Astăzi vin în întâmpinarea voastră cu semnalarea unei probleme extrem de răspândite la nivel global: diabetul! Se estimează că la nivel mondial există aproximativ 422 de milioane de cazuri de diabet (conform World Health Organization), iar obezitatea este o problemă deseori corelată cu această boală!
Pe Flavia deja o cunoașteți din interviul anterior despre alimentația sănătoasă și problemele pe care aceasta le poate preveni sau ameliora. De data aceasta, vă prezint un interviu despre diabet, acordat emisiunii Terra Sat. Citiți până la capăt ca să aflați cum vă puteți feri de acest inamic silențios și cum alimentația poate echilibra o mare parte din caracteristicile bolii.
1. Care sunt simptomele diabetului?
Flavia: Diabetul reprezintă cea mai mare problemă de sănătate publică la nivel mondial, afectând momentan 1 din 11 persoane și se preconizează ca până în anul 2040, 1 din 10 persoane să fie diagnosticate cu diabet zaharat.
Ca și simptome există semne și explorări de laborator. Principalele ar fi urinatul frecvent, care se datorează prezenței glucozei în urină, ingestia mare de lichide, însoțite de senzație de sete și scăderea ponderală. Acestea sunt principalele simptome, dar la aproximativ 50% dintre persoane pot lipsi cu desăvârșire.
2. Putem vorbi despre factori de risc?
Flavia: Da, sunt 2 categorii de factori de risc: modificabili și nemodificabili. Dintre cei nemodificabili fac parte vârsta, etnia și factorul genetic. Dintre cei modificabili, putem vorbi de stres, obezitate, alimentație. Cam aceștia ar fi.
3. Dacă considerăm că avem niște simptome, ce analize putem face pentru a depista acest diabet?
Flavia: De cele mai multe ori diabetul se diagnostichează ocazional. Se recoltează glicemia pe nemâncate, în ajun. Sau glicemia recoltată în orice moment al zilei. Se mai poate efectua testul de toleranță la glucoză sau hemoglobina A1C.
- În ceea ce privește tratamentul?
Flavia: Avem mai multe metode de tratament. Unii pacienți pot fi tratați doar prin dietă – cei ascultători și, bineîneles, diagnosticați cât mai precoce. Mai avem medicație orală (noninsulinică) și insulină.
5. Tratamentul medicamentos poate avea contraindicații?
Flavia: Există mai multe clase de medicamente. Acestea sunt individualizate în funcție de fiecare pacient și de problemele de sănătate pe care le mai are – nu tratăm toți pacienții la fel. Dacă este vorba doard e medicație orală antidiabetică, se pot chiar asocia mai multe clase de medicamente sau se poate asocia medicația orală cu insulina sau doar insulină, în funcție de profilul glicemic și de complicațiile persoanei.
Ca și complicații ale tratamentului, principala este hipoglicemia. Aceasta apare în principiu la anumite clase de medicamente, utilizate mai rar în prezent, și la insulină, bineînțeles. Tratamentul trebuie să aibă mare legătură cu dieta, alimentația, cu ceea ce mănâncă omul când își administrează tratametul și cu exercițiul fizic.
Atunci când depune mai mult efort fizic, trebuie să scadă doza de insulină sau să aibă o cantitate mai mare de carbohidrați ingerați.
6. Care este rolul alimentației în diabet?
Flavia: Alimentația este foarte importantă în majoriatea bolilor, iar tratamentul pentru diabet începe în bucătărie. Ese important ca omul să aibă un stil de viață sănătos pe tot parcursul vieții – și ne referim aici la dietă, exercițiul fizic, renunțarea la fumat. Avem mai multe clase de alimente care conțin proporții diferite de glucide. În principiu, trebuie evitate alimentele care conțin zahăr și miere și consumate cu prudență anumite tipuri de alimente, precum: struguri, banane, fructe uscate, smochine, curmale, castane, iar dintre legume – fasole uscată, linte, cartofi, mazăre, paste făinoase, mămăligă, orez. Acestea nu trebuie eliminate din dietă, ci consumate cu restricție.
