Acest interviu este mult așteptat de către membrele grupului VIP și nu numai! Toți cititorii blogului nostru au prezentat interes pentru tot ceea ce înseamnă wellness și sănătate.
Iulia Bledea: Bună, Cătălin! Îți mulțumesc că ne acorzi acest interviu. Voi începe cu adresarea unei întrebări care pe cât de des o auzim, pe atât de mult o ignorăm.
1. Cât este de important să avem grijă de sănătatea noastră? Întreb asta pentru că tu, fiind un pasionat de sănătate, sport, sigur ai întâlnit femei care au o grămadă de frustrari din cauza kilogramelor în plus.
Cătălin: Bună, Iulia! După o lungă provocare cu care m-am înfruntat de mic copil (leucemia) aș spune că sănătatea este mai presus de orice aspect. Totul, însă, începe de la o minte sănătoasă care își va spune cuvântul atât la nivel fizic, cât și emoțional. Cu cât dezvoltăm o pace a minții prin practică continuă, cu atât viața noastră se va îmbunătăți în toate aspectele, inclusiv în ceea ce privește partea fizică. Referitor la practica ce ajută la dezvoltarea unei minți sănătoase, este necesar să luăm în considerare toate activitățile care ne aduc o stare de liniște. De la rugăciune la simpla meditație, iar de la meditație până la o simplă contemplare a oricărui lucru, aspect plăcut sufletului nostru, atât extern cât și intern.
Acum, referitor la femeile care au frustrări în urma kilogramelor în plus, dacă stăm să aprofundăm acest lucru realizăm că în spatele acestor frustrări se află o așteptare. Pentru mintea noastră, orice formă de așteptare naște dezamăgire. Așadar, ce sunt așteptările minții dacă nu rezultatul unei gândiri perturbate?
De la o minte perturbată, imediat simțim o diferență majoră privind stima de sine. Pentru o femeie acest lucru își va face simțită prezența prin și în urma schimbării fizice, iar asta din start va influența dramatic starea emoțională. Dacă ne gândim profund la aceste idei, realizăm că schimbarea fizică a avut loc după un act de inconștiență (lipsă de prezență) provocat de un număr de evenimente cu impact mai agresiv. Aici fac referire la traumă, la o despărțire, la orice aspect care produce acea schimbare de 180 de grade.
Ca să înțelegem cu adevărat natura minții noastre, este necesar să începem să adoptăm o atitudine mai blândă, mai iubitoare vizavi de noi înșine, dar și compasiune față de toate încercările avute de-a lungul anilor. E ideal, de asemenea, să luăm în considerare să dezvoltăm mai mult curaj în noi înșine, încât să putem să fim observatorii propriilor noastre gânduri pentru că este demonstrat prin studiu de caz că omul tinde să fugă de propriile sale fantome mintale și să-și găsească refugiul în diverse forme de adicții, una dintre acestea fiind chiar mâncarea.
2.Care sunt cele mai frecvente recomandări pe care le poți transmite cititorilor?
Îndoiala este instrumentul unui om umil, iar să ai curaj să pătrunzi în acest mister al vieții este ceea ce face existența noastră pe pământ cu adevărat frumoasă. Aici mă poartă gândul la Socrate care spunea așa: „Eu știu că nu știu nimic.”
Singura mea recomandare este să trăiești umil și să te străduiești să dezvolți mai mult compasiunea fiindcă un suflet frumos mereu va atrage lucruri pe măsură.
O altă recomandare e să eviți cu toată ființa ta comoditatea, care într-un final te va duce către o viață rigidă, lipsită de aspirații înalte.
3. Tu cum reușesti să mănânci sănătos și echilibrat?
Pentru că practic meditația zilnic, în mare parte a timpului sunt conștient de ceea ce cumpăr din magazin. E important să acordăm atenție oricărui produs pe care îl luăm. Un alt detaliu este faptul că mereu mă străduiesc să mă rezum la o cantitate mică, să nu mă simt plin niciodată, astfel evit riscul de a mă simți obosit din cauza procesării mâncării în stomac.
4. Ce poți să ne spui despre faptul că a mânca sănătos nu e suficient ? E un subiect despre care și eu vorbesc pe larg în cărțile mele și care, așa cum observ în comunitatea NutriFitUp VIP, are un impact foarte mare în viața fiecărei femei.
