Am vorbit despre cum să ne pregătim pentru perioada sărbătorilor. Hai acum să vedem ce avem de făcut după ca să revenim 100% la obiceiurile sănătoase, la dietă, la programul de sport și să ne detoxifiem organismul.
Cu siguranță fiecare dintre voi a făcut tot ceea ce a ținut de ea pentru a-și menține rezultatele câștigate în perioada dietei, a ales variantele de mâncare cele mai sănătoase, s-a limitat la a gusta puțin din fiecare fel de desert, a organizat activități în aer liber pentru familie și…
…și chiar dacă nu a fost așa, sper că ați avut sărbători minunate, cu bucurie, entuziasm, armonie. E timp acum să revenim la ce ne-am propus.
Dacă în ultima perioadă înainte de Crăciun ai adoptat o alimentație sănătoasă, cu siguranță vei simți efectele surplusului de mâncare, în primul rând în interiorul organismului și apoi și în exterior. Corpul e afectat de schimbările bruște, iar primele simptome sunt senzația de sațietate și oboseală.
Prea mult alcool, ciocolată, carne de porc, mâncarea tradițională… deși extrem de satisfăcătoare pe moment, te fac ulterior să nu te mai simți bine în pielea ta. Parcă-ți auzi corpul rugându-te să te oprești. Ei bine, acela e momentul când trebuie să te răsfeți cu o detoxifiere.
Iată 5 rețete culinare numai bune pentru a-ți reveni în formă!
1. Piept de pui la grătar cu sfeclă murată și broccoli
Ingrediente:
- 100 g piept de pui
- 100 g sfeclă murată
- 150g broccoli
Preparare:
Condimentează pieptul de pui cu sare, turmeric și puțin piper. Pune-l în tigaie fără ulei. Broccoli – pune-l să fiarbă 4-5 minute în apă cu sare, apoi strecoară de apă.
2. Piept de pui, orez integral, mazăre și porumb
Ingrediente:
- 120 g piept de pui
- 30 g orez integral
- 100 g mazăre
- 100 g porumb fiert
Preparare:
Pune condimente pe pieptul de pui, pune în cuptor sau tigaie. Legumele le poți pune lângă carne doar 7 minute pentru a se găti al dente.
3. Orez cu quinoa, mix de legume și semințe de chimen negru
Ingrediente
- 20 g orez
- 20 g quinoa
- 100 g ciuperci
- 100 g mazăre
- 2 linguri de porumb fiert
- gogoșar murat
Preparare:
Pune la hidratat orezul și quinoa. E bine să le pui separat, pentru că au timp de fierbere diferit. Pune la fiert în apă cu sare.
Trage legumele la tigaie cu puțin usturoi, iar la final adaugă frunze proaspete de pătrunjel. Când au fiert quinoa și orezul, strecoară și decorează cu semințe de chimen negru.
4. Supă cremă de dovlecei și ceapă
Ingrediente:
- 1 dovlecel
- 1 ceapă
- sare
- 1 cățel de usturoi
- păstârnac
- 1 lingură de iaurt 2% grăsime
Preparare:
Pune la fiert dovlecelul, ceapa tăiată felii subțiri, adaugă sarea, usturoiul și păstârnacul.
Atenție! Dovlecelul de fierbe doar 4-5 minute, pentru a nu-și pierde proprietățile.
Când au fiert ușor legumele, le mixezi cu puțin din apa în care au fiert și o lingură de iaurt 2% grăsime.
5. Supă vegetariană de varză
Ingrediente:
- 2 – 3 căni de varză
- 1 cană de roșii
- 2 linguri de pastă de tomate
- 2 căței de usturoi
- ½ cană ceapă
- 1 cană de mix de legume (congelate sau proaspete)
- ½ linguriță oregano
- 2-3 lingurițe busuioc proaspăt
- 1-2 lingurițe suc de lămâie
- 4 căni de supă de legume sau apă
- ulei
- sare și piper negru
Preparare:
Pune uleiul într-o tigaie adândcă. Adaugă ceapa, usturoiul, oregano, pasta de tomate și un vârf de sare și călește-le timp de 5 minute (până când ceapa devine translucidă). Amestecă des pentru ca usturoiul să nu se ardă.