7. S-a observat în ultimii ani o explozie a numărului de cazuri de diabet la nou-născuți și copii de 3 ani? Care ar putea fi cauzele și ce ar trebui să știe proaspetele mămici pentru a evita astfel de situații?
Flavia: Din fericire, aceste cazuri reprezintă doar 5-10% din totalul cazurilor de diabet. Acesta apare ca urmare a distrucției celulelor beta din insulele Langerhanz la nivelul pancreasului și apare un deficit absolut de insulină. Prin urmare, tratamentul este exclusiv cu insulină, la aceste categorii de pacienți. Avem noroc, să spunem așa, că în ultimul timp s-au mai modernizat, au apărut anumite dispozitive, senzori de monitorizare a glicemiei, pompe de insulină și chiar se primesc gratuit – sunt decontate de Casa Națională de Sănătate pentru tineri și copii, în special.
8. A fost o perioadă grea din cauza coronavirusului. Ce complicații au avut pacienții de diabet?
Flavia: Am avut mari bătăi de cap cu pacientul cu diabet și Covid și din cauza unor tratamente și a inflamației. Glicemiile au fost greu de controlat. Mulți dintre ei au necesitat administrare exogenă de insulină, pe perioada spitalizării, unii rămânând cu acest tratament și pentru acasă, dar în principiu au fost bine.
9. Este diabetiul o afecțiune care ne poate pune viața în pericol?
Flavia: Bineînțeles. La fiecare 8 secunde, la nivel mondial decedează o persoană din cauza complicațiilor diabetului. Acestea sunt acute sau/și cronice și apar din cauza evoluției și controlului insuficient al diabetului zaharat.
10. Ne spuneați de anumite metode de prevenție ale diabetului. Cred că ar fi important să le precizăm și să discutăm despre toate. Cum pot să mă protejez indiferent de vârstă și alte afecțiuni? Și cât de important e stresul în declanșarea unei astfel de afecțiuni?
Flavia: După cum spuneam, în stilul de viață intră și dieta, activitatea fizică și renunțarea la fumat. Aproximativ 80% dintre pacienții cu diabet zaharat sunt supraponderali sau obezi, deci asta ne demonstrează că activitatea fizică are un rol important în diabetul zaharat. O persoană sănătoasă trebuie să țină cont și de anumiți factori, cum ar fi factorul genetic. Dacă are în familie un părinte cu diabet, prevalența crește cu 40%, iar dacă are 2 părinți cu diabet, crește cu 60%. Iarăși, dacă suferim de boli cardiovasculare e necesară o atenție sporită. La fel, femeile care au născut copii cu greutatea peste 4 kg trebuie să facă analize în mod constant. Pe lângă acestea, să avem un stil de viață sănătos: dietă, activitate fizică, să nu facem abuz de dulciuri. Cât se poate să nu fim stresați. Știu că stresul e o problemă a secolului în care trăim, dar să găsim așa un echilibru între acești factori.
11. Ne puteți da câteva exemple de persoane diagnosticate cu diabet și care a fost cel mai tânăr pacient pe care l-ați tratat, cum a evoluat?
Flavia: Eu tratez adulții, așa că cel mai tânăr a fost undeva la 30 și ceva de ani. Aceștia de obicei sunt diagnosticați cu diabet zaharat de tip 1, dar nu numai. Vârsta tânără este întâlnită mai frecvent la pacienții cu diabet de tip 1. Aceștia pot debuta printr-o complicație destul de gravă: cetoacidoza diabetică, dar pot fi și adulți tineri cu diabet zaharat de tip 2. De obicei evoluează bine dacă ne ascultă privind dieta, alimentația, medicamentele pe care le prescriem pentru că trebuie luate regulat și ținut cont de alimente și ce va ingera pacientul atunci când își administrează insulină sau medicația. Ei mai încearcă să jongleze și au impresia că noi credem tot ce ne spun ei: „eu nu mănânc nimic”, „nu știu de ce mă îngraș”, „mă îngraș și de la aer”. Ne întâlnim des cu aceste explicații ale pacienților, dar dacă ne ascultă, au un control glicemic bun și, bineînțeles, în acest fel întârziem apariția complicațiilor.
