Probabil că răspunsul „magic” la această întrebare îl vei găsi pe site-ul meu. De ce? Pentru că scopul meu principal este să adun cele mai bune informații pentru frământările tale. Am avut și eu perioada mea în viață în care eram oripilată de kilogramele în plus, de șunculițe, celulită… Mă uitam în oglindă și detestam ceea ce vedeam, iar sesiunile de shopping erau o dramă. Bineînțeles, la fel ca tine acum, căutam cele mai eficiente diete pentru pierdere în greutate. Iar Google îmi răspundea cu reclame asociate dietelor ketogenice sau cu dieta dukan, dieta rina, dieta indiană și sigur nici ție nu ți-e străin „miracolul” dieelor disociate. Despre toate am scris pe larg, acum 9 luni, în acest articol. Este corect și indicat să te informezi bine despre fiecare, oricât de ocupată ai fi pentru că sănătatea organismului tău nu e ceva ce există pur și simplu. Nu. Organismul tău are nevoie de iubire, de grijă, de nutrienți, de somn. Hai să vedem împreună ce diete sunt disponibile și care ar fi cea mai bună pentru tine.
Care sunt caracteristicile pentru cea mai bună dietă de slăbit
Având în vedere că deja am alocat un articol întreg pentru prezentarea celor mai cunoscute diete, acum aș vrea să vorbesc mai mult despre criteriile în funcție de care să-ți dai seama care e cea mai potrivită pentru tine. Desigur, absolut întotdeauna trebuie să ceri sfatul unui medic pentru a lua decizia finală, însă până atunci te poți informa.
1. Cea mai bună dietă de slăbit îți permite să alegi dintr-o gamă foarte vastă
Avem nevoie de toate categoriile de alimente pentru a funcționa optim și de toți macro și micronutrienții. În plus, e important să ne facă plăcere ceea ce mâncăm, să avem dreptul să testăm mai multe alimente și să decidem singure care ne place.
2. Mănânci când simți senzația de foame
Da, da, da, dieta pentru slăbit sănătos îți dă voie să mănânci când îți e foame! Paradoxal, asta contribuie la reducerea apetitului și la consumul de alimente în porții mici, pentru care aportul caloric e mai ușor de controlat. Nu te ajută la nimic să fii „leșinată” de foame, lipsită de energie, cu frustrarea la cote maxime și obosită. Pierderea în greutate e mai degrabă un maraton, nu un sprint. Această abținere de la mâncare îți distruge voința și îți uzează psihicul. Am scris despre adevărata față a voinței în acest articol. Ghici ce! Dacă-l citești vei înțelege că voința nu reprezintă nici 50% din succesul celor mai eficiente diete de slăbit.
Din contră, corpul tău are nevoie de alimente sănătoase pentru a produce energie și a duce la îndeplinire sarcinile zilnice.
3. Alege inteligent pentru a ajunge la greutatea corporală visată
- Nu include în niciun plan alimentar consumul de alimente semipreparate, procesate, cu ingrediente care par extrase din tabelul lui Mendeleev.
- Te-ar putea interesa și o mai mare atenție pentru cantitate. Una e să-ți faci o poftă mâncând un biscuite, alta e să mănânci un pachet întreg. Orice dietă e ușor de ținut dacă nu mergi la extreme și consumi puține calorii.
- Poți slăbi ușor și te ajută să scapi de orice griji dacă te înveți să combini orice aliment cu legume sau fructe. Pe lângă o grămadă de beneficii pentru sănătate, legumele proaspete sunt mult mai ușor de asortat în farfurie și de scapă de cercul vicios al amestecului de carne, brânză și cartofi.
4. Savurează mâncarea și oprește-te când te simți sătulă
Poți slăbi ușor, bucurându-te de mâncare. Da, exact cum citești. Așază-te la masă și simte fiecare aromă, observă cum se combină. Știu că multe dintre voi aveți un stil de viață haotic, că vă împărțiți în o mie de direcții. Fii recunăscătoare organismului tău că e sănătos și oferă-i, pe lângă vitaminele și mineralele din bucate, și puțină liniște. Te va răsplăti cu… o tensiune arterială normală șiii cu scăderi rapide în greutate!
