Hai să descoperim împreună secretele grăsimii de pe abdomen și cum să scăpăm de ea!
Grăsimea abdomnială, sau grăsimea viscerală, este acel tip de grăsime care se acumulează în jurul abdomenului. Ea acaparează organele din cutia abdominală, printre care ficatul și intestinele.
Pe lângă aspectul neplăcut pe care îl are, reprezintă un pericol pentru sănătatea noastră și poate duce la creșterea riscului de a face diabet.
Recent, studiile au arătat că grăsimea de pe burtă crește și riscul de boli cardiovasculare, iar la femei poate crește șansele de a face cancer la sân.
Ce este grăsimea de pe abdomen și care sunt cauzele apariției ei?
Grăsimea de pe abdomen este un depozit de grăsime care se acumulează cu fiecare zi tot mai mult. Are numeroase cauze pe care poate adesea nici nu le considerăm atât de nocive.
Cauzele sunt în principiu legate de alimentația noastră de zi cu zi, alegeri nesănătoase, lipsa exercițiilor fizice, dar și unele genetice.
1.Deshidratarea
La prima vedere am tinde să credem că deshidratarea nu este atât de nocivă, însă pentru depozitele noastre de grăsime de pe abdomen chiar este. Modul în care organismul nostru lucrează este impresionant, el tot timpul știe cum să își asigure aportul de care are nevoie.
Astfel, din cauza faptul că nu consumăm îndeajuns de multă apă pe timpul unei zile, organismul nostru are tendința de a-și crea depozite de lichide în țesuturi pentru a duce lipsa de ele.
În categoria lichidelor intră apa și sucurile naturale preparate în casă, nu cafea, băuturi carbogazoase sau alcoolice.
2. Băuturile alcoolice
Băuturile alcoolice, în cele mai multe cazuri, conțin o mare cantitate de zahăr, prin urmare un număr ridicat de calorii. În cazul unui consum regulat, acest lucru va duce la îngrășare.
3. Țigările
Deși se crede că fumatul slăbește, datorită faptului că taie pofta de mâncare, studiile realizate de-a lungul timpului pe tema aceasta au demonstrat că fumatul influențează, de fapt, apariția grăsimii pe abdomen.
4.Stresul
În ceea ce privește stresul, există doua situații. Oameni care atunci când au perioade stresante au o senzație de foame pe care nu o pot controla, iar efectele nu întârzie să apară. În ceea ce privește cealaltă categorie, este exact la polul opus.
5. Lipsa exercițiilor fizice
Lipsa exercițiilor fizice își spune cuvântul și în cazul grăsimii de pe abdomen. Cu cât consumi mai multe calorii decat arzi, cu atât mai mult straturile de grăsime se vor depune pe abdomen.
Cum se măsoară circumferința abdominală și ce relevanță are?
Măsurarea circumferinței abdominale este foarte importantă pentru a observa dacă ne încadrăm sau nu în parametri. Dacă circumferința abdominală este prea mare, există șanse ridicate ca aceasta să reprezinte un pericol pentru noi și sănătatea noastră.
Circumferința abdominală o putem mărsura și noi acasă fiind o procedură foarte simplă. Ai nevoie doar de un centimetru. Trebuie să te așezi în fața unei oglinzi, complet dezbrăcată,cu picioarele împreunate. Menții corpul relaxat și înconjori abdomenul cu banda la nivelul buricului fără a strânge din abdomen.
La femei numărul care poate fi asociat cu factori de risc începe de la 82 de cm, iar la bărbați de la 92 de cm.
Care sunt riscurile grăsimii abdominale?
Din cauza stratului de grăsime ridicat de la nivelul abdomenului, sângele în această zonă nu mai reușește să circule suficient și se revarsă direct în ficat. În această situație, ficatul dezvoltă o moleculă ce favorizează rezistența la insulină. Acest lucru duce la apariția diabetului.