12. Care sunt analizele pentru debut? Tuturor ne e recomandat ca măcar o dată pe an să facem aceste analize medicale, cum ar fi analiza de glicemie. Dacă valorile sunt crescute, ar trebui să mergem către medicul specialist sau recomandați o retestare?
Flavia: Orice buletin de analize trebuie interpretat de către un medic. Bineînțeles că avem acolo un interval de valori, dar acestea sunt individualizate. Atât glicemia, cât și colesterolul, LDL-colesterolul, trigliceridele… Trebuie individualizate în funcție de patologiile asociate ale pacientului. Așa că dacă el va veni cu buletinul la medicul de familie sau la medicul specialist (fie el cardiolog sau diabetolog), valorile glicemiei, dacă despre asta vorbim, în principiu trebuie să fie undeva până în 110 mg/dl. Dacă sunt ușor crescute, dar până la limita superioară a diabetului (125 mg/dl) se indică următoarea etapă: efectuarea unui test de toleranță la glucoză. El ne va indica exat: omul nu are diabet, are prediabet sau are diabet zaharat.
13. Aceasta este analiza cea mai concludentă pentru a vedea dacă sunt probleme sau mergem către zona aceasta de diabet?
Flavia: Da, și este și foarte ușor de efectuat, fiindcă se poate recolta atât intravenos, cât și din deget. Cu siguranță fiecare persoană are o rudă, un vecin, un apropiat, care are diabet zaharat și un aparat de glicemie acasă. Și nu de multe ori vin pacienți la mine și îmi spun: „Mi-am făcut o glicemie din deget de la vecinul care are diabet și mi-a ieșit atât.”. Deci, de cele mai multe ori diabetul e diagnosticat întâmplător, atât pe baza glicemiei sau, mai rău, în cazul în care apar complicații acute sau cronice. Atunci este tardiv. Pacienții cu diabet de tip 2, de obicei, se diagnostichează la aproximativ 5 ani de la debutul diabetului, aceștia neavând simptomatologie sau simptome minore cărora nu le dau importanță. În cazul pacienților cu diabet tip 1, aici diagnosticul este mai precoce, cum am spus. De cele mai multe ori simptomatologia la ei este foarte marcată, mergând până la comă diabetică.
14. Doamna doctor, multe femei care sunt diagnosticate cu diabet se întreabă dacă pot avea probleme dacă doresc să rămână însărcinate.
Flavia: Nu au neapărat probleme. Există diabetul gestațional sau femei cu diabet care rămân însărcinate. Bineînțeles că trebuie să meargă la medicul diabetolog și împreună cu el se stabilește o conduită terapeutică. Dacă ele sunt deja tratate anterior, se modifică, dacă este cazul, schema de tratament. Bineînțeles că trebuie să fie mai atente la glicemiile pe care le au pe parcursul sarcinii, să-și monitorizeze mai des glicemia și, dacă fac toate aceste lucruri, totul va merge bine.
15. Sunt foarte mulți pacienți diagnosticați cu această afecțiune care efectiv nu pot accepta ideea că au diabet. Se gândesc doar la lucrurile negative, așa cum e și normal.. Se gândesc că le va influența toată viața. Se și întâmplă de fapt, cu alimentația și toate cele. Ce recomandări aveți pentru aceste persoane? Ar trebui să ceară sfatul unui specialist pentru a accepta o afecțiune medicală precum diabetul?
