunge în laptele matern. Procentul este de aproximativ 1%. Restul cafeinei ajunge doar în sânge;
  • Nivelul maxim de cafeină din lapte este atins la câteva ore după consum. Este sigur, așadar, sa lași ceva timp între consumul de cafea și alăptare;

Cateva surse oficiale: Hale, T. W. (2017). Medications & mothers milk. New York, NY: Springer Publishing Company.

Mohrbacher, N. (2010). Breastfeeding answers made simple: a pocket guide for helping mothers. Amarillo, TX: Hale Publishing.

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

FDA. (2010) Caffeine intake by the US population. Subcontract Number: 70000073494, Somogyi, Laszlo P.

Lauwers, J. & Swisher, A. (2015). Counseling the Nursing Mother: A Lactation Consultants Guide. Burlington, MA: Jones & Bartlett Learning.

Mayo Clinic Staff. (n.d.). Caffeine content for coffee, tea, soda and more.

Cum te afectează cafeaua și cum îți afectează bebelușul?

Efecte asupra bebelușului.  Bebelușii pot reacționa destul de diferit la cafeina pe care o consumă din laptele matern. Unii nu prezintă absolut nicio reacție neobișnuită, însă alții pot deveni mai agitați sau mai mofturoși.

În anumite cazuri, copilul poate avea episoade de diaree din cauza cafelei, iar acest lucru este un semn de intoleranță la cafeină.

Cum afecteaza cafeaua copilul?

Partea bună este că odată ce cresc, bebelușii încep să proceseze mult mai bine cafeina. Dacă în primele 3 luni după naștere au nevoie de 160 de ore pentru a procesa această substanță, după 3 luni timpul scade dramatic, până la 2-4 ore.

Efectele asupra mamei. Nu doar bebelușul poate să întâmpine greutăți în procesarea cafeinei, ci și tu. Este adevărat că poți preveni majoritatea efectelor negative într-un mod cât se poate de simplu, însă trebuie să fii foarte atentă. Printre lucrurile neplăcute la care trebuie să te aștepți dacă bei cafea se numără și următoarele:

  • Dacă bei multă cafeină poți ajunge să te deshidratezi. Băutura, în sine, nu deshidratează, însă cantitatea de cafeină da. Este bine să preîntâmpini o astfel de reacție printr-un consum cât mai mare de apă;
  • Este posibil să ai probleme cu somnul. Fiind mamă ai nevoie de multă energie și s-ar putea să crezi că o ceașcă de cafea îți dă energia de care ai nevoie. Din păcate, s-ar putea să te împiedice să dormi atunci când poți face acest lucru;
  • Cafeina poate duce la apariția vasopasmului. Vasopasmul reprezintă contractarea vaselor de sânge la nivelul sfârcului și îngreunează fluxul laptelui. Practic, poate să afecteze destul de mult capacitatea laptelui de a ajunge la nivelul sânilor.

Ce poți face atunci când alăptezi și vrei să bei cafea?

Care sunt cele mai importante sfaturi de urmat dacă vrei să bei cafea în continuare? Poți încerca să urmezi câteva reguli pentru a evita orice fel de problemă :

  • Încearcă să bei cât mai puțină cafea și să consumi cât mai puține băuturi și alimente cu cofeină în primele 3 luni după naștere. Copilul metabolizează greu această substanță în primele luni de viață;
  • Dacă observi că bebelușul nu adoarme ușor, renunță la cafelele de după amiază. Poți bea liniștită o cafea de dimineață, după micul dejun;
  • Bea cât mai multă apă după ce ai băut cafeaua. În felul acesta, cantitatea de cofeină ce ajunge în lapte ajunge să fie mult mai mică;
  • Poți să încerci cafeaua decofeinizată. Te poți bucura, așadar, de gustul excelent al cafelei și poți evita eventualele reacții adverse pe care le are asupra celui mic;
  • Bea cafeaua cu lapte! Poți bea chiar și câte un espresso atâta vreme cât are suficient lapte în el. Dacă bei un espresso, evită să mai consumi alte lichide sau alimente cu conținut de cofeină;

Cum sa bei cafea cand esti mamica care alapteaza

  • Încearcă să nu alăptezi la aproximativ 2 ore după ce ai băut cafea. S-a constatat că după 15 minute de la consumul cafelei, cofeina ajunge în laptele matern. Aceasta atinge cantitatea maximă după 60 de minute, apoi începe să scadă;
  • Dacă ai de gând să bei cafea după naștere, poți bea și în timp ce bebelușul este în burtică. Obiceiurile alimentare din timpul sarcinii pot să dicteze plăcerile gastronomice pe care le va avea cel mic. Astfel, dacă bei cafea în sarcină este foarte probabil ca reacția la cofeină a celui mic să fie mult mai redusă;
  • Ai mare atenție la alte produse care conțin cofeină. Majoritatea proaspetelor mămici se feresc doar de cafea. Cu toate astea, există o mulțime de alte produse care conțin cofeină, cum ar fi ceaiul negru sau verde, ciocolata, sucurile acidulate sau energizantele.
  • Dacă observi că bebelușul este agitat, încearcă să renunți pentru câteva zile la cafea, pentru a vedea dacă lucrurile se schimbă.
  • Nu consuma deloc cafea solubila care este nociva, băuturi instant pe bază de cafea ( 3 în 1 etc.). Cel mai probabil vei descoperi citind eticheta o groaza de aditivi care îți pot face rău.

Concluzie

Cafeaua este, fără doar și poate, o băutură incredibilă, care a reușit să creeze adevărate obiceiuri în numeroase culturi de pe planetă. Oricât de multe mituri și contradicții ar fi în jurul său, un lucru este cert : nu este nesănătoasă și atâta vreme cât nu există probleme medicale( si excese), poate să genereze extrem de multe beneficii.

Dacă ești însărcinată sau alăptezi și vrei să bei cafea, poți sa o faci atâta vreme cât respecți câteva reguli simple. Bebelușul va fi cât se poate de sănătos, va dezvolta o toleranță destul de mare la cofeină și va avea o mamă care radiază.

Vrei mai mult? Descoperă și tu cartea necesară pentru alimentația corectă în sarcină și alăptareClick aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.