Dacă te confrunți cu grăsime abdominală știu foarte bine prin ce treci și că ai parte de provocări pe mai multe planuri.
Grăsimea de pe burtă are impact asupra mai multor dimensiuni ale sănătății organismului nostru. Pe de o parte, grăsimea abdominală poate accentua anumite probleme de sănătate, însă, în același timp, prin reducerea unor categorii de nutrienți din dorința de a scăpa de grăsimea de pe burtă riști să îți cauzezi noi probleme de sănătate. Ești mereu în căutare de rețete culinare cu conținut redus de grăsimi? Ai încercat soluții minune, precum dieta Dukan, dieta pe bază de fructe și legume sau chiar să excluzi din alimentație pentru totdeauna anumite alimente? Astăzi îți voi vorbi și despre unele din aceste diete și despre posibile alegeri mai sănătoase.
Pe de altă parte, hai să ne gândim și la dimensiunea psihică. Din cauza grăsimii de pe burtă nu mai poți purta ținutele preferate? Te înțeleg și știu că uneori ți se pare imposibil să obții abdomenul plat la care visezi. Chiar dacă grăsimea de pe abdomen este dificil de dat jos, urmând o serie de principii de viață sănătoasă vei reuși și te vei putea bucura din nou de rochii care îți subliniază talia.
7 principii pentru a scăpa de grăsimea de pe abdomen
Procesul de slăbire este diferit pentru fiecare femeie, însă cu siguranță există principii sănătoase după care să ne ghidăm când dorim să pierdem câteva kilograme. Așa cum știi deja, cred că cel mai bine este să ne schimbăm stilul de viață, adoptând principii sănătoase care să ne ajute să ajungem la greutatea dorită. Iată, mai jos, câteva astfel de principii pe care te invit cu drag să le integrezi în noul tău stil de viață.
1. Alege grăsimi sănătoase
Cu toate că suntem obișnuite să credem că toate grăsimile sunt dăunătoare organismului, să știi că nu este așa. Există grăsimi sănătoase, de care corpul nostru are nevoie pentru a funcționa normal. Vorbim aici despre grăsimile nesaturate, care se găsesc în pește sau semințe. Pentru a te asigura că rețetele culinare pe care le prepari au cele mai bune ingrediente, e un prim pas extraordinar să începi să verifici etichetele produselor în supermarket și să le eviți pe cele cu conținut mare de grăsimi saturate, care nu sunt bune pentru organism.
2. Încearcă un proces pentru eliminarea toxinelor și a zahărului
Eliminarea toxinelor este foarte importantă într-un proces de slăbire. Dincolo de reducerea caloriilor, asigură-te că îi oferi organismului tău alimente de calitate și că le reduci cât mai mult pe cele nocive.
Te invit cu mare drag să arunci un ochi peste noul pachet de cărți pentru slăbit, care cuprinde și cartea Detoxifierea nutrifițoaselor (și Rețete sănătoase și deserturi pentru sărbători). Îți voi prezenta acolo o detoxifiere blândă, fără chimicale pentru 7 zile – mic dejun, prânz și cină. Cartea despre detoxifiere e disponibilă și în format electronic, doar ca bonus la cartea Dieta Next Level.
3. Încearcă rețete culinare gustoase
Draga mea, psihicul și relația ta cu mâncarea sunt părți foarte importante ale procesului de slăbire. Când vine vorba de pierderea în greutate, ai grijă să nu începi un proces care să fie chinuitor. Astfel, un element cheie ar fi să introduci în alimentație produse care să îți placă, pentru a te asigura că mesele vor fi în continuare o plăcere, nu doar un mijloc de a reduce senzația de foame.
4. Introdu fructe și legume în alimentație
Proteinele vegetale sunt un aliat extraordinar pentru pierderea grăsimilor de pe abdomen. Pentru a da burta jos rapid, îți recomand să adaugi în regimul tău alimentar cât mai multe fructe și legume. Alege-le pe cele care îți plac și pregătește rețetele tale culinare preferate.