Un studiu recent a demonstrat că grăsimea abdominală este asociată cu nivelul ridicat al proteinei C-reactive, care este un indicator al inflamației în corp, și cu alterarea sistemului vascular, chiar și a vaselor inimii.
Totodată grăsimea de la nivelul abdomenului crește și riscul dezechilibrului nivelului de trigliceride. Acestea sunt compuse din glicerol și resturi de acizi grași, ceea ce face țesutul adipos să fie cel mai important depozit de trigliceride.
Prin urmare, grăsimea abdominală reprezintă un factor de risc al maladiilor coronariene și vasculare (infarct, accident vascular cerebral, angină pectorală), al apneei în somn, al diverselor forme de cancer și al altor boli degenerative.
7 pași ca să scapi de grăsimea abdominală
Atât în rândul bărbaților cât și în rândul femeilor, grăsimea de pe abdomen este destul de inestitcă, iar de cele mai multe ori nu realizăm că se depune puțin câte puțin. Ne dăm seama de asta abia atunci când am ajuns deja într-o fază destul de dificilă.
Ei bine, atunci începem să intrăm în starea de alertă, devenim frustrate, nu avem răbdare. Ne dorim din tot sufletul o rețetă magică prin care să eliminăm grăsimea într-un timp cât mai scurt.
Cheia pentru această situație nu este altceva decât răbdarea, perseverența și urmarea unor pași foarte simpli.
1.Hidratarea
Apa este elementul care face parte din corpul nostru și o regăsim într-un procent foarte mare, aproximativ 60%. Așadar avem nevoie de ea pentru funcționa în parametri normali. Atunci când nu ne hidratrăm organismul îndeajuns de mult, el nu face altceva decât să își creeze propriile sale depozite.
Atunci când ne hidratăm corect, metabolismul nostru reușește să funcționeze în paramteri normali. Un singur pahar de apă poate reduce apetitul alimentar, ceea ce duce la senzația de sațietate.
Când vorbim de hidratare nu facem referire doar la apă, putem include și sucurile naturale făcute acasă (dar cu moderație, fiindcă și fructoza regăsită natural în fructe se transformă în grăsime). Nu includem cafeaua, băuturile carbogazoase și băturile alcoolice.
2.Renunțarea la dulciuri
Înainte de toate, dulciurile sunt cele care chiar stau la baza grăsimii de pe abdomen. Dacă îți dorești cu adevărat să elimini grăsimea de pe abdomen, trebuie să spui ”La revedere” și acestor tentații foarte dăunătoare. Cantitatea de zahăr pe care trebuie să o consumi zilnic este infimă.
3.Adaugă mai multe proteine în dieta zilnică
Dietele bogate în proteină ajută la eliminarea rapidă a grăsimii corporale și cresc semnificativ numărul de calorii arse în repaus.
Proteinele în mod normal și conform ghidurilor de nutriție trebuie să reprezinte 10-35 % din caloriile unui adult.
4. Elimină carbohidrații din farfurie
Carbohidrații reprezintă un tip de macronutrienți care se găsește în multe alimente și băuturi. Organismul nostru are nevoie de macronutrienți în canități mari pentru a furniza energie. În categoria macronutrienților regăsim proteinele, grăsimile și carbohidrații.
Carbohidrații se găsesc în multe alimente: gustări și dulciuri, legume cu amidon, băuturi carbogazoase, leguminoase, produse lactate.
Trebuie să înțelegem că carbohidrații sunt de două tipuri carbohidrați complecși și carbohidrați simpli.
Carbohidrații complecși sunt cei buni pentru organism, deoarce ei se absorb lent și au rolul de a furniza organismului o energie constantă pe tot parcursul zilei.
Carbohidrații simpli sunt glucidele sau doar zaharurile simple, practic cele rele, pe care organismul nostru le absoarbe rapid și se depun foarte ușor sub formă de grăsime.
