Bună, dragile mele! Uite că se apropie și mult așteptata perioadă a Crăciunului. Deși găsesc bucurie tot timpul în lucrurile mici din jurul meu, în natură, în sport, sărbătorile de iarnă triplează emoțiile bune datorită ocaziei de a dărui și a gândului că, în același timp, un număr mare de oameni trăiesc sentimentul bucuriei. Îmi place să ofer cadouri, să văd fericirea pe chipul oamenilor, să simt mirosul mâncărurilor tradiționale în casă și să petrec timp la bucătărie alături de copii.

Încercăm să cumpărăm cadourile din timp, deși, recunosc, au fost și ani mai agitați când am lăsat totul pe ultima sută de metri.

De asemenea, de când începe luna decembrie, ne punem toți la masă și facem „strategia de atac”: stabilim meniul de sărbători după poftele fiecăruia.

În articolul de astăzi o să vă arăt cum putem reuși noi, femeile care vor, pot și reușesc, să ne menținem dieta în perioada sărbătorilor și să facem față atât ispitelor, cât și presiunilor venite din partea celor dragi. Căci, da, vizitele la rude sunt cel mai mare pericol! Fiecare a muncit atâta ca să pregătească o masă bogată, gustoasă… Cum poți spune „Nu, mulțumesc, sunt la dietă”, dar cu alte cuvinte? Există câteva trucuri pe care să le folosești.

dieta sărbători next level

Cum să nu mănânci prea mult de sărbători

Suntem diferite, din fericire. Asta înseamnă că fiecare se confruntă cu anumite provocări în această perioadă, printre care cele mai comune sunt: un program prea încărcat la serviciu care îți lasă puțin timp ca să te gândești la sărbători, cerințe foarte diversificate din partea familiei, o fire gurmandă (pofticioasă ar spune unii), rușinea de a refuza…

Fă puțină planificare

O metodă bună ca să fii mândră de tine după ce trec următoarele două săptămâni este să planifici lucrurile cu puțin timp înainte. Este ușor să alegi răsfățul, cu tot cu aportul de calorii pe care ți-l aduce. Dar e util să te gândești puțin la perioada care urmează ca să te bucuri de răsfăț fără să faci excese greu de îndreptat.

Astfel, dacă știi că veți merge la rude la masă și că pregătesc mâncăruri grele, asigurați-te că mănânci sănătos și cât mai puțin până atunci. De asemenea, fă exerciții fizice în zilele care preced vizitele. Nu uita că masa musculară mare arde un număr ridicat de calorii.

O altă metodă bună este să-ți faci un carnețel cu rețete sănătoase de sărbători, astfel încât să te asiguri că ai acasă mâncare pentru a balansa zahărul, grăsimile consumate în vizite. Nu uita să adaugi cât mai multe fibre.

Dacă ați stabilit că veți merge la restaurant pentru masa de Crăciun, verifică pe Internet meniul și stabilește deja în sinea ta ce vei mânca astfel încât să păstrezi numărul de calorii.

Cum te abții dacă ești pofticioasă – tehnica „mai târziu”

Este destul de simplu de aplicat, necesită doar puțină voință. Sărbătorile de iarnă sunt o ocazie foarte bună pentru a încerca rețete noi, astfel că te vei afla în fața unui număr destul de mare de opțiuni, mai ales dacă ați planificat multe vizite. Tot ceea ce trebuie să faci este să alegi să guști din ceva și să spui că vei încerca mai târziu din celelalte.

Privește această provocare ca pe o oportunitate de a exersa trasarea limitelor personale.

O altă provocare pe care o vei avea sunt poftele generate de emoții. Pentru mulți, întâlnirea cu anumite rude sau prieteni generează stări de anxietate, griji, neplăcere sau, din contră, o bucurie atât de mare încât îți vine să nu mai ții cont de nimic.

Acasă poți ține lucrurile mai ușor sub control, asigurându-te că ai la îndemână gustări sănătoase, cu un conținut redus de calorii și stabilește-ți în mintea ta că vei mânca doar dintr-un anumit loc, lăsând gustările de pe masă pentru invitați.

Dacă mergi în vizită, mănâncă acasă ceva sănătos cu un conținut ridicat de proteine și fibre, astfel încât să îți creeze o senzație de sațietate și ia la tine două lucruri foarte importante:  1) gustări sănătoase, 2) o poză cu tine așa cum ești acum, după atâtea eforturi, sau scrie-ți un bilețel în care să-ți amintești de obiectivul pe care ți l-ai stabilit și motivația din spatele lui. Dacă te năpădesc emoțiile și vezi că nu te mai poți opri, mergi la baie sau într-o cameră mai retrasă și mănâncă ceea ce știi că îți face bine, în timp ce citești bilețelul sau privești poza cu tine.

O altă metodă ca să diminuezi efectele secundare ale poftelor este să ceri porții mici, dacă se poate chiar în farfurii mici.

dieta sărbători next level

Nu uita de obiceiurile sănătoase

Ai muncit cu tine însăți ca să-ți însușești niște obiceiuri sănătoase care te-au transformat deja într-o femeie cu o ambiție de fier. Perioada sărbătorilor e momentul în care poți încununa aceste realizări interioare.

