Interviu cu dna. Camelia Irimia (moașă senior) despre îngrijirea și alimentația din timpul sarcini, despre alăptare și alte aspecte ce țin de sănătatea mamei și a bebelușului.

Am avut un dialog extrem de productiv cu dna. Camelia Irimia (moașă senior) legat de îngrijirea și alimentația din timpul sarcinii, precum și alte aspecte importante pentru o proaspătă mămică, după naștere.

Camelia profesează într-un spital privat din Timișoara, este vicepreședinte AMȘR (Asociația Moașelor din România) și are peste 25 de ani de experiență în sala de nașteri. A fondat, de asemenea, Scoala Mamei by Camelia Irimia, prin care oferă sfaturi despre naștere viitoarelor mămici.

Din întâlnirile pe care eu le-am numit ”Eu și moașa mea” a rezultat un dialog extrem de util tinerelor mămici.

Iată câteva dintre întrebările pe care eu i le-am adresat și care sper să vă fie de folos și vouă.

Cum trebuie să ne pregătim în timpul sarcinii?

Aspecte importante:

  • consultații periodice
  • analize efectuate la recomandarea medicului
  • igiena intimă adecvată

Printre primele subiecte abordate au fost cele legate de sănătatea intimă din perioada sarcinii și după sarcină.

Este important pentru o tânără la început de sarcină să cunoască mai multe aspecte ce țin de igiena intimă, evitând riscul expunerii la diverse probleme de sănătate ce pot apărea.

În primul rând este bine pentru o tânără însărcinată să înțeleagă că orice aspect legat de sănătatea ei se reflectă acum asupra copilului.

Din start trebuie să avem în vedere controalele periodice la medic și analizele secreției vaginale indicate de acesta.

Apoi, trebuie să avem în vedere folosirea unor geluri intime pentru igienizarea organelor genitale.

O igienă corespunzătoare reduce riscul de apariție al unor mâncărimi, usturimi chiar și infecții ce pot apărea în timpul sarcinii datorită modificărilor pH-ului, precum și a modificărilor hormonale din această perioadă delicată.

Cum avem grijă de alimentația noastră în timpul sarcinii?

Principalul aspect pe care trebuie să-l avem în vedere este cel al consumului corect de alimente și aici mă refer la cantitatea de mâncare ingurgitată în această perioadă.

Nu trebuie să mâncăm pentru doi!

Chiar dacă avem tendința de a mânca mai mult, cu gândul că bebelușul trebuie să aibă hrană la dispoziție, este bine să fim moderate. Nu vă faceți griji, bebelușul își ia oricum transplacentar substanțele nutritive de care el are nevoie.

Este important să avem o alimentație diversificată: fructe, legume, carbohidrați, produse din carne, multe, multe fibre.

Grijă mare la produsele din pește și fructe de mare de unde le cumpărăm – bine ar fi să ne asigurăm că sunt din surse sigure.

Mâncărurile pe bază de pește și fructe de mare pot genera toxiinfecții alimentare, dacă produsele nu sunt corespunzătoare calitativ.

Retete NFU Vegan

Firește că din alimentația noastră din timpul sarcinii trebuie să eliminăm micile diversiuni de care abuzam înainte: cafea, alcool, fast-food.

Ce nu trebuie să lipsească din farfuria noastră în timpul sarcinii sunt fructe și legume – verzi și roșii, pe care le putem lua din: broccoli, spanac, ardei, morcov, pătrunjel, .

Un aliment deosebit de util în timpul sarcinii sunt tărâțele de grâu – conțin o cantitate mare de fier.

Este recomandat ca în primele două semestre de sarcină să nu consumăm cantități suplimentare de calorii decât consumam în mod obișnuit.

Pe partea de alimentație din timpul sarcinii, trebuie să avem în vedere și un alt aspect neplăcut, și anume grețurile din această perioadă.

Din fericire, grețurile se diminuează spre a 12-a săptămână de sarcină, deci să ne păstrăm optimismul.

Pentru diminuarea grețurilor este bine să avem mese mici de mai multe ori pe zi. Dimineața este bine să ne limităm la niște biscuiți sau fursecuri simple cu unt și o ceașcă de ceai cald alături.

Cum alungăm stările de greață? Cu vitaminele B6 și B12! Aceste vitamine determină scăderea stărilor de greață.

Vitamina B6 o putem lua din germeni de grâu, din carne, din pește, din praz, din ardei, din banane etc.

Cât privește vitamina B6 ea se găsește preponderent în iaurt, ouă, brânză (nu din lapte crud!!! – poate conține bacteria listeria.