Adaugă roșiile și busuiocul și sotează timp de încă 2 minute.
Adaugă varza, mixul de legume congelate sau proaspete, apă (sau bulion de legume), un vârf mai mare de sare și piper. Adu în punctul de fierbere, apoi fierbe înnăbușit pentru aprox. 10 minute (până când legumele sunt moi).
După ce varza și celelalte legume s-au înmuiat, oprește aragazul. Adaugă sucul de lămâie și busuiocul proaspăt tăiat.
Ingrediente cheie în procesul detoxifierii
Există multiple rețete pentru detoxifiere, unele mai complicate, altele mai sismple, însă sunt câteva ingrediente foarte utile în acest proces și la îndemâna oricui.
Dacă îți dorești o sursă sigură de inspirație, te invit să cumperi cartea scrisă de mine „Dieta. NEXT LEVEL”. Astfel vei salva o grămadă de timp pierdut în căutările pe Internet și vei avea certitudinea că iei deciziile cele mai bune pentru organismul tău.
BONUS primești și ebookul „Detoxifierea NutriFițoaselor”, disponibil doar cu această carte fiindcă au legătură directă.
Orezul integral
Acesta are mai multe vitamine, fibre și minerale decât orezul alb. De asemenea, include 88% din doza zilnică recomandată de magneziu, util în arderea carbohidraților și asigurarea nivelului optim de energie necesar pe tot parcursul zilei.
De asemenea, contribuie la menținerea zahărului în sânge la un nivel aproape uniform, astfel încât să eviți creșterile și scăderile bruște de pe parcursul zilei.
Quinoa
Cunoscută și ca „mama grânelor” sau „alimentul viitorului”, quinoa, pe lângă proteine și fier, conține de două ori mai multe fibre decât majoritatea cerealelor. De asemenea, are un aport foarte mare de magneziu ( o cească are 30% din doza zilnica reomandată), fier, grăsimi sănătoase (4g de grăsimi pe ceașcă).
Grăsimile sănătoase din quinoa: 25% acid oleic (o grăsime mononesaturată sănptoasă), 8% acid alfa-linolenic (ALA), un fel de omega-3 găsit în plante. ALA reduce riscul de atacuri de cord și este benefic pentru cei care suferă de astm, reduce inflamația în plămâni și îmbunătățește funcția pulmonară.
De ce să introducem quinoa în dieta nutrifițoaselor? Fiindcă este o proteină completă (aprox. 8 g de proteine la o ceașcă), conține toți aminoacizii esențiali, conține mai mult de12% fibre (12 g la o cană), dintre care 36% solubile și 64% insolubile. Pentru că nu se digeră, ele scad nivelul de colesterol, reglează zahărul din sânge și ajută la săbire fiindcă te fac să te simți sătul mai rapid.
Atenție la faptul că prezintă în compoziție acid fitic, care reduce absorbția calciului și fierului la nivelul intestinului. Prin înmuiere, fierbere și/sau germinare înainte de a o găti, conținutul de acid fitic se reduce. Rămân totuși oxalații, care reduc absorbția calciului și pot cauza probleme pentru persoanele cu recurente pietre la rinichi.
Broccoli, spanac și varză kale
Aceste legume conțin glucozinolat, o substanță foarte benefică pentru ficat, îl susține în procesul de detoxifiere și oferă extraprotecție pentru sistemul imunitar.
