A venit și momentul în care am semnat contractul pentru naștere! Fiindcă am promis urmăritoarelor de pe canalul de Youtube că le voi ține la curent cu evoluția sarcinii și pașii pe care-i urmez în fiecare etapă, am încărcat un nou videclip în care discut despre asta cu doctorul Claudiu Șipetan (Senior Consultant Medical) de la Regina Maria.
Iulia: Domnule doctor, când trebuie semnat contractul de naștere?
Claudiu: Gravida ar trebui să semneze contractul până în săptămâna 26 pentru că poate să-și personalizeze efectiv pachetul de naștere. Asta înseamnă că ea poate să beneficieze în primul rând de niște avantaje, mai ales pe partea de analize preoperatorii, care pot fi făcute înainte de naștere, în săptămâna 37-38 și, bineînțeles, un CTG sau două CTG-uri, în funcție de cum vrea să nască – natural sau cezariană – și, bineînțeles, mai poate să adauge câteva lucruri în plus. Spre exemplu, moașa preferențială – mai ales la cele primipare sau chiar și secundipare care vor să aibă o experiență frumoasă prin a naște natural. Putem accesa serviciul de moașă preferențială care trebuie specificat dinainte și urmat un protocol.
Iulia: În ce constă protocolul?
Claudiu Trebuie să se întâlnească cu moașa și să facă un plan de naștere.
Iulia: Ne puteți spune mai multe despre ora magică?
Claudiu: Bineînțeles! Pentru doamnele care vor ora magică, am introdus o noutate ca și modalitate de a naște. Doamnele își pot alege o asistentă sau un medic neonatolog preferențial. Există inclusiv partea de consult prenatal ca să aibă posibilitatea să se întâlnească înainte de a naște cu medicul neonatolog ca să discute anumite lucruri vizavi de copil. Totodată, pot face consultul preanestezic.
Iulia: Care sunt avantajele?
Claudiu: Voi începe cu cele ale nașterii naturale. Noi avem un avantaj că puteți naște și în apă – avantaj major pentru cele primipare care vor să aibă un travaliu mai puțin dureros pentru că a naște în apă înseamnă să ai un confort în plus și pentru graviduță și pentru copil. Există situații în care se întâmplă expulzia în apă, trecerea copilului dintr-un mediu în celălalt fiind astfel mai lină dintr-un mediu acvatic, tot într-un mediu acvatic. Există și posibilitatea travaliului în apă și expulziei pe masă.
Pe lângă asta, gravida poate să nu mai facă epidural anestezia în cazul unei nașteri naturale și poate să obteze pentru entonox, care e un gaz ce creează o stare de confort.
Iulia: Nașterea în apă e mai scumpă?
Claudiu: În pachetul nostru au același cost, doar că gravida trebuie să ia legătura cu medicul ginecolog curant din timp, să-i spună doleanța ca să poată face un plan de naștere pentru cea în apă. Pe partea de naștere în apă, suntem singurii care putem oferi acest serviciu în zona de vest a țării.
Iulia: Cum se achită contractul?
Claudiu: La semnarea contractului, pacienta achită jumate din contract, iar din acel moment acela e un contract valid și poate beneficia de toate avantajele enumerate.
Iulia: Asigurați și recoltarea celulelor stem?
Claudiu: Avem la București propria noastră bancă de celule stem, iar serviciile sunt asigurate tot aici, la Regina Maria Timișoara, de către medicul ginecolog curant, împreună cu echipa medicală. Avantajul major este că poate face ceva preventiv când copilul e sănătos. E o diferență între celulele stem mature și cele pe care le are copilul în cordonul ombilical (celule hematopoietice). Noi ne mândrim la ora actuală cu 2 cazuri în România: 2 copii născuți prematur, la 26, respectiv 28 de săptămâni, cu bronhodisplazie pulmonară, care au fost născuți la Regina Maria Băneasa din București și i-am putut ajuta. Li s-au inoculat propriile celule stem mezenchimale, cele multiplicate în bancă, fiind o premieră. Și astfel copiii cu șanse de viață 4% au putut fi externați într-o săptămână. Deci e un miracol medical!
Iulia: Ce alte beneficii mai aduce contractul de naștere la Regina Maria?
Dr. Claudiu Șipotean: La semnarea contractului de naștere se poate face un tur, care înseamnă vizitarea unui salon și a unei părți din maternitate.
Secția de neonatologie poate fi vizitată de proaspeții tătici și familie – putând fi văzut copilul de la geam. Ulterior, tăticul sau unul din însoțitori poate veni în salon să viziteze mămica și copilul, conform programării pe care o fac anterior.
Dragile mele, în videoclip puteți vedea cum arată această zonă dedicată nașterii din spitalul Regina Maria.
Sper ca aceste informații să vă fie de folos în deciziile pe care le luați. Vă îmbrățișez!