Îți poți da seama dacă ai găsit cea mai bună dietă de slăbit atunci când aceasta acordă atenție și la felul în care consumi alimentele. Iar acesta e unul dintre lucrurile pe care eu pun cel mai mare accent. Atât în cartea „Trio”, cât și în „Dieta – Next Level” te sprijin zi de zi să găsești forma cea mai sănătoasă de preparare a alimentelor, să-ți diversifici planul alimentar și să-ți menții emoțiile în echilibru.
5. Cea mai bună dietă de slăbit transformă mâncarea în aliatul tău
Alimentația e vitală pentru existența noastră. Dacă respecți un conținut scăzut de calorii (așa cum îți recomand în cărți exact numărul de calorii pe zi), consumi fructe și legume, alegi alimentele bogate în proteine și urmărești ultimele știri de pe NutriFitUp, vei învăța să-ți faci cel mai bun meniu și să privești mâncarea ca pe un prieten care-ți oferă energie.
Dieta NutriFitUp este cea mai bună dietă de slăbit
Și asta pentru că nici măcar nu e o dietă. În cărțile mele vei găsi un ghid, care timp de 4 săptămâni fiecare, te va plimba prin diferite arome, culori și mirosuri, sprijinindu-te să afli numărul de calorii pe zi pe care trebuie să-l consumi, să-ți organizezi chiar și gustările conform acestuia și să faci puțină, puțină mișcare periodic.
În prima carte, Detoxifiere. Dietă slăbire. Menținere, găsești un capitol întreg dedicat detoxifierii trupului și sufletului, alături de câteva crâmpeie din povestea mea de viață. În cea de-a doua carte, Dieta NEXT LEVEL, am completat primul ghid cu rețete pentru încă 40 de zile și idei de sport.
vei câștiga pentru totdeauna lupta cu kilogramele în plus fiindcă eu te îndrum prin aceste cărți să înțelegi de unde a apărut această problemă, ce legătură există între ea și emoții, ce poți mânca pentru a te asigura că ai grijă de sănătatea ta. Totodată, te susțin pe parcursul celor 8 de săptămâni să incluzi treptat sportul în viața ta. În afară de sprijinul meu, vei avea alături alte 8.000 de femei care au trecut/trec prin lupte asemănătoare și sunt pregătite oricând să-ți ofere un sfat, o idee, să-ți împărtășească experiența lor.
Dacă alegi să mergi în această călătorie alături de mine, iată cum va arăta prima săptămână.
Ziua 1 din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Micul dejun – smoothie
Ingrediente:
- 1 lingură fulgi de ovăz
- lapte (vezi indicații)
- 4 linguri de afine proaspete/ congelate
- 6 frunze de spanac
- 3 frunze de pătrunjel
- 1 linguriță semințe de in
Gustarea 1: 200 ml ceai de tei neîndulcit, 2 morcovi cruzi
Prânz – salată
Ingrediente:
- 150 g piept de pui făcut cu ou și făină integrală, copt la cuptor
- 250 g de salată asortată la alegere
Mod de preparare: mixezi un ou cu o lingură de făină integrală, sare și tăvălești pieptul de pui prin acest mix. Îl pui apoi pe hârtie de copt la cuptor la 180 grade până devine rumen.
Pieptul de pui e o alegere bună fiindcă e o carne slabă.
Gustarea 2: migdale crude 20 g.
Cina – supă de linte
Ingrediente:
- 40 g linte
- 1 ceapă mică
- 1 morcov
Mod de preparare: hidratezi lintea 1-2 ore în apă plată, o pui la fiert cu sare, adaugi legumele și le mixezi la final. Consumă supa de linte cu frunze tocate proaspăt.
Pentru detoxifiere, seara înainte de culcare, bei apă cu 1 lingură tărâțe de psyllium și 1 linguriță semințe de in zdrobite (300 ml).
