Ești proaspătă mămică? Iată care sunt primii pași

Ca viitoare mămică îți spun: felicitări! Știu ce emoții te trec acum, știu că plângi de fericire, ai o mie de gânduri și te afli aici pentru că vrei să cunoști și experiențele altor mămici în situația ta. Cel puțin eu așa făceam, căutam să văd cum a fost la alții, ce informații mi-au scăpat. În acest articol am ales să povestesc cu Bogdan despre nașterea în apă, naștere pe care am avut-o și intenționez să o am și cu următoarea fetiță. Însă până acolo, e un drum lung: controale, teste, analize, morfologii. Eu am ales să-mi fac toate analizele la Regina Maria – aici o să fac o mică paranteză, mor de frica acelor :). Nu mă tem neapărat de durere în sine, ci de lipsa de îndemânare a unei asistente fără experiență în recoltare. Cele care aveți temerea aceasta știți ce zici. Aici m-am simțit în siguranță maximă. Nu m-a durut, nu am fost stresată și totul e curat, pe bază de programare, ceea ce am apreciat mult. La început, am avut și experiențe nereușite, neplăcute, care m-au făcut să vă povestesc vouă, dragi mămici, cât de minunat e să ai parte de o călătorie binecuvântată a sarcinii.

Îți las aici și interviul pe care l-am avut cu medicul ginecolog Bogdan Cioată.

Momentul în care afli că ești însărcinată

Draga mea, după confirmarea testului de sarcină, sunt câțiva pași importanți pe care trebuie să-i urmeze o proaspătă mămică pentru a se asigura că ea și bebelușul ei vor fi sănătoși și fericiți pe parcursul sarcinii.

1. Programarea unei vizite la medicul obstetrician-ginecolog

Primul pas important pe care trebuie să îl facă o femeie după confirmarea sarcinii este să-și programeze o vizită la medicul obstetrician-ginecolog. Medicul va efectua un examen fizic complet, va evalua starea de sănătate a mamei și va confirma durata sarcinii. În plus, medicul va discuta cu mama despre istoricul său medical și va efectua teste de sânge pentru a verifica starea de sănătate generală și nivelul de hormoni.

2. Luarea unor decizii privind stilul de viață

Uneori sarcina chiar te poate lua prin surprindere! Poza aceasta e de dinainte să aflu că sunt însărcinată. Eram la un botez și chiar mă simțeam lipsită de energie, dar nu știam ce se întâmplă cu mine.

Însă, odată ce mi-am dat seama că sunt însărcinată și am confirmat asta, am știu exact ce am de făcut. Astfel că acum vreau să-ți spun că este important ca, fără întârziere, mama să ia anumite decizii privind stilul de viață pentru a asigura o sarcină sănătoasă și un copil sănătos. Aceste decizii includ:

  • Adoptarea unei alimentații sănătoase și echilibrate, bogate în nutrienți importanți, cum ar fi proteinele, vitaminele și mineralele.
  • Evitarea alimentelor procesate și a băuturilor carbogazoase și a alcoolului.
  • Oprirea fumatului și evitarea expunerii la fumul de țigară și la substanțe toxice.
  • Exercițiul regulat moderat, sub supravegherea medicului obstetrician-ginecolog.
  • Luarea în considerare a suplimentelor alimentare de calitate pentru a asigura un aport adecvat de nutrienți

3. Planificarea vizitelor de control

După prima vizită la medicul obstetrician-ginecolog, mama va trebui să programeze alte vizite regulate pentru a monitoriza progresul sarcinii și starea de sănătate a copilului. În general, vizitele sunt programate la fiecare 4-6 săptămâni în primele două trimestre ale sarcinii și apoi mai frecvent în trimestrul trei. Mama va trebui să ia în considerare și programarea testelor și a ecografiilor suplimentare, la recomandarea medicului obstetrician-ginecolog.

În acest pas, e important să-ți asculți intuiția și să alegi un medic și un spital unde te simți în siguranță, protejată. Așa cum mă simt eu când merg la Regina Maria și discut cu Bogdan (medicul ginecolog), cu moașa Cami, când am fost să stabilim pachetul de sarcină.

4. Marele anunț: informarea membrilor familiei și a prietenilor apropiați

Aceasta e poza pe care noi am folosit-o ca să anunțăm că vom avea încă o minune!

După confirmarea sarcinii, un moment important este să anunți familia și prietenii că ești însărcinată! Contează mult să ai sprijinul și încurajarea celor dragi. De asemenea, e bine să informezi și angajatorul ca să aibă timp să planifice perioada de concediu medical și revenirea la muncă.

5. Informarea despre opțiunile de naștere

Mama trebuie să ia în considerare opțiunile de naștere și să discute cu medicul obstetrician-ginecolog despre planurile sale. Există mai multe opțiuni de naștere, cum ar fi nașterea naturală, nașterea prin cezariană sau nașterea în apă. Este important ca mama să cunoască beneficiile și riscurile fiecărei opțiuni și să ia o decizie în funcție de propriile nevoi și preferințe.