Dieta din timpul sarcinii trebuie să fie una sănătoasă.

Este important să fim atente și la băuturile consumate în timpul sarcinii, pentru că multe din cele cu care suntem obișnuite sunt interzise.

Băuturile cu conținut mare de zahăr, de exemplu, este bine să le evităm pentru că ne ridică mult pofta de dulce.

Este bine să optăm pentru ceai negru, decât pentru ceai verde. Nu trebuie să facem excese nici din ceai.

Lapte putem consuma, firește cu condiția să fie pasteurizat. Conținutul său ridicat de calciu, vitamina D, proteine și magneziu îl face deosebit de benefic pentru femeile însărcinate.

Facem mișcare în timpul sarcinii?

Mișcare este recomandată în timpul sarcinii. Sedentarismul fiind inamicul public numărul unu la o femeie însărcinată.

Dacă se pot urma programe de pregătire fizică a gravidelor ele sunt binevenite.

Bineînțeles că aceste programe trebuie făcute de traineri specializați: pilates, yoga pentru gravide, aqua gym pentru gravide, gimnastică pentru gravide.

Nutritia NutriFitUp pentru Femei InsarcinateNutritia NutriFitUp pentru Femei Insarcinate
Nutritia NutriFitUp pentru Femei Insarcinate

Trebuie să ne asigurăm că trainerii sunt profesioniști, specializați în lucrul cu gravidele, pentru că altminteri pot apărea tot felul de probleme neplăcute.

Cum ne îngrijim după naștere?

Câteva sfaturi utile:

  • comprese reci pe zona dureroasă
  • după fiecare ieșire la wc ne igienizăm locurile intime
  • folosim pernă sau colac atunci când stăm pe scaun
  • putem să folosim uleiuri calmante (spre exemplu uleiul de lavandă) în apa din cadă pentru ameliorarea durerilor

În perioada de după naștere, care este în esență o perioadă de recuperare, de refacere (perioadă post-partum) organele genitale își revin la normal.

Acest interval de lehuzie poate dura între 2 – 3 ore și 6 săptămâni (în ultimul caz este vorba de o lehuzie tardivă) vine și cu dureri în zona perineală.

Durerile din zona perineală pot fi amplificate în cazul unei epiziotomii.

Este bine de știut că putem să diminuăm această durere prin aplicarea de gheață în primele 24 de ore.

De asemenea, foarte important de reținut este că proaspăta mămică trebuie să-și asigure o igienă desăvârșită în primele zile de lehuzie, prin toaletarea perineală după fiecare scaun.

Toaletarea perineală se poate face cu apă oxigenată și soluție Cloramină, urmată apoi de o soluție diluată de Betadine (de cel puțin 2 ori pe zi), menite să împiedice apariția unor infecții.

Pentru o igienă dedicată acestei perioade de lehuzie este bine să folosim produse naturale, cu rol în calmarea durerilor locale, dar și a mâncărimilor și uscăciunii vaginale. 

Spre exemplu, în timpul scaunului, putem evita durerile dacă apăsăm deasupra cicatricei cu un tampon curat.

Trebuie să avem o grijă deosebită de igiena noastră intimii, mai ales dacă în zona perineului au fost executate incizii la naștere.

Un alt aspect de care trebuie să ținem cont este și cel al dispareuniei după naștere – durerea din timpul actului sexual de după naștere.

Folosind însă geluri lubrifiante adecvate putem să evităm aceste neplăceri.

Cum putem preîntâmpina apariția hemoroizilor? Cum facem față apariției lor în perioada sarcinii?

Dacă nu știați, peste jumătate din populația globului se confruntă cu hemoroizii.

Îndeosebi femeile însărcinate sunt cel mai expuse la apariția hemoroizilor externi, dar și la complicații ale acestora.

În esență, hemoroizii înseamnă dilatarea venelor de la nivelul canalului anal.

Apariția lor poate avea diverse cauze, cele mai frecvente fiind cele legate de: constipație, diaree, sedentarism, regim alimentar necorespunzător cu multe condimente picante, obezitatea.

În mod normal, apariția hemoroizilor în timpul sarcinii este ceva destul de frecvent. Din fericire ei dispar în cele mai multe cazuri după naștere.

Firește că pentru a evita apariția hemoroizilor, trebuie să evităm oricare din situațiile ce conduc către apariția lor: să evităm constipația, să nu fim sedentari, să avem un regim alimentar bogat în fibre, să folosim produse corespunzătoare pentru igiena intimă, să folosim hârtie igienică simplă fără parfumuri, să nu petrecem mult timp la toaletă și să nu ne forță scaunele.