A doua zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Din acest moment, începem să introducem 3 obiceiuri cheie: bem dimineața la trezire apă cu suc de lămâie și tărâțe de psyllium. După 30 de minute bea apă caldă. Nu în cele din urmă, fă măcar 10 minute de mișcare, pentru început.
Micul dejun – smoothie
Ingrediente:
- 200 g ananas
- 1 felie de lămâie
- 2-3 lingurițe de ghimbir
- 2 frunze de mentă
- 1 măr
Gustarea 1: 1 iaurt de soia sau iaurt natural 2% grăsime (150 g).
Prânzul – cartofi cu brânză, salată și semințe de dovleac
Ingrediente:
- 70 g de cartofi
- 60 g brânză (telemea, urdă, mozzarella, caș)
- 100 g salată
- 1 linguriță de semințe de dovleac
Mod de preparare: spală cartofii, dar păstrează coaja pentru că acolo se află o mulțime de fibre și antioxidanți. Așază-i într-o tavă tăiați bucăți și dă-i la cuptor la 180 de grade, presărând sare până devin rumeni.
Gustarea 2: 200 ml ceai de tei neîndulcit, 1 morcov crud
Cina – piept de curcan sau pui cu bulgur
Ingrediente:
- 2 linguri de bulgur (fierbe-l conform indicațiilor de pe ambalaj)
- 1 legătură de pătrunjel frunze
- 200 g piept de curcan sau pui
- 1 roșie
Mod de preparare: îți recomand să gătești pieptul de curcan fie la abur, fie la grătar.
Din nou, pentru detoxifiere, seara înainte de culcare, bei apă cu 1 lingură tărâțe de psyllium și 1 linguriță semințe de in zdrobite (300 ml).
A treia zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Aceleași obiceiuri dimineața, ca în ziua precedentă.
Mic dejun – terci de ovăz cu fructe
Ingrediente:
- 200 ml lapte
- 5 linguri fulgi de ovăz
- 1 plic zahăr de ștevie
- 1 kiwi
- câteva bucăți de zmeură sau orice alt fruct de pădure
Mod de preparare: hidratează ovăzul 10 minute, apoi fierbe-l 5 minute. După ce s-a răcit puțin, adaugă fructele.
Gustarea 1: smoothie cu morcov, 200 ml apă, 1 măr.
Prânzul – orez cu legume
Ingrediente:
- 60 g orez integral sau brun (recomand orezul brun)
- 200 g legume (congelate mix)
Mod de preparare: legumele se gătesc la tigaie sau la abut, iar orezul se fierbe adăugând un vârf de cuțit de turmeric și sare.
Gustarea 2:1 iaurt 90 g cu 1 lingură de nuci
Cina – salată cu mix de salată proaspătă
Ingrediente:
- 150 g salată
- 2 linguri de semințe de floarea-soarelui
- 3 linguri de linte fiartă
- 2 linguri de fasole roșie
- 3 linguri de iaurt
- 1 linguriță de semințe de in măcinate/zdrobite
A patra zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Mic dejun – budincă de chia cu zmeură (sau orice alt fruct de pădure)
Ingrediente:
- 40 g semințe de chia 200 ml lapte
- 20 g fructe de zmeură
Mod de preparare: pune semințele de chia într-un borcan împreună cu laptele, agită de 2-3 ori la interval de 3 minute. Pune la frigider, iar dimineață adaugă fructele proaspete sau congelate.
Gustarea 1: 4 prune uscate și un ceai de mușețel.
Prânzul – orez cu piept de pui și legume
Ingrediente:
- 120 g piept de pui
- 40 g orez
- 2 linguri mazăre
- 2 linguri porumb sau orice alte legume galbene sau verzi
Modul de preparare: orezul se fierbe cu puțină sare, pieptul de pui se condimentează cu condimnete naturale și se prăjește pe grătar. Legumele de aleg fierte deja sau se gătesc la abur.