Prin urmare, carbohidrații pe care trebuie să îi eliminăm din farfurie sunt cei simpli. Produsele care conțin o cantitate mare de carbohidrați sunt pâinea albă, produsele de patiserie, biscuiții sărați, covrigeii etc.
5.Consumă alimente bogate în fibre
Fibrele alimentare sunt și ele o parte din categoria carbohidraților. La fel ca ei, îi regăsim sub două categorii: fibre solubile și fibre insolubile.
Fibrele solubile au rol de a oferi sațietate și vin în ajutorul tău pentru a reuși să ai un control asupra cantității de mâncare pe care o consumi.
Fibrele insolubile ajută organismul să aibă un tract digestiv sănătos.
Atât fibrele solubile cât și cele insolubile le regăsim în alimente de orgine vegetală: cereale integrale, fructe, legume, semințe și leguminoase.
Spre deosebire de carbohidrați, ele nu furnizează energie, dar ajută la reducerea greutății, deoarece nu conțin calorii.
Cantitatea de fibre pe care ar trebui să o consumi zilnic este de aproximativ 25 de grame, dar aceasta poate varia în funcție de necesarul tău caloric.
Pentru a reuși să consumi cantitatea de care ai nevoie de fibre, poți începe cu câțiva pași micuți. Spre exemplu:
- Înlocuiește sucul de fructe cu consumul de fructe întregi
- Folosește paste integrale în locul celor clasice
- Integrează în meniul tău fulgi de ovăz, semințe de in, semințe de susan
- Consumă fructele și legumele cu tot cu coajă, acolo unde este cazul
6.Fă-ți timp pentru exercițiile fizice
Pentru a avea abdomenul perfect nu doar alimentația este importantă, deși acela este primul pas și constituie o bază importantă în rețeta abdomenului perfect.
Dacă îți dorești să elimini grăsimea de pe abdomen trebuie să te gândești serios să îți faci timp și pentru exercițiile fizice. Ele sunt esențiale pentru tonifiere și, în plus, combinând alimentația cu exercițiile fizice, timpul în care o să obții rezultatele dorite va fi micșorat.
7.Monitorizează-ți obiceiurile alimentare
Monitorizarea obiceiurilor alimentare este importantă pentru a înțelege în primul rând unde greșim, ceea ce nu este sănătos în alimentația noastră, pentru a putea face o schimbare. Odată cu notarea obiceiurilor tale o să fii mult mai atentă și mai conștientă de toate greșelile pe care le faci.
Notează totul, chiar și o mică bombonică, fiindcă aceea poate juca un rol important în numărul afișat pe cântar. Nu este de ajuns să notezi doar alimentele, fii mai exactă și notează chiar și numărul de calorii, carbohidrați. Astfel, o să descoperi cât de multe calorii consumi într-o zi normală.
Observă atent ce alimente sunt dăunătoare pentru tine și pentru kilogramele tale și eliminină-le din alimentația ta zilnică.
Cele 17 alimente care ard grăsimea de abdomen
Următorul pas este să te informezi și să îți notezi toate alimentale care e necesar să fie consumate pentru eliminara grăsimii abdominale. Sigur vei găsi o parte din alimentele tale favorite fiindcă ai multe variante de unde poți alege. Dieta nu trebuie să devină o povară pentru tine consumând ceva ce nu îți face plăcere.
1. Pepenele verde
Pepenele verde este un fruct care conține 90% apă. Consumat la începutul unei mese, are rolul de a-ți oferi senzația de sațietate și astfel nu o să mai simți nevoia să consumi și alte calorii. Totodată, ajută și la combaterea retenției de apă.
2. Fasolea
La prima vedere poate părea un aliment banal și pe care îl ocolim, dar, ce să vezi, fasolea este un aliment cu o însemnătate puternică în arderea grăsimii, ajută la dezvoltarea musculaturii și îmbunătățirea digestiei.
Fasolea este o sursă bogată de fibre solubile, care ajută grăsimea de pe abdomen să fie eliminată. Oferă sațietate pe termen lung.