Pentru că în timpul sarcinii organismul nostru trece prin multe schimbări, apariția hemoroizilor poate să fie chiar fără legătură cu vreuna din problemele amintite anterior.

Cam 35% din persoanele gravide se confruntă cu problema hemoroizilor.

În acest caz este indicat a se utiliza o cremă pe baze naturale care are rolul de a stopa procesul inflamator de la nivelul mucoase anale, dar și de calma durerea la nivel local.

Înainte de aplicarea cremei, trebuie să igienizăm bine zona intimă, folosind un gel de duș adecvat, după care să uscăm bine și abia apoi să aplicăm crema.

Cum îngrijim bebelușul? La ce trebuie să fim atente, noi, mămicile?

Toaleta bebelușului în zona intimă trebuie realizată cu produse pe baza de extracte naturale.

Însă, înainte de aplicarea unor astfel de produse, trebuie să efectuăm o igienă corespunzătoare, cu apă și săpun, ori de câte ori este nevoie.

Să nu uităm că bebelușii au nevoie de o igienă strictă, pentru că sistemul lor imunitar nu este încă pregătit pentru a riposta acțiunii microbilor din mediul înconjurător.

Trebuie să știm că pielea este ca o ușă prin care microbii pot pătrunde în organism, de aceea trebuie să menținem în permanență pielea bebelușului curată.

Orice bebeluș are nevoie de o băiță seara și de o toaletă corespunzătoare dimineața, când trebuie să-i curățăm gura, ochii, nasul și urechile.

De fapt, primul lucru pe care trebuie să-l facem după externare este să-i facem o baie bebelușului, chiar dacă nu s-a detașat bontul ombilical.

Până se rezolvă această problemă, este bine ca durata băilor să nu fie mai mare de câteva minute.

Folosiți pentru baia bebelușului produse adecvate, săpunuri și șampoane speciale, cu pH neutru, delicate cu pielea. Mențineți temperatura camerei în care efectuați baia cu 2 grade mai mult decât temperatura din timpul zilei.

Apa cu care spălăm bebelușul trebuie să aibă în jur de 38 de grade Celsius.

Zona intimă a bebelușului trebuie spălată și uscată bine, după care aplicăm creme pe baza de extracte naturale cu factor mare de protecție a tegumentului. Crema se aplică pe toată suprafața ce intră în contact cu scutecul bebelușului.

Este bine de știut acest lucru, pentru că bebelușii sunt predispuși la eritemul fesier.

Ce trebuie să știm despre alăptare?

În prima lună de alăptare este bine să avem un regim de cruțare. În acest caz, mămicile, pentru a evita puseele de dureri abdominale ale bebelușilor, trebuie să aibă un regim alimentar controlat, diversificat.

În perioada de alăptare nu sunt indicate legumele verzi pentru că pot provoca flatulență atât nou-născutului cât și mamei. Nu recomand lactatele in prima lună dacă bebelușul este sensibil și prezintă disconfort abdominal.

În primele zile de după naștere este bine să consumăm supe cu carne și legume, de evitat borșul și bulionul de roșii ori sucul de roșii.

După prima luna de după naștere, alimentele noi reintroduse în alimentație să fie reintegrate treptat, de preferat în prima parte a zilei și nu în aglomerație, ci pe rând.

Dieta in alaptare retete mamici care alapteaza

Dacă bebelușul suferă un disconfort la introducerea unei astfel de aliment, nu trebuie să eliminăm acel aliment, pentru că bebelușul e posibil să nu-l recunoască, să nu-i fie deloc cunoscut și drept urmare să-l respingă.

Chiar dacă bebelușii au unele dureri abdominale, există produse farmaceutice ce pot combate aceste afecțiuni ce survin la bebeluși în momentul în care mama își diversifică alimentația.

Recapitulând, alimentație din prima lună trebuie să fie una de cruțare, controlată, după care să introducem în alimentație și alimentele pe care le-am stopat în timpul sarcinii.

Firește că trebuie să punem în prim-plan acele substanțe nutritive binevenite atât pentru mamă cât și pentru bebeluș, chiar și după prima lună de naștere.

Efectiv, pe toată perioada alăptării trebuie să ne îngrijim să ne oferim nouă și bebelușului aportul nutritiv corespunzător.

Doar așa putem evita unele carențe generate de lipsa unor anumite substanțe nutritive, de exemplu cea de fier, de magneziu, de potasiu.

Important e să avem o alimentație corectă, cu cel puțin 3 mese sănătoase și minim 2 gustări.