5. Nu ignora lipsa somnului
Oboseala poate accentua senzația de foame. Da, ai auzit bine. Atunci când organismul tău funcționează cu resurse de energie puternic diminuate, va avea tendința să îți ceară alimente bogate caloric. Creșterea în greutate a fost frecvent asociată cu numărul mare de ore de muncă și lipsa odihnei adecvate. Ai grijă de corpul tău și oferă-i ceea ce merită cu adevărat!
6. Fă mișcare: mergi la sală sau aleargă în parc
Pentru a da burta jos rapid este esențial să alegi și o formă de mișcare. Gândește-te la ceva ce ți-ar face plăcere și fă din mișcare un moment de relaxare: se poate desfășura în parc, acasă sau la sală. Îți mai spun un mic secret: niciuna dintre noi nu are musculatura abdominală a unei gimnaste, deci este perfect normal să începi cu exerciții mai ușoare și să crești nivelul treptat.
7. Creează pentru tine o viață sănătoasă pe termen lung
Fiind o zonă în care stocarea grăsimilor se produce destul de ușor, e bine să abordezi pierderea grăsimii din această zonă ca pe un proces pe termen lung. Astfel, introdu fructe și legume în alimentație, gătește rețete culinare sănătoase și mergi la sală, însă abordează toate aceste lucruri ca pe un nou stil de viață mai degrabă decât ca pe un plan de urgență pe termen scurt.
Ce să mănânci la micul dejun și seara ca să scapi de grăsimea de pe burtă
Zona abdominală e cea mai sensibilă când vine vorba de depunerea rapidă a grăsimilor. În plus, pentru a avea abdomenul plat pe termen lung, este bine să faci schimbări de durată în alimentație. Pentru a-ți atinge obiectivele poți alege alimente care să îți fie aliați în reducerea grăsimii din zona abdominală – nu uita că mâncarea trebuie să fie un prieten, nu un dușman. Detalii cu privire la alimentele potrivite pentru pierderea grăsimii de pe burtă găsești și aici.
Ce să mănânci la micul dejun pentru a accelera arderea grăsimii de pe burtă
Legumele și fructele sunt o alegere ideală pentru micul dejun. Aceste alimente îți vor oferi energia necesară și vor preveni apariția senzației de foame în timp scurt. Dacă ești fanul micului dejun clasic, cu lapte și cereale, poți alege cereale integrale pentru prima masă a zilei.
Ca principiu general, indiferent ce îți place să mănânci, alege alternative sănătoase: fructe în loc de dulciuri, legume în loc de brânzeturi grase sau mezeluri, cereale integrale în loc de cereale procesate.
Ce să mănânci seara pentru a reduce grăsimea de pe abdomen
Hai să renunțăm chiar acum la miturile conform cărora pentru a obține un abdomen plat nu trebuie să mâncăm nimic seara! E bine să ai un regim alimentar echilibrat, iar seara poți alege salate, legume crude cu puțină brânză slabă, cu carne de pui cu conținut redus de grăsime sau cu pește. Un principiu general care să te ajute e să renunți la alimentele cu indice glicemic mare (cartofi, pâine, orez) înainte de culcare, pentru că acestea favorizează depunerea grăsimii în timpul nopții.
6 greșeli de evitat ca să ai abdomenul plat
Știi acel moment când ți se pare că orice ai face grăsimea de pe burtă nu dispare? Draga mea, să știi că e posibil să urmezi dieta cu sfințenie și să faci exerciții fizice, însă lipsa rezultatelor să fie determinată de mici detalii pe care încă nu le știi. Pentru a te informa în acest sens, te invit să citești aici câteva informații prețioase. Sper să-ți fie de folos. Mai jos îți voi vorbi pe scurt despre cele mai importante greșeli pe care cu toții le-am făcut la un moment dat când am vrut să obținem un abdomen plat.
1. Mănânci alimente cu puține calorii, dar preparate greșit
Știi celebra salată de roșii pe care o prepara bunica? Pare perfectă pentru o dietă, nu-i așa? Să alegi fructe și legume pentru dietă e o idee foarte bună – ai grijă însă la uleiurile sau sosurile pe care le folosești, pentru că acestea ar putea adăuga calorii suplimentare mâncării, care să-ți pună bețe în roate în procesul de slăbire.
