Bună! Vă voi vorbi astăzi despre noile pregătiri pentru a patra naștere! Luna va veni pe lume tot la Regina Maria fiindcă eu am fost uimită de serviciile lor și de colaborarea cu moașa Cami. De fapt, echipa medicală și întreg personalul de acolo sunt foarte bine puși la punct. Tocmai am fost să văd noua sală de naștere și vreau să împărtășesc cu voi informațiile interesante pe care le-am aflat.
Tot ceea ce scriu în acest articol sunt părerile mele personale, bazate pe propria experiență și nu reprezintă sfaturi medicale sau indicații profesionale.
Cereți sfatul și asistența medicului specialist!
La primul contract, când am semnat, însărcinată fiind cu Lara, am pus foarte multe întrebări, pentru că era pentru mine un concept nou – să nasc într-o clinică privată. Voiam să știu exact care sunt condițiile, ce se întâmplă dacă copilul meu pățește ceva și nu poate avea parte de îngrijiri medicale – pentru că așa auzisem, că va trebui să fim transferați la un spital de stat, ce se întâmplă cu mine, ce se întâmplă dacă nașterea naturală nu este posibilă, dacă există o urgență, cât de repede se poate interveni și multe alte întrebări la care am să vă răspund în clipele următoare, atunci când mă duc la spital.
Și dacă tot sunt aici, vreau să mă întâlnesc și cu moașa Cami, care a fost lângă mine în timpul travaliului când am născut-o pe Lara și a fost de mare ajutor. Și acum când îmi amintesc am emoții, dar acele emoții pozitive, acea bucurie… acea stare pe care doar mămicile care au avut o naștere magică o pot simți și o pot exprima. Camelia a fost lângă mine, m-a sprijinit, m-a încurajat, mi-a amintit cum să respir – pentru că atunci când apar contracțiile de cele mai multe ori dacă nu ești focusată și nu ești concentrată pe respirație se întâmplă să poți face rău copilului, pentru că nu mai ajunge oxigenul la el. Ea a fost acolo și mi-a explicat, mi-a reamintit ce să fac și vreau să vă spun că face parte din amintirea noastră plăcută și va face parte și la nașterea Lunei, a fetiței noastre numărul patru. Mă duc să mă întâlnesc cu ea pentru că vreau să vedem noua sală de naștere, care are un concept și mai blând acum – au schimbat și au modificat din ce am văzut în poze și vreau să mă duc să văd exact cum arată pentru că sunt foarte foarte curioasă.
Vreau să văd și rezerva unde voi sta după ce voi naște – la fel ca și la Lara, o să aleg să stau într-o rezervă privată singură – mie mi-a fost foarte bine. La nașterile anterioare am stat cu alte mămici, iar pentru mine a fost foarte obositor: când dormea bebelușul meu se trezea altul și plângea, când veneau vizite la mine dormeau ele sau, când ațipeam eu, la alte mămici veneau alți membri ai familiei – ba una dormea, ba una era trează, ba ne trezeam una pe alta. Din acest motiv am ales să stau singură și a fost atât de bine! Mie îmi place foarte mult să am liniște și m-a ajutat foarte mult că am avut această rezervă, care este foarte frumoasă. O să vă fac un video și cu rezerva, o să vă prezint exact tot ce este în acea cameră, inclusiv pătuțul de îngrijire, care pentru mine… pentru mine a fost… nu știu, să știu că intru în travaliu și mă duc la spital doar cu telefonul… a fost, nu știu, o liniște – nu am avut bătăi de cap, vai am uitat bagajul, nu am pus în bagaj nu știu ce – inclusiv pampersurile pentru copil au fost de o calitate foarte mare și fără să exagerez: o să vă pun video să vedeți exact ce produse folosesc ei. Inclusiv la spălarea bebelușului sunt produse dermato-cosmetice foarte foarte bune, pentru că ei pun preț pe calitate, pe îngrijire – nu doar a mamei, ci și a nou-născutului. Dar asta o să aflăm când ajung la neonatologie și o să întreb una dintre doamnele doctor sau o asistentă mai multe detalii și o să revin către voi. Însă până atunci hai să vedem ce am făcut!
Iulia: De ce este bine ca o viitoare mămică să se cunoască cu moașa înainte de a naște?
Camelia: Consultanța prenatală cu moașa din cadrul Spitalului Premiere, parte din rețeaua de sănătate Regina Maria, este un serviciu extra pachetului de naștere, care vine în favoarea viitoarelor mămici. Vă pot spune ce conține acesta – este o discuție cu una din moașele spitalului nostru, unde veți afla inflormații utile în ceea ce privește starea de graviditate, regimul igieno-dietetic, exercițiile fizice, pregătirea pentru naștere (fizică și psihică), pregătirea perineului, dar și parcursul parturientei în spitalul nostru odată cu internarea pentru naștere. Moașa vă stă la dispoziție cu informații utile ca să fiți pregătite cât mai bine din punct de vedere emoțional și psihologic, astfel încât în momentul internării să nu aveți frici, să știți unde veniți – și mai mult de atât, să puteți avea nașterea naturală pe care v-o doriți.