Dacă ai citit cărțile mele, cu siguranță știi deja cum ar trebui să arate o masă echilibrată: grăsimi mononesaturate și polinesaturate, proteine, fibre. Mai ales fibre! În perioada sărbătorilor de iarnă sunt primele de care uităm. Așa că asigură-te că alegi de pe masă sau din meniu legume, fructe, cereale integrale, nuci și semințe.

Dacă de felul tău nu mănânci fast-food și mâncare procesată, nu face asta tocmai acum. Acel piure de cartofi la cutie e la fel de nociv și în aceste zile. Chiar dacă nu ai foarte mult timp să gătești, fă tot efortul pentru a avea mâncare proaspăt preparată și alege alimente integrale.

Știu că vei fi obosită și vei bea multă cafea, dar nu uita de apă! De asemenea, în perioada sărbătorilor fiecare masă conține și un pahar de alcool (minim). Ei bine, atât cafeaua, cât și alcoolul sunt băuturi care deshidratează.

Și că tot a venit vorba de alcool… Alege variantele mai ușoare, cu conținut redus de grăsimi, zaharuri. În loc de cocktail-uri cremoase, bea vodcă sau un pahar de vin completat cu apă spumantă aromată fără zahăr.

Tehnica „Sunt plină deja”

În cazul în care ai genul de rude care se supără atunci când refuzi să mănânci, dă vina pe rudele pe la care ai fost deja. E firesc să nu poți consuma o cantitate atât de mare de alimente într-o singură zi sau în două zile.

eBook Antrenamente NutriFitUp pentru Femei si Mamici

In eBook vei gasi exercitii facute si testate in timpul sarcinii, bineinteles cu acordul medicului. Facand exercitiile exemplificate din carte, vei avea o incredere mai buna si iti va creste rata metabolica, favorizand arderile de grasime.

Exercițiile fizice

Dacă de obicei faci sport la sală, dar nu mai ai timp să ajungi, înlocuiește cu altceva. Folosește timpul pe care-l pierdeai pe drum ca să dansezi! Fă câteva exerciții acasă. Orice, doar mișcă-te. Profită de activitățile cu copiii, ieșiți la plimbare în jurul blocului, alege să mergi pe jos între stații în loc să iei mașina.

În zilele de Crăciun, ia inițiativa ca să faceți cât mai multe activități care presupun mișcare, în loc să vă uitați la televizor. Poate organizați un concurs de dans, de cântat, competiții de genul „Cine sare cel mai sus?”, „Cine poate sta cel mai mult într-un picior”, „Cine învață cel mai repede o poziție de yoga” și multe altele.

Meniuri pentru sărbătorile de iarnă (în cazul în care gătești acasă)

 

1. Sarmale cu orez sălbatic

Ingrediente:

  • un piept de pui fără piele
  • 4 linguri de orez sălbatic
  • 2 ardei kapia
  • o țelină mică
  • o jumătate de cartof roșu
  • două albușuri
  • sare
  • piper
  • alte mirodenii (amestec special creat pentru sarmale
  • foi de varză murată.

Mod de preparare:

1. Pune într-un robot de bucătărie carnea tăiată cubulețe, ardeii, cartoful dulce curățat, țelina și mirodeniile. Mixează bine ingredientele, apoi adaugă în compoziție albușurile și orezul înmuiat bine în prealabil. Amestecă bine totul și potriveste de sare și piper.

2. Pregătește foile de varză murată, pe care e bine să le pui la desărat cu câteva ore înainte. Împăturește sarmale de mărime medie și așază-le într-o oală de ceramică, presărând printre ele foi de dafin, boabe de piper, boia dulce și o lingură de ulei de măsline.

3. Acoperă sarmalele cu suc de roșii îndoit cu apă și dă-le la cuptor să fiarbă la foc domol timp de mai multe ore.

4. Sarmalele se pun pe farfurie acompaniate de mămăliguță și o lingură de iaurt grecesc în loc de smântână.

2. Salată de pere coapte, cartofi dulci și cicoare roșie (radicchio)

Este un mod minunat de a combina legumele și fructele la masa de Crăciun, astfel încât să-ți surprinzi și invitații și să-ți menții și cura de slăbire.

Ingrediente:

  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2 pere tăiate pe jumătate și fără  sâmburi
  • 2 cartofi dulci medii, curățați de coajă și tăiați în bucățele de 2-3 cm
  • sare și piper negru proaspăt măcinat
  • 3 capete mici de cicoare roșie, tăiate în sferturi
  • 3 capete de andive, fără frunze
  • 115 g de brânză gorgonzola, mărunțită (aproximativ 1 cană)
  • ¼ cană crutoane sărate

Pentru dressing:

  • ½ cană oțet de cidru
  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 2 linguri de sirop de arțar
  • 2 lingurițe de oregano proaspăt tocat
  • ¼ cană ulei de măsline
  • 1 ceapă mică roșie, feliată subțire.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 230 oC. Unge cu ulei două foi mari de copt. Taie perele pe lungime, în felii foarte subțiri: aranjază-le într-un singur strat pe o tavă de copt.