Cum vorbeam anterior, omul tinde să fie sortit unei adicții. Traumele emoționale joacă un rol major privind acest lucru, toate evenimentele actuale care aduc un stres major sunt consecința rădăcinilor acestor traume. Omul e necesar să își dea voie să se cunoască și să se accepte exact așa cum este ca să poată trăi o viață liniștită. Marea majoritate preferă să mulțumească cercul colectiv, iubitul, familia, etc. referitor la aspectul fizic/financiar/diplome și foarte puțini acordă timpul necesar pentru mulțumirea propriului suflet.
E necesar să devii un inițiat al vieții, să cunoști toate părțile vizibile și acunse din ființa ta, să poți să înlături cu adevărat blocajele care te împiedică să devii cea mai bună versiune a ta.
5. Ar fi bine să ținem cont mai mult și de suflet și nu doar de trup ? Cum putem face asta?
Grija pentru suflet se reflectă în trup, în luciditatea ochiilor și în textura pielii, în lipsa celulitei și al altor aspecte mai puțin plăcute. Cu cât investim în detalii care aduc o rază de bucurie în sufletul nostru, cu atât începem să oprim procesul îmbătrânirii premature, ne menținem tineri, lucizi și plini de viață.
6. Cătălin, te văd o persoana extrem de echilibrată. Pot spune asta mai ales pentru că am avut ocazia să te întâlnesc și să povestim și live. Cum ai reușit să ajungi la acest echilibru? Care este secretul tău?
Am fost nevoit să trec prin toate umbrele trecutului meu și să fac pace cu ele. Încă sunt în plin proces privind acest lucru. Mereu am fost pasionat de psihologie și filozofia budistă, dar și cea greacă. Am regasit în învățăturile lor răspunsuri pentru chestiuni din viața mea personală. Viața mea este o introspecție continuă, este un proces care probabil nu se va termina curând, dar care a ajuns să-mi ofere instrumentul util privind evoluția mea personala.
Practic meditația și activități care mă ajută să-mi mențin o minte lucidă, fac sport și am grijă la alimentație. Practic și fasting-ul, în anumite perioade, pentru mai multă claritate și detoxifiere.
7. E necesar să facem sport, să mâncăm sănătos, să dormim, să ne hidratăm … multe recomandări de acest gen … dar dacă nu le facem?
Dacă nu facem sport, nu mâncăm sănătos și nu dormim îndeajuns de mult, pe termen lung, oricât de bun ar fi metabolismul nostru, vom suporta consecințele lipsei noastre de grijă. Să ne imaginăm un templu gol, lipsit de oameni care să îngrijească spațiul său interior: cum va arăta peste o perioada de timp, dacă nu murdar și prăfuit? Cam așa e și cu trupul nostru: în mod fundamental, el reprezintă templul.
8. Ce înseamnă a medita sau a te „deconecta” de la tot și a te „reconecta” cu tine?
Să meditezi înseamnă să te deconectezi de la orice e în jurul tău, să-ți focusezi atenția spre interiorul tău, spre ritmul inimii, spre propriile tale gânduri, care vin și pleacă, fără să te identifici cu ele, fără să intri în filmele lor, ci doar în pură observare. Există două tehnici de meditație pe care personal le practic: cea menționată mai sus, care are la bază atenția centrată pe sine, și mai este meditația contemplativă, pur și simplu acorzi atenția ta, cu ochii deschiși, oricărui lucru care ți se pare că-ți înalță spiritul: de la un copac, la o pasăre, la un cuplu care se îmbrățișează, la jocul unor copii…
9. Ce cărți ai citit în ultimul timp?
„Leul Roșu”, de Maria Szepes, „Dumnezeu călătorește întotdeauna incognito”, de Laurent Gounelle, „Let it go”, de mentorul meu Dr David R. Hawkins.
10. Stima de sine este extrem de importantă. Cum putem avea mai multă încredere în noi?
Pe măsură ce învățăm să ne iubim și începem să investim timp în propriile noastre pasiuni, vom dezvolta o stimă de sine considerabilă.
Ca să începi să te iubești, e nevoie doar de atenția ta asupra ta, să nu mai fugi de tine când ai cel mai mult nevoie, să înveți să te iubești când consideri că meriți mai puțin, să faci fix opusul stării de victimă.
11. Unde te pot găsi oamenii?
Cătălin Al Haj Ali, atât profilul, cât și pagina de Facebook, angelcatalinn pe Instagram, iar pe Youtube tot Catalin Al Haj Ali.
12. Un sfat/recomandări pentru cei care vor citi articolul.
Simplul fapt că ați citit acest articol demonstrează că doriți să vă îmbunătățiți viața, iar acest lucru nu poate decât să mă bucure. Căutați să puneți un gram de bucurie în orice aspect al vieții, să investiți în voi înșivă și să contribuiți la binele celor de lângă.