Nastere cu blândețe în apă: Povestea mea

Bună, dragile mele!

Am decis să scriu aici pe blog întreaga mea poveste și părerile despre nașterea în apă. Este mult de povestit și voiam să dau toate detaliile într-un articol care să ajute cât mai multe femei, pe lângă membrele din grupul NutriFitUp VIP.

Meniu de navigare ușoară a articolului:

Iulia & Lara 🙂

De ce am ales nașterea în apă

Nașterea în apă a fost visul meu, pe care mi l-am îndeplinit sau care mi s-a îndeplinit, mai bine zis.

Ultimele mele două sarcini au fost provocatoare, însă aceasta a fost și mai provocatoare și intensă. Cu toate acestea, a fost extrem de frumoasă și “la termen”.

De ce spun asta ?

Pentru că ambele mele nașteri anterioare au fost premature. 33 de săptămâni, respectiv 36 de săptămâni.

Deși ne așteptam să vină și Lara prematur (conform cu măsurătorile), ea a decis să ne suprindă, venind pe lume la 39 de săptămâni și 2 zile, adica la aproape fix 9 luni.

Nașterile anterioare au dost dificile atât pentru copil cât și pentru mine dar și întreaga familie.

Iată doar câteva dintre problemele pe care le-am întâmpinat la nașterile mele anterioare:

  • Travaliu grăbit cu oxitocina (hormon artificial)
  • Apăsat pe burtă , pe grabă
  • Epiziotomie (incizie a perineului) deși nu era necesară
  • Epiziotomie cusută greșit
  • Dureri groaznice după epiziotomie
  • Naștere în poziție anormală
  • Etc

Nu am ținut copilul în brațe imediat după naștere!!! A fost luat și l-am primit abia a doua zi.

Naștere traumatizantă = copil traumatizat.

Copilul plângea zilnic la ora la care a avut loc nașterea… După lungi căutări și cercetări ni s a explicat de ce plânge fix la ora aceea mereu.

Desigur, aceste probleme nu țin toate neapărat de tipul de naștere, ci de oamenii care o coordonează.

Din acest motiv am ales acest tip de naștere și îți voi spune în curand și spitalul pe care l-am ales și de ce, așa că citește în continuare!

Avantajele și dezavantajele nașterii în apă:

Știu că multe dintre voi o să vă puneți tot felul de întrebări legate de acest tip de naștere, așa că vreau să raspund la ele din prima, ca să îmi iau de-o grijă.

Tot ce scriu eu aici sunt parerile mele personale, bazate pe propria experiență cu nașterea în apă și nu reprezintă sfaturi medicale sau indicații profesionale.

Cereți sfatul și asistența medicului specialist!

Comparativ cu nașterile anterioare, la nașterea în apă presiunea și contracțiile au fost suportabile, iar venirea copilului pe lume este una blândă.

Nu a fost necesară epiziotomia (incizie a perineului), pentru că a fost o naștere blândă, în apă, unde perineul a rămas intact și fără răni.

Multă lume consideră nașterea în apă ceva ce poate fi realizat acasă. Sunt multe filmulețe de acest gen pe internet.

Este foarte important ca totul să se realizeze într-un mediu steril, la spital.

Ca la orice tip de naștere, există unele riscuri, așa că asigură-te că faci totul după indicațiile, sub supravegherea și cu asistența medicului ginecolog specialist!

Unele persoane se îngrijorează din cauză că bebe se naște într-un mediu lichid, sub apă. Acest lucru nu este o problema, deoarece copilul se află deja într-un mediu lichid în uter.

Așadar, copiii care se nasc in apa sunt in siguranță. Este foarte important, în schimb, cine coordonează nașterea, indifernt de tipul nașterii.

Riscuri există la orice fel de naștere, iar cea mai bună persoană pe care o poți întreba este medicul tău specialist, nu internetul.

Pregătirile pentru naștere

În ziua de luni 19 Iulie 2021 am venit să mă văd cu moașa mea, Camelia Irimia (o femeie extraordinară despre care voi povesti în curând), ca să stabilim ultimele detalii pentru nașterea naturală în apă.

Împreuna cu dr. ginecolog de gardă, mi-a făcut un CTG (un control la un aparat pentru a ascultă inima bebelușului și dacă totul este OK) și au verificat colul uterin, pentru că avusesem ușoare contracții .

Și…. Surprizăăăăă! 5 cm dilatație…

Am plecat la mall să mănânc. Mi-am continuat activitățile, am făcut brioșe, am făcut curățenie, am ieșit cu fetele în parc și am așteptat să înceapă travaliul, cu durerile lui mai mari.

Marți nimic, miercuri nimic. Am zis că așa ceva… chiar să nu se întâmple odată? ?

Îmi era atât de cald… Căldurile din vara aceasta au fost insuportabile! Poate că doar pentru mine, fiind însărcinată. Erau 39 de grade și, cu tot cu aerul condiționat, simțeam că mă sufoc!

În altă ordine de idei, abia așteptam să nasc!

Miercuri seară am ajuns acasă din parc, m-am spălat pe cap, mi-am întins părul… și parcă simțeam că în curând va veni momentul.