Iulia: Care este rolul moașei în timpul travaliului?
Camelia: Moașa este personajul principal în interacțiunea cu dumneavoastră, pe lângă medicul curant. Prin natura profesiei, moașa poate să acorde un suport fizic, psihic, dar și medical, centrat pe aspecte exacte ale îngrijirii pentru viitoarea mămică. Încă de la intrarea în blocul de nașteri, moașa vă va ghida, vă va acorda atenția cuvenită, vă va explica ce puteți folosi și când puteți folosi – anumite poziții, mingea de travaliu, scaunul de naștere, apa și tot ceea ce vă putem noi pune la dispoziție ca și infrastructură la naștere ca să aveți confortul fizic și psihic corespunzător.
Iulia: Ce cuprinde planul de naștere?
Camelia: Întorcându-ne la planul de naștere – ce cuprinde planul de naștere – este o discuție organizatorică mai mult, nu neapărat medicală, care vă va da informații utile cu privire la circuitul dumneavoastră în spitalul nostru, dar și discuții pe marginea a ceea ce vă doriți dumneavoastră din momentul în care vă internați, până când ajungeți să vă externați.
Partea de naștere o poate explica fiecare moașă cu care vă veți întâlni, urmând ca pentru partea de neonatologie să aveți suportul echipei de la neonatologie. La consultanța cu moașa, aceasta vă poate face și unul dintre CTG-urile parte din pachetul de naștere (pentru că aveți două), ca ulterior să îl poată valida un medic al spitalului nostru. Moașa vă poate măsura tensiunea, greutatea și puteți avea discuții pe marginea regimului alimentar. Tot planul de naștere cuprinde câteva date pe care trebuie să le punctați vizavi de modul în care doriți dumneavoastră să abordați nașterea.
Iulia: Putem alege să petrecem travaliul în apă?
Camelia: Dacă travaliul este unul lin, care se desfășoară natural, vă putem pune la dispoziție ca metodă alternativă de confort apa. Nu este neapărat necesar să și nașteți în apă – doar cu medicul dumneavoastră curant puteți discuta acest aspect.
Iulia: Cât timp putem sta în apă în travaliu?
Camelia: Noi, ca și moașe, vă putem pune la dispoziție informații utile vizavi de momentul în care intrați în apă, ce trebuie să faceți, cât se poate sta în apă – adică discuții care nu se pot purta în timpul travaliului deoarece ele sunt obositoare și pot epuiza mama.
Toate aceste întrebări, nedumeriri, curiozități ale dumneavoastră le puteți discuta cu moașa în cadrul planului de naștere.
Iulia: Prezența partenerului la naștere este posibilă?
Camelia: Tot la planul de naștere putem discuta și prezența partenerului la naștere. Spitalul nostru încurajează această abordare, iar partenerul vă poate fi alături pe tot parcursul travaliului, dar și la naștere, dacă și dânsul dorește acest lucru.
Iulia: Dacă partenerul nu este pregătit să asiste la naștere, dar totuși vrea să-și vadă copilul imediat ce partenera a născut?
Camelia: Dacă dorește doar pe perioada travaliului, noi îi punem la dispoziție, în afara locului de naștere, un loc unde să aștepte fără să fie constrâns de eventualele frici sau stări pe care le poate avea.
După naștere, proaspăta mămică este condusă tot de moașă, pe secția de lăuze, unde va fi preluată de către personalul medical de acolo. Colegele asistente, împreună cu colegele de la neonatologie, vă vor da suportul necesar perioadei de lăuzie și îngrijiri nou-născutului.
Iulia: Nașterea blândă, în apă sau pe pat, costă mai mult decât o naștere naturală simplă?
Camelia: Ar mai fi de punctat că pentru sala de naștere blândă nu se percep costuri, doar sunt anumite condiții pe care trebuie să le îndepliniți la momentul internării. Dumneavoastră trebuie să fiți într-un travaliu activ, pentru a nu bloca cu un travaliu prodromal această sală și în mare parte să nu vă doriți foarte mult acces medicamentos sau medicalizat. Dar noi promovăm o naștere sigură, promovăm o naștere cu confort fizic și psihic pentru parturientă și bebeluș și cât timp aceste lucruri sunt îndeplinite putem rămâne în zona cerută de dumneavoastră – în zona de gentle birth. În momentul în care lucrurile din punct de vedere obstetrical, medical, se transformă, sau pot lua o turnură neașteptată, cu stres fetal sau imposibilitatea progresiunii travaliului, trebuie să discutați atât cu medicul dumneavoastră, dar și cu moașa, să luați în calcul chiar și anumite aspecte ce țin de medicalizarea nașterii sau chiar terminarea nașterii prin operație cezariană.