Flavia: Faza de negare a bolii apare în prima parte a diagnosticului la majoritatea pacienților. Noi încercăm să le explicăm că dacă ne ascultă, o să aibă un stil de viață sănătos, își iau medicația așa cum le-o prescriem și vin la controale regulate, o să fie totul bine, iar riscul de complicații este mai scăzut. Din păcate diabetul nu doare și atunci foarte mulți îl neglijează. Apar, cum am spus, doar anumite simptome care nu sunt așa de deranjante. Dar neavând o simptomatologie mai marcată, atunci pacienții sunt mai neglijenți cu boala asta care este destul de parșivă și afectează majoritatea organelor. Și atunci trebuie o atenție sporită. Noi încercăm să-i consiliem. Și, când vin mai ales la debut, la prima consultație, atunci când află că sunt diagnosticați cu diabet, le facem și o consiliere nutrițională și în scris, și verbal și în toate felurile ca ei să-și accepte boala. Pentru că pacientul cu diabet cu siguranță mai are și alte probleme pe lângă. Principala lor problemă este mâncarea pentru că, așa cum spuneam, majoritatea sunt supraponderali sau obezi și nu prea țin regim. Tratamentul se compensează în proporție de 100% de către Casa de Asigurări și ei nu știu cât iau de în serios această problemă, dar îi întreb „Țineți regim?”. Unii spun din start „Nu.”. Sau „Da” sau „Nu prea”. Unii spun că e mare glicemia fiindcă a fost Crăciunul, dar Crăciunul fusese acum 3 luni și dacă stăm tot așa vine Paștele.
16. Ar trebui ca apcienții cu diabet să excludă total din alimentație dulciurile?
Flavia: Da. Dulciurile, zahărul, mierea, alimentele bazate pe astfel de alimente. O dată la ceva timp e permis, de o zi onomastică spre exemplu. Dar nu recomandăm. Pacienții cu insulină își mai pot crește un pic unitățile de insulină. Există mai multe variante, dar nu încurajăm consumul de dulciuri.
17. Probabil e o problemă mai degrabă la copii. Adulții poate se abțin mai ușor.
Flavia: Da, așa ar părea, dar și adulții spun „Am nepoții și rămâne de la ei mâncare sau o prăjitură. Doar n-o s-o arunc”. Din păcate, asta e mentalitatea românilor „Cum să arunc mâncarea?”. Păi decât să-ți facă mai mult rău, mai bine o arunci.
18. Cred că e nevoie și de o mai mare conștientizare a bolii și a ce se poate întânplla dacă nu respectă regimul alimentar.
Flavia: Da, din păcate nu conștientizează decât mult mai târziu când le spun că trebuie intensificată schema de tratament cu introducerea unei insuline, fie că este doar o administare de insulină pe zis sau mai multe. Și aceste scheme sunt individualizate în funcție de fiecare pacient. Dar și atunci trebuie să aibă grijă la ce mănâncă și cât mănâncă.
19. Așadar diabetul este o afecțiune care ne poate pune viața în pericol, dar dacă respectăm sfaturile specialistului, respectăm schema de tratament, suntem atenți la ce mâncăm, conștientizăm ce presupune acest diabet, putem avea o viață normală.
Flavia: Bineînțeles.
În concluzie, dragile mele NutriFițoase, obezitatea nu e doar o problemă de aspect. Ea este deseori corelată cu boli cronice, precum diabetul sau problemele cardiace. Iubiți-vă corpul și oferiți-i cât mai multă atenție. Este casa voastră și cel mai important este să fie cât mai sănătos posibil! Poate părea complicat, însă e suficient să faci primul pas, al doilea și restul vor veni de la sine. Caută rețete sănătoase și echilibrate pentru slăbit și transformă-le într-un stil de viață care să te facă să strălucești de vitalitate!
Sursă interviu: https://www.facebook.com/terrasatdrobeta/videos/525486652326888/?extid=NS-UNK-UNK-UNK-IOS_GK0T-GK1C&ref=sharing