Interviu cu dr. Alina Drăgan-Ţeicu, medic primar medicină de familie, competenţă în ultrasonografie generală
Acest interviu este mult așteptat de către membrele grupului NutriFitUp VIP și nu numai. Toți cititorii blogului nostru au prezentat interes pentru tot ce înseamnă welness și sănătate.
Iulia Bledea: Bună Alina, îți mulțumesc că ne acorzi acest interviu. În primul rând spune-ne cum ai ajuns să îți dorești să devii medic, povestește-ne puțin despre tine.
Alina: Bună, Iulia! Și eu îți mulțumesc! Încă din copilărie cochetam cu acesta profesie,din grădinița mă jucam de-a medicul și pacientul…eram un copil ambițios ,responsabil, empatic, și doream să ajut pe cei din jurul meu, iar la școală îmi plăceau biologia, fizică și chimia, materii din care se susțineau examenele la admitere în facultate. Eram implicată încă din clasele primare în activitățile sanitare și cu timpul mi-am dorit foarte mult să duc la bun sfârșit această dorință spre cea mai nobilă profesie. Facultatea de medicină a reprezentat o frumoasă perioadă a vieții mele și a fost o adevărată provocare… 6 ani plus alți 3 de rezidențiat. În toți acești ani am făcut cunoștință cu fiecare ramură a medicinei și am avut ocazia de a alege ceea ce mi s-a potivit cel mai bine-medicină de familie.
În prezent profesez ca medic de familie, sunt soție, mama unui băiețel de 10 ani și membră a grupului NutriFitUp VIP din 17 iunie 2019.
1. Cât este de important să avem grijă de sănătatea noastră? Întreb asta, pentru că tu fiind medic ai o mulțime de pacienți cu diabet, tensiune, probleme de greutate.
Este foarte important să avem grija de sănătatea noastră și ultimul an ne-a arătat tuturor cât de importantă este sănătatea, cât de necesar este să avem un organism puternic fizic și emoțional/spiritual. Fiecare persoană își dorește să fie sănătoasă întrucât sănătatea este cel mai important factor pentru o viață fericita , confortabilă. Într-adevăr, de la an la an numărul de persoane cu probleme de diabet, hipertensiune arteriala, probleme de greutate, este în creștere și conform Organizației Ministerului Sănătății 80%din bolile cronice pot fi prevenite, principalii factori de îmbolnăvire fiind o dietă dezechilibrată, inactivitatea fizica și fumatul.
2. Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le poți transmite pacienților tăi dar și cititorilor?
Cred că recomandarea cea mai frecventă este să-și mențină starea de sănătate mai ales prin prevenție. Chiar daca trăim într-o lume agitată, plină de stres, tensiune, poluare și lista poate continua, atenția față de sine , de propria persoană este foarte importanta.
De regula, în momentul în care pacienții primesc un diagnostic încep să se gândească la schimbările ce trebuie să le facă. Recomandarea mea este că o dată pe an (cel puțin) să meargă la un control de rutină la medicul de familie pentru a-și monitoriza starea de sănătate, fară să aștepte apariția unei suferințe.
3. Tu ca și medic, cum reușesti să mănânci sănătos și echilibrat?
Noțiunile de bază pentru un stil de viață sănătos și echilibrat le-am dobândit din facultate. Adoptarea unui stil de viață sănătos este o stare de spirit, un angajament pe termen lung pe care-l fac pentru binele meu și pe care încerc să-l transmit celor dragi și pacienților.
4. Ce recomandări ai pentru persoanele care suferă de probleme de greutate?
Daca vă luptați cu kilogramele în plus, discutați cu medicul despre cel mai bun plan de tratament , sport , alimentație. Rețineți că dietele restrictive nu funcționează pe termen lung și cea mai mare șansă de succes este adoptarea unor modele de alimentație sănătoasă, implicarea în activități fizice regulate. Iar pentru cazurile la care nu se reușește obținerea unor rezultate satisfăcătoare, uneori poate fi necesara chiar și o intervenție bariatrica.
5. Ai avut pacienți care au ajuns la o stare depresivă din cauza kilogramelor in plus?
Da. Obezitatea atrage după sine o calitate mai redusa a vieții, risc mai mare de depresie, probleme cu stima de sine, izolare socială. De asemenea cu un risc crescut de boli cronice, boli cardio-vasculare, hipertensiune arterială , diabet zaharat , apnee de somn , sindrom metabolic ,infertilitate, etc.