Noi în spitalul nostru ne dorim siguranță, confort și protecție – aceste trei lucruri sunt puse la dispoziție de întreaga echipă medicală și de tot corpul medical din acest spital.
Iulia: Dacă mama/ bebelușul au nevoie de alte servicii medicale este obligatorie trimiterea lor la un spital de stat?
Camelia: Vizavi de siguranța abordării la naștere, trebuie să punctez și acest aspect – dacă mama sau bebelușul necesită îngrijiri suplimentare, de urgență sau suport de terapie intensivă, spitalul nostru poate să ofere aceste servicii, bineînțeles suplimentar costurilor din pachet. Am dori să demontăm mitul conform căruia femeile spun că dacă se întâmplă ceva sunt trimise la o instituție medicală de stat. Noi nu trimitem pacienții noștri la spitale de stat decât dacă aceștia doresc să fie tratați acolo din cauza costurilor suplimentare ce trec de pachetul de nașteri.
Iulia: Regina Maria este dotat cu echipamentele necesare?
Camelia: Deci, în concluzie, noi putem acorda asistență medicală de urgență, suport de anestezie și terapie intensivă, avem punct de transfuzie – pentru că din păcate în obstetrică se mai pierde și sânge în unele situații. Nu ne dorim acest lucru, dar sunt situații în care pacienta necesită transfuzie de sânge. Noi putem acorda și acest serviciu, fără să transferăm pe nimeni la spital de stat.
Iulia: Care este traseul exact al unei mămici aflate în travaliu care ajunge la spital? Care este protocolul ce va fi urmat?
Camelia: Parturienta se prezintă mai întâi la biroul de internări, unde se efectuează actele de internare. Trebuie să precizăm că fiecare gravidă trebuie să aibă buletinul de identitate și cardul de sănătate la internare. Cardul îl va primi la externare, după ce se semnează și externarea.
Apoi o să mergem în camera de gardă, în cabinetul de consultații din camera de gardă a spitalului, unde va fi preluată parturienta de către asistenta de la internări și unde i se fac primele investigații.
Cea mai importantă investigație paraclinică de la începutul travaliului este cardiotopografia fetală, care ne aduce informații prețioase vizavi de starea fătului în raport cu contracțiile uterine dureroase. Colega de la internări, înainte să anunțe medicul de gardă, așază pacienta pe patul de consultații și o conectează pentru cardiotopogradie. După montarea cardiotopografului se măsoară funcțiile vitale – tensiunea, pulsul, temperatura, respirația și saturația de oxigen, apoi se efectuează examenul EKG, care face parte din consultul preanestezic în cazul în care dorim să avem analgezie peridurală sau dacă nașterea, din diferite motive, se va finaliza cu operație cezariană. După câteva minute, în jur de 15-20 de minute de stat pe cardiotopograf, parturienta va fi dusă în cabinetul de consultații. După efectuarea cardiotopografiei și a EKG-ului, parturienta va fi examinată de către medicul de gardă ginecolog, pentru a vedea starea colului și etapa în care se află. Dacă membranele sunt fisurate sau rupte, medicul recoltează cultură din col – este un protocol bine stabilit de către spitalul nostru pentru a preîntâmpina eventualele infecții care pot deriva din ruperea membranelor și accesul microbilor în cavitatea amniotică.
Tot în această încăpere, parturienta va fi dezbrăcată de efectele proprii, care vor fi depozitate într-un loc sigur, iar parturienta va primi cheia de la dulapul respectiv – efectele urmând să ajungă în salonul în care va fi cazată pe perioada spitalizării. La internare, parturienta va fi schimbată într-o cămașă, va primi papuci de unică folosință, tampon (după caz) și, la fel, chiloți de unică folosință. După toate aceste pregătiri, parturienta va fi condusă de asistenta de la internări în blocul de nașteri, unde va fi preluată de către moașă.
Iulia: Dragi mămici și viitoare mămici, ați văzut și voi cum arată momentul perfect pentru travaliu, cu lumină difuză… când am intrat și am văzut noua sală (pentru că nu am văzut-o să fie de la început așa, între timp au fost și renovări) m-a cuprins acea emoție pe care am avut-o și la începutul nașterii cu Lara. Vreau să vă spun că acum este atât de frumos amenajată și totul este modificat – există și un TRX pentru travaliu, dar o să ne spună mai multe Cami despre asta. Am văzut foarte multe modificări, inclusiv cada este nouă. Ce pot să vă spun este că abia aștept momentul nașterii!