Gustarea 2: 1 pahar de iaurt bătut, sana sau kefir
Cina
Ingrediente:
- 1 avocado
- 1 ou fiert
- 20 g mozzarella
- 1 ardei
A cincea zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Mic dejun – budincă de chia cu clementine
Ingrediente:
- 1 lingură de semințe de chia
- 1 lingură fulgi de ovăz
- 1 linguriță semințe de in
- 1 plic zahăr de ștevie
- 1 clementină
- 200 ml lapte
Mod de preparare: fierbe timp de 10 minute aceste ingrediente, toarnă-le într-un bol și adaugă clementina deasupra.
Gustarea 1: un iaurt natural
Prânzul – piept de curcan cu piure de mazăre și morcov
Ingrediente:
- 150 g piept de curcan
- 100 g mazăre
- 100 g morcov
- 3-4 linguri iaurt
Gustarea 2: 3 linguri de migdale crude
Cina – salată de fasole, linte, ardei copt, salată verde
Ingrediente:
- 2 linguri fasole fiartă
- 2 linguri linte fiartă
- 1 ardei copt
- 3-4 frunze de salată verde
- 1 linguriță ulei de măsline
A șasea zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Mic dejun – smoothie detoxifiant
Ingrediente:
- 30 g sfeclă
- 4 frunze de spanac proaspăt (fructele și legumele proaspete sunt ideale în general)
- 1 vârf cuțit turmeric
- 2 feliuțe de ghimbir proaspăt
- 1 măr
- 4 prune uscate
- 300 ml apă
Gustarea 1: un ceai de gălbenele și 1 crackers integral sau pâine wassa
Prânzul – cartofi copți cu usturoi și mărar, păstrăv la grătar și iaurt cu usturoi
Ingrediente:
- 1 păstrăv de 150 g
- 120 g cartofi
- jumătate de iaurt cu un cățel de usturoi (se amestecă)
- frunze de mărar și usturoi tocat pentru cartofi
- 1 lingură ulei de măsline
Mod de preparare: păstrăvul se condimentează cu sare, rozmarin și se dă la cuptor pentru 40 min la 190 grade. Cartofii se pot așeza lângă păstrăv, dar aș sugera într-un vas separat. Deasupra se adaugă piper și sare.
Gustarea 2: un pahar de lapte (vegetal sau animal) cu 1 linguriță de cacao și 1 linguriță de miere
Cina – salată de fasole cu castraveți și piept de pui
Ingrediente:
- 3 linguri fasole roșie
- 1 castravete
- 100 g piept de pui
- 5-6 măsline verzi
- o mână de salată verde
A șaptea zi din stilul de viață sănătos NutriFitUp
Mic dejun – smoothie de ananas și mango
Ingrediente:
- 200 g ananas
- 100 g mango
- 200 ml apă
- 1 linguriță cocos măcinată
Gustarea 1: un măr
Prânzul – paste cu sos de brânză
Ingrediente:
- 80 g paste integrale tip „spaghete”
- 20 – 30 g parmezan
- 40 g mozzarella slabă, în apă
- 2 linguri iaurt cu 2% grăsime
- busuioc
Gustarea 2: ceai de gălbenele o cană + 20 g migdale crude
Cina – salată cu parmezan, mpsline, oțet balsamic, zeamă de lămâie
Ingrediente:
- 150 g salată (baby spanac, salată, salată mix sau orice salată găsești)
- 20 g parmezan
- 20 g măsline verzi
- 1 linguriță ulei de măsline
- 2 lingurițe oțet balsamic și puțină zeamă de lămâie
După cum vezi, draga mea, am creat o dietă care conține și produse lactate, cereale integrale, legume și fructe, paste și le-am combinat în așa fel încât să-ți mențină nivelul de zahăr din sânge echilibrat, dar și să contribuie la arderea grăsimilor și la pierderea în greutate.
Alte diete de slăbit
Dacă ești totuși curioasă să știi mai multe și despre alte diete de slăbit, îți las aici informațiile de care ai nevoie. Dacă vrei să slăbești rapid, îți recomand să te informezi bine înainte și să folosești meniurile NutriFitUp pentru perioada de revenire după cura săracă în calorii.