2. Bei băuturi dulci
Sucurile din comerț, alcoolul sau băuturile calde cu diferite arome sunt delicioase, însă adaugă regimului tău alimentar o grămadă de zahăr. Dacă îți plac sucurile, cel mai bine este să le prepari acasă, folosind doar fructe și legume crude, fără siropuri sau zahăr.
3. Te înfometezi
Atunci când îți supui organismul la stresul înfometării, acesta va tinde să facă depozite sub formă de grăsime atunci când primește caloriile de care are nevoie. Cel mai bine e să ai un regim alimentar echilibrat de-a lungul zilei, pentru a evita intrarea corpului în criză de nutrienți, respectiv în nevoia ulterioară de a depozita.
4. Vrei să scapi de burtă cu metode rapide: ceaiuri sau pastile
Draga mea, știu că atunci când iei decizia de a slăbi ai vrea să obții rapid rezultate care să se observe. Te înțeleg! Cu toate acestea, pastilele de slăbit sau ceaiurile care promit rezultate imediate nu reprezintă cea mai sănătoasă alegere. Informează-te din surse de calitate și gândește-te cât de nocive pot fi astfel de metode pentru sănătatea ta.
5. Consideri că dieta e doar despre mâncare și sport
Chiar dacă alimentația și mișcarea sunt elemente cheie în pierderea grăsimii de pe burtă, starea ta mentală și emoțională sunt la fel de importante! Ascultă-ți corpul și ai grijă la nevoile sale – cooperând cu propriul organism poți obține rezultate minunate, pe care să le și menții.
6. Alegi o dietă care nu ți se potrivește
Soluțiile universale pentru slăbit nu există! Fiecare dintre noi e diferit, deci cea mai bună metodă este cea care ți se potrivește ție cel mai bine. Când alegi o dietă la întâmplare doar pentru că îți promite rezultate uimitoare, riști să creezi dezechilibre majore în organism.
Diete pentru arderea grăsimii de pe burtă
Deși știi deja că nu sunt adepta soluțiilor de pierdere în greutate pe termen scurt, în continuare vom vorbi puțin despre cele mai cunoscute diete pentru reducerea grăsimii de pe abdomen. Opiniile cu privire la acestea sunt variate, iar eu îți recomand mai degrabă să faci o tranziție către o viață sănătoasă în ritmul propriu decât să te înfometezi pe termen scurt.
Înainte să vorbim puțin despre aceste diete vreau să-ți mai spun un lucru important: sănătatea ta este mai prețioasă decât orice altceva, deci, dacă vezi orice semne și simptome care îți transmit că organismul tău suferă, cel mai bine e să te oprești din dietă și, eventual, să consulți un medic pentru indicații de specialitate.
Dieta Dukan
Dieta Dukan are ca principiu de bază creșterea procentului de proteine în alimentație și reducerea cantității de grăsimi și carbohidrați. Deși dieta Dukan nu are restricții cantitative, este important să respecți recomandările cu privire la alimentele pe care le poți consuma.
Dieta este structurată în patru etape distincte (găsești detalii în acest articol), care se diferențiază prin tipul de aliment care trebuie consumat. Pentru că implică un regim alimentar bazat pe proteine, înainte de a începe dieta Dukan e bine să te asiguri că nu există contraindicații medicale (dieta solicită destul de mult rinichii, de exemplu).
Pentru mai multe detalii despre avantajele și dezavantajele ei, citește acest articol.
Dieta cu lămâie
Dieta cu lămâie e chiar ceea ce pare: o dietă care presupune consumare progresivă a unor cantități tot mai mari de lămâie. Printre beneficiile sucului de lămâie se numără conținutul mare de vitamina C, dar și efectul de detoxifiere și stimulare a digestie.