Să mâncăm diversificat, cel puțin în primele trei luni de după naștere.

Foarte bune sunt ceaiurile din chimen, fenicul. Foarte bun este compotul de mere proaspete și supa de chimen.

Facem mișcare în timpul alăptării?

Bineînțeles că nu trebuie să stăm în casă pentru că am născut ori pentru că alăptăm.

Dimpotrivă, sunt recomandate plimbările zilnice, gimnastica cu bebelușul.

Există o serie de programe de menținere a stării de sănătate fizice a mamei împreună cu bebelușul.

Nu trebuie să lipsească din rutina zilnică plimbările mamei cu bebelușul, ba chiar însoțiți și de ceilalți membri ai familiei, pentru ca bebelușul să se obișnuiască cu interacțiunile.

Dacă mămica dispune de o curte, poate să facă exerciții fizice în exterior. Sunt mult mai utile exercițiile fizice în aer liber, mult mai sănătoase și eficiente!

Această mișcare aduce un aport deosebit atât la sănătatea fizică a mamei cât și la cea psihică.

Mișcarea are un rol deosebit în ameliorarea stărilor depresive postnatale.

Beneficiile activităților fizice de după naștere:

  • te ajută să dai jos kilogramele acumulate din timpul sarcinii;
  • îți îmbunătățește tonusul muscular, inclusiv la nivelul mușchilor abdominali;
  • îți dă o stare de bine;
  • elimină stresul;
  • ameliorează capacitatea cardio-respiratorie;
  • previne dar și îmbunătățește vindecarea depresiei postnatale.

În afara de mișcarea de revigorare a corpului, este bine să avem în vedere și alte aspecte neplăcute ce pot apărea după naștere.

Unul dintre acestea este cel de apariție a vergeturilor.

Ruperile fibrelor elastice ale pielii pot apărea în timpul sarcinii la nouă femei din zece.

Creșterea rapidă în greutate dar și o predispoziție genetică pot conduce la apariția vergeturilor.

Vergeturile: Cum le prevenim? Cum scăpăm de ele?

Din păcate vergeturile nu pot fi prevenite, dar le putem diminua, folosind unele creme precum cele cu retinoizi, uleiuri esențiale ori terapia cu laser. Toate aceste tratamente se fac după naștere.

Recomandarea este de a folosi ulei de morcov pentru a vă proteja pielea.

De asemenea, există o serie de creme și loțiuni care ne vor ajuta în lupta cu vergeturile: unt de cacao, unt de jojoba, vitamina C, Vitamina A (pe care o luăm din morcovi îndeosebi), extract de ceapă, extract de Aloe Vera etc.

În concluzie

Am abordat astăzi cu dna. Camelia câteva dintre subiectele fierbinți pentru o tânără mămică la început de drum.

Începând de la perioada de graviditate și încheind cu cea de alăptare, există nenumărate aspecte pe care ar trebui să le cunoaștem pentru a ne păstra sănătatea noastră și a bebelușului.

Ce putem face și ce nu, ce mâncăm și ce nu, dacă facem exerciții fizice, cum putem să ameliorăm anumite dureri, cum ne pregătim efectiv pentru perioada de după naștere. Sunt multe puncte pe care le-am atins și care sperăm să vă fie de folos.

Eu însămi, în calitate de actuală (pentru că am deja doi copii) și viitoare mămică (următorul este pe drum) sunt încântată de acest dialog productiv.

Mărturisesc că mi-a făcut bine această discuție și, chiar dacă multe dintre aceste sfaturi îmi erau cunoscute, îmi prinde bine să mi le amintesc.

Este important să reținem că în primele săptămâni acasă noul născut este într-o perioadă de adaptare la tot ce înseamnă mediu extern.

Și nu doar bebelușul se adaptează noilor condiții, ci și proaspeții părinți.

Din aceste puncte de vedere, este bine să fim răbdători, să nu forțăm adaptarea.

Cu o pregătire bună înainte de naștere, venirea acasă a noului născut nu va mai fi atât de complicată.

Multe ore nedormite, stres? Bineînțeles că vor fi! Dar, trebuie să învățăm să le facem față, cunoscându-le din vreme.

Totuși, această perioadă este una deosebit de frumoasă, iar acest lucru vi-l spun din experiență.

Principalul lucru pe care trebuie să-l învăț și eu, care voi fi în curând la a treia naștere, este acela de a nu oferi atenție exclusiv noului născut.

Așadar, mămici, aveți grijă de nou-născut când e în burtică, când ajunge acasă, dar nu vă neglijați pe voi și pe cei din jur!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.