3. Castraveții
Sunt o sursă de minerale, fibre și vitamine. 100 de grame de castraveți se pare că au în componența lor 96% apă și puține calorii.
4. Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc simplu este scăzut în grăsimi, poate fi cosumat atât la micul dejun cât și ca o gustare în timpul mesei. Aceștia sunt o sursă de proteine esențiale pentru topirea stratului de grăsime de pe abdomen.
Un alt motiv pentru care ar trebuie să nu îți lipsească iaurul grecesc este faptul că acesta conține probiotice bune pentru intestin. Un microbiom intestinal sănătos este asociat cu mai puțină grăsime corporală, chiar și grăsime abdominală.
5. Morcovii
Morcovii au un gust plăcut și dulce, înlocuiesc perfect o gustare nesănătoasă. Iar studiile realizate în rândul femeilor cu talie subțire au demonstrat că sunt consumatoare fidele de morcovi.
6. Carnea slabă
Peștele, pieptul de pui sau de curcan, conține multe proteine care ajută la construirea masei musculare. Un corp mai musculos are o rată metabolică mai crescută.
7.Curcuma
Curcuma este un aliment care are puterea de a suprima celulele de grăsime și pe cele canceroase din organismul uman. În același timp oferă o bună protecție cardiovasculară, previne oxidarea colesterolului și depunerea lui pe pereții vaselor de sânge.
8. Fructele de pădure
Fructele de pădure au conținut ridicat de apă și fibre care oferă și ele senzația de sațietate și contribuie la eliminarea apei reținute în țesuturi.
9.Legumele cu frunze verzi
Legumele cu frunze verzi au multe vitamine, minerale și antioxidanți. Sunt gustoase, pot fi consumate ca și garnitură pentru carnea slabă sau ca o gustare, oferind sațietate.
10.Cerealele integrale
Sursă bogată de fibre, au rol esențial în reglarea metabolismului grăsimilor și carbohidraților.
11.Nucile
Pentru a slăbi se recomandă consumul de nuci, conform unor studii acestea au un rol important în eliminarea grăsimii de pe abdomen.
12. Avocado
Avocado este un aliment în componența căruia regăsim lecitină, care ajută la gestionarea greutății. Bogat în grăsimi bune, monosaturate și polinesaturate, ușurează arderea grăsimilor de pe abdomen.
13.Merele
„Un măr pe zi ține doctorul departe”” Și iată că nu doar doctorul, ci și grăsimea de abdomen. Bogate în fibre, flavonoide, fitesterol și betacaroten, previn supraalimentarea.
14. Roșiile
Roșiile ajută la reducerea lipidelor din sânge, prin urmare, și la arderea grăsimilor abdominale. O roșie mare conține doar 33 de calorii.
15.Țelina
Poate fi introdusă cu ușurință în sucurile naturale făcute în casă, ajută la obținerea unui abdomen plat pentru că are un conținut redus de calorii, este plină de fibre, calciu și vitamina C.
16. Ananasul
Bromelina este o enzimă pe care o găsim în ananas și are propietăți antiinflamatorii. Rolul acestei enzime este de aplatizare a abdomenului.
17.Ardeiul iute
Ardeiul iute accelerează metabolismul pe termen scurt datorită conținutului de capsaicină.
Așadar, dacă grăsimea din jurul abdomenului începe a fi mai vizibilă pe zi ce trece, ar trebui să îți ridice un semn de întrebare. Și nu doar cu privire la aspectul fizic, ci și la ce consecințe grave poate aduce asupra sănătății tale. Câțiva pași simpli, dar făcuți cu regularitate, te pot ajuta să îți micșorezi circumferința abdominală. Nu uita, rețeta pentru eliminiarea grăsimii abdominale este combinația dintre alimente și exercițiile fizice. Ai o serie de antrenamente în cartea/ebook-ul „Antrenamente NutriFitUp pentru Femei”, special concepute pentru eliminarea stratului de grăsime.