Camelia: Această sală de naștere și de travaliu este dotată cu tot felul de lucruri care să faciliteze confortul parturientei noastre.
Iulia: Ce metode alternative de relaxare putem avea în momentul travaliului?
Camelia: O să vă prezint, pe rând, toate accesoriile care ne ajută ca travaliul să fie calm, dus cu blândețe și cu conștiență până la capăt.
Primul lucru pe care aș dori să-l prezint este cada. Apa s-a dovedit a fi extrem de benefică în timpul travaliului, dar și al nașterii – reduce disconfortul cauzat de contracțiile uterine dureroase, dar și disconfortul cauzat de presiunea la nivelul perineului în momentul expulziei. Noi folosim cada ca metodă alternativă de dirijare a travaliului – cu apă călduță. Apa va fi introdusă în cadă în momentul în care parturienta se internează. Trebuie să precizez faptul că această cadă are un sistem de sterilizare a apei cu un dispozitiv de ultraviolete care se află încastrat în cadă. Parturienta poate să abordeze în această cadă poziții gravitaționale, dar și să stea întinsă, cu picioarele relaxate pe tot parcursul travaliului.
O să vă întrebați de ce avem oglinzi – oglinda ne ajută în timpul expulziei să încurajăm parturienta – să vadă cum căpuțul ampliază zona perineală – să-i dea curaj că o să poată să ducă la bun sfârșit expulzia.
O altă metodă de dirijare a travaliului este mingea. Statul pe minge, mișcările de rotație care pot fi efectuate pe această minge sau cu ajutorul acestei mingi sunt foarte benefice, pentru că știm cu toții că în timpul travaliului parturienta ar fi bine să stea pe un plan moale, să evite statul pe scaun sau pe pat. Această metodă de a se relaxa pe minge îi conferă un confort în zona bazinului, dar se și evită ca deschiderea colului să se facă anevoios.
Spalierul ne ajută să abordăm cu parturienta diferite poziții gravitaționale de deschidere a bazinului, mișcări de rotire ale bazinului în timpul expulziei și, de ce nu, chiar și sprijin atunci când parturienta este epuizată și mai sunt câteva momente până la expulzie. Tot acest spalier ne ajută în abordarea diferitelor poziții atunci când mobilul fetal nu se poziționează corect la strâmtoarea superioară a bazinului. Ce înseamnă asta: mobilul fetal are poziții mai viciate în unele situații și cu ajutorul acestui spalier noi putem să poziționăm parturienta astfel încât craniul fetal să poată fi angajat corespunzător la strâmtoarea superioară.
Acest TRX ține locul benzilor pe care le-ați văzut și dumneavoastră în maternitățile din Vestul Europei, unde parturienta poate să acceseze poziția gravitațională cu ajutorul acestui TRX care este bine fixat în tavan. Parturienta poate aborda anumite poziții gravitaționale, atât în picioare, cât și pe scăunelul de naștere.
Salteaua dă posibilitatea parturientei să se așeze chiar și pe pardoseală dacă consideră că patul nu este un ajutor în cazul ei.
Ce aș mai dori să punctez ca plus valoare a acestei abordări – avem cardiotopograful cu sonde wireless, care dă posibilitatea parturientei să se miște în timpul travaliului și să folosească orice poziție pe care și-o dorește. De punctat – sonda wireless poate fi utilizată și în timpul nașterii sau al travaliului în apă, când parturienta este efectiv în apă – nu se întâmplă absolut nimic dacă folosim această sondă de cardiotopograf wireless.
Sala de operații este la 2 minute de sala de nașteri, în cazul unei urgențe.
În cazul în care în sala blândă există parturientă, avem posibilitatea să acordăm același tip de îngrijire la naștere în sala 2 de naștere naturală, care este prevăzută cu cadă de naștere și cu toate aparaturile și mobilierul necesar pentru a acorda asistență la fel de blândă.
Datorită creșterii numărului de nașteri naturale și a cererilor de petrecere a travaliului în apă, și această sală este destul de des utilizată pentru travaliu în apă și naștere blândă. De fapt, termenul de naștere blândă se referă la abordarea altfel, cumva mai intimă a nașterii – și se poate face în orice loc dacă avem deschidere și personal calificat care să-și dorească acest lucru.
Așadar, dragile mele, dacă vă gândiți să luați în calcul nașterea blândă, la un spital privat, Regina Maria e locul în care m-am simțit cu adevărat în siguranță, am avut intimitate, sprijin și o comunicare foarte bună pe tot parcursul contractului.