6. Ce suplimente pot lua persoanele ce au retentie de apa din cauza kilogramelor in plus? (ca si generalitate multe femei cred ca daca iau de ex diuretice au rezolvat problema cumva sa atingi si partea aceasta)
Diureticele nu sunt recomandate pentru pierderea în greutate . Diureticele, sunt în primul rand medicamente și sunt administrate sub stricta îndrumare a unui medic specialist. Riscurile administrării în alte scopuri decât cele recomandate de medic sunt mari: pun în pericol echilibrul sărurilor din organism, pot duce la deshidratarea organismului și la reducerea gravă a tensiunii arteriale. Iar după oprirea diureticelor numărul kilogramelor pierdute revine imediat. Deci mare atenție la acest mod de administrare pe termen lung.
Oricine dorește să slăbească trebuie să urmeze o dieta sănătoasă, echilibrată și să facă exerciții fizice în mod regulat.
Într-adevăr sunt unele plante, suplimente considerate diuretice naturale dar trebuie consumate sub îndrumarea unui medic sau a unei persoane autorizate.
7. E necesar sa luam vitamine? Vom ajunge sa ne îngrăsam? (din nou, unele persoane iau dupăa ureche calciu, fier insa ar fi bine sa se consulte cu medicul … poti detalia putin?
Specialiștii recomanda precauție în administrarea de vitamine și minerale deoarece surplusul poate avea consecințe nedorite. Sunt vitamine ce se pot administra în funcție de carențele specifice sezonului, ex. vit.D -sezonul rece, dar în general trebuie administrate celor care au carențe dovedite prin examene de laborator sau diagnostice clinice.
Vitaminele nu îngrașă daca avem un stil de viață sănătos și activ, dacă dormim suficient, mâncam echilibrat și facem mișcare cel puțin 30 min în fiecare zi.
Așadar, luați vitamine la recomandarea medicului sau a unei persoane avizate (deci nu după ureche) și veți avea doar de câștigat.
8. De ce e necesar sa facem miscare?
Organismul uman a fost conceput pentru a se mișca. Prin urmare, are nevoie de activitate fizică regulată pentru a funcționa optim și pentru evitarea bolilor.
În prezent există elemente suficiente care atesta faptul că cei care duc o viață activă din punct de vedere fizic pot obține multiple efecte benefice pentru sănătate: risc scăzut de boli cardio-vasculare , a accidentelor vasculare , a unor tipuri de cancere.
De asemenea, exercițiul fizic contribuie la întărirea imunității organismului, scade riscul îmbolnăvirilor de cancer de colon și de sân (cele mai frecvente în secolul nostru), este antidot pentru stres, asigura un transport eficient de nutrienți și oxigen la toate celulele corpului, îmbunătățește dispoziția psihica, înlătură anxietatea, sporește respectul de sine, întărește puterea voinței, sporește calitatea somnului, îmbunătățește procesele de absorbție și digestie, accelerează metabolismul influențând astfel controlul greutății.
Cheia pentru menținerea unei bune stări de sănătate este activitatea fizică practicată regulat, potrivit vârstei și antrenamentului fiecăruia.
Pentru o sănătate bună, faceți mișcare zilnic, indiferent de vârstă!
9. Ce cărți ai citit in ultimul timp, legate de sanatate?
Îmi place să combin cărțile de medicină, în general ce ține de sănătate, dezvoltare personală, nutriție, etc. în funcție de timpul liber:
- Exerciții de fericire 2021 – Georgiana Spătaru
- Magneziul – mineralul care nu încetează să ne uimească – Mildred S.Seeling, Andrea Rosanoff
- Poți să-ți vindeci viața – Louise L. Hay
- Biblia Vitaminelor – Earl Mindell
- Uleiuri biblice tămăduitoare – Dr. David Stewart
- Rețete sănătoase – Iulia Bledea
- NutriFitUp Vegetarian & Vegan – Iulia Bledea
10. Glicemia este foarte importantă, cum o menținem în valorile normale?
Atâta timp cât nu este vorba de un pacient diabetic la care menținerea glicemiei în limite cât mai apropiate de normal este dependentă de dietă și de medicație (antidiabetice orale și/sau insulină) pentru ceilalți o alimentație echilibrată asociată cu exerciții fizice este suficient.
11. Unde te pot găsi oamenii?
Lucrez la cabinetul medical din Sannicolau Mare, str. Decebal nr. 15, iar informații mai pot gasi aici.
12. Un sfat/recomandari pentru cei care vor citi articolul.
Este foarte important să ne facem timp pentru noi , să facem controale medicale profilactice, întotdeuna să evitam excesele de orice fel și automedicația.
Echilibrul între muncă-relaxare-autoîngrijire este esențial pentru o viață sănătoasă.