Dieta keto
Mecanismul său este următorul: forțează organismul să înlocuiască carbohidrații și glucidele cu grăsimile din alimente și de pe corp – ca sursă de energie.
Despre alimentele permise și cele interzise, cât și câteva exemple de preparate, am scris în acest articol.
Dieta dukan
Aceasta e o dietă hiperproteică, având un conținut scăzut de carbohidrați și grăsimi. Conform Nutrislim este împărțită în 4 faze:
Faza de atac (1-7 zile): îți umpli frigiderul cu proteine naturale, de origine animală majoritatea. Alimente permise: carne slabă de vită, vițel, vânat, porc, pui, curcan fără piele, organe, pește, fructe de mare, ouă, lactate (degresate), tofu. Pe lângă ele, adaugă în meniul zilnic: 1,5 linguri de tărâțe de ovăz, o linguriță de ulei și minim 1,5 l de apă.
Faza de croazieră: (1-12 luni): acum alternezi zilele de proteine cu cele de proteine și legume, la care adaugi 2 linguri de tprâțe de ovăz pe zi. Legumele permise: broccoli, conopidă, varză, ardei gras, anghinare, sparanghel, vinete, castraveți, roșii, ciuperci, fasole verde, ceapă, dovleac.
Fazele de consolidare și slabilizare: de acum poți începe să introduci și alimente mai bogate în carbohidrați și grăsimi, dar cu menținerea unei zile pe săptămână doar cu proteine naturale.
Așa cum am mai menționat pe site, aportul crescut de proteine contribuie la scăderea în greutate prin stimularea arderii caloriilor.
Totoadă, proteinele cresc rata metabolică de repaus, asigură sațietate și reduc secreția hormonului foamei (ghrelinei).
Avantajele dietei dukan:
- te poate ajuta să slăbești
- nu trebuie să ții evidența numărului de calorii sau a porțiilor de mâncare
- are la bază alimente obișnuite, din orice bucătărie: carne, lapte, ouă.
Dezavantajele dietei dukan:
- consumul exclusiv de proteine determină: oboseală, migrene, nivelul crescut de colesterol, atac de gută, constipație;
- respirație neplăcută sau gust metalic din cauza inducerii rapide a stării de cetoză în organism
- efectul yo-yo
- deficiențe nutriționale (încă din faza de atac): pe lângă un aport prea amre de proteine, s-au constatat valori scăzute de vitamina C și folați
- la persoanele cu probleme renale, poate afecta tendința de a forma calculi renali.
- sănătatea oaselor e în pericol dacă nu se asigură un aport suficient de potasiu
- constipație din cauza aportului redus de fibre
- este săracă în grăsimi sănătoase
Dieta Rina
De asemene, găsești mai multe detalii în articolul recomandat. Să nu uiți că nu e recomandată mai mult de 90 de zile. Practic, ea este o variantă a dietelor disociate.
Dieta indiană
Aceasta ar putea fi o variantă cât de cât bună pentru oricine fiindcă se bazează pe fructe și legume. În același timp, o putem privi ca pe o detoxigiere datorită aportului ridicat de fibre.
Dieta Montignac
Provine din bucătăria franceză și am putea spune că față de altele e o dietă sănătoasă. Principiile sale sunt următoarele:
- are două faze importante: prima, care implică un consum de alimente cu un indice glicemic scăzut, iar a doua se bazează pe menținerea rezultatelor din etapa inițială și transformarea principiilor care au dat rezultate într-un mod de viață
- are două opțiuni de combinare a alimentelor, în mod ideal: proteine și lipide, respectiv carbohidrați și fibre
- încurajează consumul de fructe și legume (aport semnificativ de fibre, minerale și vitamine)
- din pricina limitării consumului de carbohidrați, unele persoane se pot confrunta cu dureri de cap, amețeli și stări de oboseală
Dieta japoneză
Se numește așa pentru că, da, ai ghicit foarte bine, are la bază orezul. Principii de bază:
- în planul alimentar sunt incluse și fructe, legume, pește, dar toate porțiile trebuie să fie în cantități mici.