Broccoli este în topul 10 al celor mai bune alimente din lume! Printre proprietățile impresionante ale acestei legume se numără: conținutul ridicat de fibre solubile și insolubile, vitamina C (150 g broccoli = 150% din necesarul zilnic de vitamina C), vitamina K (esențială pentru circulația sanguină și regăsită în foarte puține alimente), fitonutrienți (diminuează semnificativ riscul de diabet, boli cardiovasclare și cancer).
Are un impact important foarte benefic asupra vaselor de sânge, ajutând la dezvoltarea unor enzime care protejează structura internă a acestora. Totodată, reduce impactul moleculelor care disctrug vasele.
Studiile spun că dacă mâncăm broccoli doar de 3 ori pe lună scade cu 40% riscul de a dezvolta cancer de vezică urinară datorită prezenței unei enzime denumite morizonază, care schimbă compușii cu sulf conținuți de plantă și denumiți glucozinolați în izotiocianați. Cei din urmă sunt tot compuși cu sulf, dar au proprietăți anticancerigene.
Compușii cu sulf sunt esențiali pentru procesul de detoxifiere pe care îl realizează ficatul.
Atenție la modalitatea de gătire: produsul fiert nu menține proprietățile. Cel mai indicat e să-l mâncați crud sau gătit la abur.
Spanacul inclus în dieta zilnică aduce numeroase beneficii: protejează ochii, reduce stresul oxidativ și tensiunea arterială. 100 g de spanac crud conține 23 de calorii, 91% apă, 2,9 g de proteine, 3.6 g de carbohidrați, 0,4 g de zahăr, 2,2 g de fibre și 0,4 g de grăsimi.
Ceea ce e foarte itneresant pentru detoxifiere este că majoritatea carbohidraților din spanac sunt fibre insolubile care susțin sistemul digestiv, previn constipația și mențin senzația de sațietate.
Varza kale este un excelent antiinflamator datorită conținutului de omega-3 și acizi grași, esențiali în lupta împotriva artritei reumatoide, a astmului și a bolilor autoimune. Conține mai mult calciu decât laptele și are un aport mărit de vitamina K.
Semințele de chia
Sunt perfecte pentru sistemul digestiv fiindcă sunt pline de fibre solubile și grăsimi sănătoase și ajută sistemul să treacă peste șocul la care a fost supus în perioada sărbătorilor.
În plus, au mulți acizi grași omega-3, a căror lipsă cauzează oboseală și inflamații în organism.
Dovleceii
Sunt acea legumă pe care o știm cu toții din copilărie. Se mănâncă la o „vârstă încă fragedă”, când nu s-au format complet semințele și coaja e foarte fină.
Pot fi consumați în multe forme, una dintre cele mai puțin cunoscute fiind chiar cea crudă, în salată (fiindcă au aproximativ 95% apă).
Printre proprietățile lui se numără aportul de potasiu, magnan, vitamina B1, B6 și C, precum și alte susbtanțe nutrivite ca: forforul, cuprul, magneziul, acidul folic, zincul, fierul, calciu, vitaminele A și K.
Datorită fibrelor de calitate, potasiului, apei, dar și cantității reduse de sodiu, dovlecelul este foarte eficient în detoxifiere, digerându-se foarte ușor și având proprietăți diuretice. Astfel că dieta cu această legumă e tolerată de persoanele care au probleme digestive, cardiace sau renale și este ideal în regimul diabeticilor și supraponderalilor.
Câteva lucruri de care trebuie să ții cont pentru detoxifierea după sărbători
Nu sări imediat pe cântar, acordă-i corpului tău câteva zile pentru a se acomoda din nou cu rutina sa normală.
Nu te pedepsi prin post sau o dietă care să-ți facă mai mult rău decât bine.
În perioada sărbătorilor consumi mai mult zahăr și alcool decât în mod normal, iar acest lucru te face să te simți apatică și îți suprasolicită ficatul. Detoxifierea nu face altceva decât să ofere organismului tău o pauză, ajutându-l totodată să accelereze metabolismul și digestia pentru a elimina mai repede toxinele.