Dieta e relativ simplă și presupune consumarea unui pahar de apă cu suc de lămâie. În prima zi vei adăuga sucul de la o lămâie, în a doua zi sucul de la două lămâi și vei crește progresiv numărul paharelor de apă cu lămâie, până în a șasea zi.
Chiar dacă beneficiile lămâii nu pot fi negate, te rog să nu uiți că a schimba un singur obicei alimentar nu e suficient, iar excesele, fie și de lămâie :), nu sunt sănătoase și nici nu îți vor aduce rezultatele dorite. Poți adăuga apa cu lămâie în ritualul tău zilnic, însă aceasta nu poate înlocui un regim alimentar echilibrat, cu mâncare sănătoasă și obiceiuri bune pentru organism.
Dieta cu cartofi
Dieta cu cartofi este cunoscută drept o soluție pentru pierderea în greutate pe termen scurt. Opiniile cu privire la utilizarea cartofilor în diete sunt controversate, însă dieta cu cartofi pornește de la premisa că aceștia reprezintă o sursă bună de fibre, vitamine și minerale și au un conținut redus de grăsimi. Dieta bazată pe cartofi presupune utilizarea acestora la fiecare masă, fără a adăuga calorii suplimentare prin pregătirea unor rețete culinare ce implică mult ulei sau sosuri bogate în calorii.
Așa cum am menționat, nu sunt adepta soluțiilor miraculoase pentru pierderea în greutate, mai ales dacă acestea implică excese și limite nesănătoase. Așadar, te rog, draga mea, să te informezi foarte bine cu privire la avantajele și dezavantajele acestor diete și să faci cea mai bună alegere pentru tine. În cazul ultimelor două diete, dezavantajele sunt clare: chiar dacă cele 2 alimente sunt sănătoase, ele nu sunt suficiente pentru a-ți susține organismul o zi întreagă și nu toată lumea reacționează bine la un consum zilnic așa mare de lămâie sau cartofi. Spre exemplu, consumul zilnic de cartofi crește riscul de hipertensiune arterială. Totodată, carbohidrații din cartofi se asimilează aproape la fel de repede ca cele din dulciuri, crescând rapid insulina.
Exerciții fizice pentru arderea grăsimii abdominale
Așa cum ți-am mai povestit și anterior, chiar dacă dieta este cheia pentru reducerea grăsimii de pe burtă, doar sportul te poate ajuta să ajungi la abdomenul plat pe care ți-l dorești. Despre exercițiile fizice recomandate pentru a pierde grăsimea de pe abdomen și pentru a lucra musculatura abdominală am mai discutat și în acest articol. Te invit cu drag să-l citești și să identifici cele mai potrivite exerciții pentru nivelul tău de pregătire fizică și pentru timpul pe care îl ai la dispoziție. Îți reamintesc aici câteva principii generale pentru pierderea grăsimii de pe burtică.
Grăsimea de pe abdomen nu se poate reduce doar prin exerciții localizate
Chiar dacă am fost învățate că pentru a avea abdomenul plat tot ce trebuie să facem este să petrecem ore în șir pe saltea făcând abdomene, să știi că este imposibil să scapi de burtă doar prin antrenamente pentru musculatura abdominală. Alege, astfel, antrenamente care lucrează întregul corp, insistând eventual mai mult (mai multe serii/repetări), pe zona pe care dorești să lucrezi.
Nu trebuie să mergi la sală zi de zi
Poți să obții abdomenul plat pe care ți-l dorești de acasă! Ai nevoie doar de o salteluță, motivație și eventual muzica preferată. Poți începe cu exercițiile pe care ți le-am prezentat aici sau cu antrenamentele de pe canalul meu de Youtube.
Consecvența este cheia
Nu-i nimic dacă nu ai un nivel ridicat de pregătire fizică. Indiferent dacă mergi la sală sau alegi să faci exerciții acasă, poți începe cu un antrenament mai ușor, crescând pe parcurs nivelul de dificultate.
Așadar, draga mea, grăsimea de pe burtă se poate elimina prin perseverență, alegeri informate, îmbunătățirea stilului de viață, o alimentație echilibrată și sport.
Vreau sa ajung la 42 kg