- durează doar 3 zile și e ușor de urmat
- și în dieta japoneză, ca în cazul tuturor dietelor rapide, efectul yo-yo e aproape inevitabil
- e indicat să consumi ceaiuri
Dieta cu ouă fierte
Aceasa are ca avantaje oferirea senzației de sațietate pe termen lung și prețul destul de redus al alimentului principal.
CSID oferă un exemplu de meniu pentru dietă cu ouă:
Luni: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – 2 cartofi dulci fierți sau copți și 2 mere, cină – un bol cu salată de legume și pui.
Marți: mic deun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – un bol cu salată de legume verzi și pui, cină – o salată de legume, o portocală și 2 ouă fierte.
Miercuri: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – o felie de brânză cu conșinut redus de grăsime, o roșie și un cartof dulce sau copt, cină – o salată de legume cu pui.
Joi: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – un fruct la alegere, cină – o salată de legume cu pui făcut la abur
Vineri: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – o porție de legume la abur și 2 ouă fierte, cină – o salată cu pește la grătar.
Sâmbătă: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice alt fruct citric, prânz – un fruct la alegere, cină – legume și pui făcute la abur
Duminică: mic dejun – 2 ouă fierte și o portocală/ orice al fruct citric, prânz – salată de roșii, legume și pui făcute la abur, cină – legume la abur.
Dieta cu cartofi
Pentru doamnele care vor să slăbească rapid, această dietă „se laudă” că te ajută să pierzi până la 1 kg pe zi. Durează între 3-5 zile.
Regulile sale:
- Regula 1. Mănâncă doar cartofi simpli, fierți, timp de trei până la cinci zile.
- Regula 2. Ca regulă generală, consumă 0,9–2,3 kg de cartofi în fiecare zi.
- Regula 3. Nu mânca alte alimente, inclusiv condimente și topping-uri
- Regula 4. Poți folosi sare dacă trebuie neapărat, dar este recomandat să o eviti.
- Regula 5. Când ți-e sete, bea doar apă, ceai simplu sau cafea neagră.
- Regula 6. Exercițiile grele nu sunt recomandate. În schimb, ține-te de exerciții ușoare și mergi pe jos.
- Regula 7. Dacă ai un tratament prescris de medic, poți lua medicamentele în continuare, dar nu utiliza suplimente alimentare fără prescripție.
Cum arată o zi cu acestă dietă:
- Mic dejun: 2 cartofi fierți cu o cană de cafea neagră
- Gustare: 1 cartof fiert, servit rece
- Prânz: 2 cartofi fierți, serviți piure
- Gustare: 1 cartof crud, feliat
- Cină: cartofi pai la cuptor, fără ulei, cu un strop de sare
Așadar, dragile mele, dacă vreți să slăbiți rapid și dezechilibrat sau treptat, dar tot dezecilibrat, aveți destule variante. Eu vă invit să vă informați foarte bine și să vă gândiți dacă nu s-ar ajuta mai mult o comunitate de suport, cum este NutriFitUp, un meniu zilnic variat și echilibrat, o călătorie spre voi însevă și redescoperirea mâncării altfel, ca prieten și sprijin.
Sunt sute de diete în lume. Pe lângă acestea, mai există și dieta dash, deta atkins, dieta paleo, dieta cu castraveți și, clar, să nu uităm dieta mediteraneană. Toate au avantaje și dezavantaje, dar cel mai important e că sunt prea generaliste, nu aveți de unde ști care v-ar răni cel mai puțin până nu ajungeți în fața faptului împlinit.
Până la următorul articol, vă aștept pe Facebook, Instagram și, bineînțeles, în frumoasa noastră comunitate, unde celebrăm femeia, savurăm mâncarea și ne bucurăm de un corp fit, puternic, frumos.
Pentru femeile care vor, pot și reușesc!