Poate știi deja că eu am ales nașterea cu blândețe în apă fiindcă mi-am dorit să mă bucur de un moment magic alături de copil, imediat când acesta vine pe lume. În plus, așa cum a spus și Bogdan în interviul de mai sus, îți aduce niște avantaje minunate:

  • copilul iese tot într-un mediu acvatic, blând
  • astfel va avea o tranziție mai ușoară
  • apa este un adjuvant foarte bun în travaliu, relaxează spatele, bazinul, pacienta per total
  • permite pacientei să fie mobilă și să nască în orice poziție își dorește
  • ajută pacienta să se simtă mai ușoară
  • adaptarea copilului se face foarte repede
  • copiii nu se îneacă! Ei trag aer în piept în momentul în care sunt scoși la aer, nu atâta timp cât sunt în apă.

6. Luarea unor măsuri de siguranță în casă

După confirmarea sarcinii, este important ca mama să ia măsuri de siguranță în casă pentru a preveni orice accidente. Aceste măsuri includ instalarea unor bariere de siguranță pentru scări, eliminarea obiectelor periculoase din încăperi și asigurarea că toate produsele chimice și medicamentele sunt depozitate într-un loc sigur.

7. Înregistrarea la cursurile prenatale

După ce te asiguri că ai găsit medicii potriviți și clinica perfectă pentru tine, poți lua în considerare înregistrarea la cursurile prenatale, care oferă informații importante despre sarcină, naștere și îngrijirea copilului. Aceste cursuri pot ajuta mama să se pregătească emoțional și fizic pentru naștere și să dobândească încredere în propriile capacități.

Criterii de ales medicul care să-i urmărească sarcina și locul unde să nască

Alegerea unui medic obstetrician-ginecolog și a locului unde să naști sunt două dintre cele mai importante decizii pe care le vei lua în timpul sarcinii. Alegerea corectă poate face diferența între o naștere sigură și fericită și una care prezintă riscuri și probleme. Criteriile pe care eu le-am urmat și le recomand sunt următoarele:

1.Experiența și calificările medicului

Aici, faptul că e deja a treia naștere la Regina Maria face lucrurile foarte ușoare pentru mine fiindcă știu că pot avea încredere în toată echipa de naștere.

Când îți alegi medicul obstretician-ginecolog, unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le iei în considerare sunt experiența și calificările acestuia. Caută un medic care are o experiență bogată în gestionarea sarcinilor și a nașterilor și care este certificat în obstetrică și ginecologie. De asemenea, verifică dacă medicul are experiență în gestionarea unor complicații specifice, cum ar fi diabetul gestațional sau pre-eclampsia.

2. Recomandările altor mame

Un alt criteriu important pe care trebuie să îl iei în considerare sunt recomandările altor mame. Întrebați prietenele sau rudele care au născut recent ce medic obstetrician-ginecolog și loc de naștere au ales. Cere-le opinia despre experiența lor și dacă ar recomanda medicul sau locul de naștere.

3. Confortul și relația cu medicul

Este important să te simțiți confortabil cu medicul obstetrician-ginecolog și să ai o relație bună cu el. Alege un medic care te ascultă, îți răspunde la întrebări și-ți oferă suport pe toată durata sarcinii și nașterii. De asemenea, asigură-te că te simți confortabil cu locul unde vei naște și că ai acces la toate resursele și echipamentele necesare.

Cei de la Regina Maria au camere dedicate pentru naștere și revenirea proaspetei mămici după efort.

4. Alegerea unei moașe

Cu siguranță îți amintești că am mai povestit despre Cami, moașa noastră. Avem deja o relație specială, ea fiind alături de mine la ultimele două nașteri, iar acum la a treia. Mai multe despre ea și importanța implicării ei la naștere și în pregătirea pentru naștere poți citi în acest articol.

Așadar, dragă proaspătă viitoare mămică, ai pășit într-o lume fascinantă, plină de emoții, provocări și necunoscut. Asigură-te că ai alături oameni pe care te poți baza, de la familie, prieteni și, cel mai important, o echipă medicală profesionistă, care pune nevoile tale și ale copilului pe primul loc. Relația cu medicul ginecolog e foarte importantă ca să poți vorbi deschis cu el și să scapi de grijile pe care orice mamă și le face cu privire la sănătatea copilului, la diferitele riscuri care există pe parcursul sarcinii. Trecem prin atâtea stări fizice și emoționale în aceste 9 luni încât chiar nu putem să alegem un medic după ureche. E bine să avem încredere în recomandări și să cerem sfatul unor persoane care au trecut deja prin asta – poate chiar de mai multe ori, cum e cazul meu!

Te îmbrățișez!

TU ȘTII DESPRE
NOUA DIETĂ TRIO

PENTRU SLĂBIT ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS?

Carte Trio Editie Actualizata

Poți slăbi cel puțin 3 kilograme doar din detoxifiere, prima din cele 3 etape ale cărții TRIO.

Carte Trio Editie Actualizata

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.