2. Amestecă o lingură de ulei și cartofii. Asezonează-i cu piper și sare. Aranjază un alt strat pe a doua foaie de copt. Coace perele și cartofii 15 minute.

3. Amestecă cicoarea cu lingura rămasă de ulei. Asezonează cu sare și piper.

4. Scoate perele din cuptor, lasă-le să se răcească. Adaugă cicoarea pe foaia de copt cu cartofi. Coaceți-i așa până când cicoarea este carbonizată și ofilită, timp de 18-20 min.

5. Între timp, pregătește dressingul: într-un castron se amestecp oțetul, muștarul Dijon, siropul de arțar și oregano. Se adaugă trepat piper, amestecând energic, până se omogenizează. Adaugă ceapa și lasă să stea 15 min.

6. Așază andivele pe un platou de servire. Acoperă cu legumele coapte, perele, brânza și crutoanele și, la final, asezonează cu dressingul.

3. Pui copt cu fenicul și roșii

 Ingrediente:

  • 2 bulbi medii de fenicul, decupați și tăiați în felii subțiri
  • o căpățână de usturoi, cu cățeii separați și curățați
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper proaspăt măcinat
  • 1 lingură de semințe fenicul zdrobite
  • 1 lingură de semințe de coriandru zdrobite
  • 1 lingură de coajă de lămâie și 3 linguri de zeamă
  • un pui de aprox. 1,5 – 2 kg, fără oase
  • jumătate de litru de roșii grape
  • o cană de măsline fără sâmburi
  • 28 de grame de pâine cu maia, ruptă în bucăți foarte mici
  • 3 căni de varză kale sau baby spanac.

Mod de preparare:

1. Preîncălzește cuptorul la 230 oC. Amesteă feliile de fenicul, usturotiul și o lingură de ulei pe o tavă mare de copt. Asezonează cu sare și piper și coace pentru 10 minute.

2. Amestecă într-un castron semințele de fenicul, coriandrul și coaja de lămâie. Asezonează cu sare și piper. Freacă puiul cu o lingură de ulei, apoi adaugă amestecul de condimente.

3. Redu temperatura cuptorului la 210 oC. Adaugă roșiile, măslinele pe tava de copt și amestecă. Pune puiul deasupra legumelor. Prăjește timp de 30 de minute.

4. Pune pâinea cu uleiul rămas într-un castron. Asezonează din nou cu sare și piper. Mișcă puiul și continuă să-l coci până este gătit și crutoanele sunt maro-auriu (10-15 min.).

5. Pune puiul pe o masă pentru a-l tăia, dar înainte lasă-l 5 min. să se „odihnească”. Adaugă varza kale în tigaie și amestecă până când pare că se „ofilește”. Adaugă sucul de lămâie și amestecă.

Servește puiul cu legumele alături.

Dacă îți dorești să afli și mai multe rețete dintr-o sursă sigură, intră pe pagina de prezentare a noii mele cărți: DIETA. NEXT LEVEL. Pe lângă bonusurile pe care ți le-am pregătit (printre care și un ebook cu rețete de sărbători), te va ajuta să înțelegi rolul emoțiilor în procesul de slăbire, fiind scrisă  în colaborare cu Anca-Elena Alecu (Terapeut Bowen si Fizician medical) și Doreliana Biltean (Psiholog si Consilier pentru dezvoltare personala, cu specializare in Psihologie Sportivă).

Dieta Next Level Coperta

Dieta NEXT LEVEL

Dieta NEXT LEVEL este o dieta unica, cu peste 550 de pagini color, foarte bine structurata, cu mese pe tipuri de calorii, mese delicioase, cu poze color si cu provocari sportive zilnice, potrivite oricarei femei care vrea sa slabeasca sanatos.

Nu uita să te bucuri de sărbători și să nu te judeci

E ușor să ne victimizăm, să ne devenim cei mai aprigi dușmani în perioada sărbătorilor de iarnă. Dacă avem obiectivul de a slăbi sau a ne menține greutatea la care am ajuns, trebuie să facem puțin efort interior pentru a rezista tentațiilor.

Asta nu înseamnă că trebuie să fim răutăcioase cu noi însene, să ne „taxăm” pentru fiecare greșeală, să ne certăm. Emoția de care avem nevoie este cea a încurajării, a bucuriei, a alegerii conștiente. Nu e un capăt de lume dacă mănânci un pic mai multe calorii sau dacă guști din mai multe dulciuri.

Ai grijă doar să păstrezi un echilibru și să compensezi cu alte lucruri, cum ar fi mai multă activitatea fizică în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

TU ȘTII DESPRE
NOUA DIETĂ TRIO

PENTRU SLĂBIT ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS?

Carte Trio Editie Actualizata

Poți slăbi cel puțin 3 kilograme doar din detoxifiere, prima din cele 3 etape ale cărții TRIO.

Carte Trio Editie Actualizata

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.