Pe la 23:30 mă pun la somn… am simțit ceva dureri, dar am zis că nu e nimic important .

La 01:00 m-am ridicat în picioare și am mers la soțul meu, “Vasi, haide că mergem la spital!“ ?.

În sfârșit!

O sun pe mama să vină la fete și plecăm glonț. Contracții din 5 în 5 min.

Pe drum – am aplicat uleiuri de relaxare și am ascultat playlistul cu muzică pentru naștere vizualizând nașterea repetând respirația pe fiecare contracție .

Ajungem la spital, completăm formularele, mergem la CTG. Între timp, Camelia (moașa) și doamna Dr. Ciupa Mariana au ajuns și au pregătit totul pentru o naștere implinitoare.

După verificarea medicului de garda (acesta este protocolul … câteva întrebări și verificare dilatație) am intrat în apa caldă din bazin.

Bazin nastere apa Regina Maria Timisoara

Eram dilatata complet.

Soțul meu a fost lângă mine, m-a mângâiat, m-a pupat și m-a liniștit.

Am fost lăsăți doar noi doi.

Eu în apă și el lângă mine, echipat medical, testat de covid, exudat nazal și faringian la zi, (condiții obligatorii pentru participare la naștere în perioada de pandemie).

Lumina era stinsă și aveam doar o mică lampă.

Uleiuri esențiale, muzică de relaxare … a fost un moment în care m-am conectat cu mine, cu Lara … am respirat și am făcut ce am simțit. Totul a venit natural.

Am ieșit afară din apă când nu am mai vrut. Bazinul e plin cu apă caldă, sau mai bine spus călduță, adică la temperatura corpului. Camelia (moașa) mi-a reglat apa exact așa cum am cerut, cât să fie perfect pentru mine și cum mă simțeam.

Mi-a adus să beau apă, m-a mângâiat, m-a masat… soțul meu mă apasa în punctele de tensiune precum zona lombară (tehnici de relaxare învățate la cursul moașei Camelia).

La ora 04:45 am simțit că Lara este aproape să iasă, moment în care echipa de neonatologie a fost anunțată să vină. Doamna Dr. Mariana Ciupa a venit de o parte a bazinului, iar Camelia de cealaltă parte. Vasi (soțul) era în spatele meu.

Am împins de 3 ori și a ieșit minunea!

Mi-a fost pusă imediat pe piept, acordându-i-se primele îngrijiri (aspirat secreții, verificare tonus, respirație etc).

După câteva minute, soțul a tăiat cordonul ombilical, care a încetat să mai pulseze.

Lara a fost mutată lângă mine unde întreaga echipă de neonatologie, împreuna cu doamna Dr . Știube Dana (un medic de excepție, de un calm și o blândețe rară), s-au ocupat de Lara în continuare.

Eu am ieșit din apă pentru expulzarea placentei, verificarea colului și dacă există răni.

După câteva minute am pus-o pe Lara la sân, am plâns, am făcut poze și ne-am bucurat cu toții.

Orice mamă își face griji pentru copilul ei. Odată ce nașterea s-a încheiat, ai o mulțime de întrebări! Doamna Dr. Știube a știut să îmi răspundă la toate.

În fiecare dimineața și seară Lara a mers pe secția de neonatologie unde i-au făcut toaletarea, băița, cremă, pampers , schimbat pansament (din jurul ombilicului) și monitorizare. Apoi, este adusă din nou la mamică.

Ajungem la spital.

Ce spital am ales și de ce?

Am ales să nasc în apă la spitalul privat Regina Maria (Premiere) din Timișoara.

Am ales să nasc la un spital privat din mai multe motive și vreau să le împărtășesc cu tine.

În primul rând este, probabil, unicul spital din Timișoara unde se realizează nașterea în apă, conceptul de naștere cu blândețe.

Să nu crezi că nu știu variantele de naștere!

Celalalte două nașteri ale mele au fost la stat. Știu cum e și acolo și acum pot să îți spun cum a fost aici, prin comparație.

Când am aflat că se poate naște și altfel, am fost dornică de a naște al treilea copil așa cum am visat.

Regina Maria mi-a respectat toate drepturile!

  • Nu mi-a făcut nimeni nimic fără să mă întrebe și să îmi explice.
  • Nu mi-au luat copilul,
  • Nu i-au făcut nimic fără să mă întrebe dacă sunt de acord cu asta.
Nastere in apa Regina Maria Timisoara

O astfel de naștere te poate costa în jur de 2000 de euro, dar te asigur că merită banii pe deplin.

La spitalul Regina Maria sunt condiții extraordinare și pentru a naște natural într-o cameră specială de travaliu, deci nu este neapărat să naști în apă dacă nu rezonezi cu asta.

Condițiile din spital

Am ales să stau singură, într-o cameră VIP, pentru că aveam nevoie de liniște și să fiu confortabil din punct de vedere emoțional.

În camera era o canapea foarte comodă, pe care îmi beam cafeaua zilnic ?

Stăteam cu Lara la alăptat și va scriam pe grupul NutriFitUp VIP.

Am primit un echipament de șlapi, cămăși, absorbante, șampon și gel de dus, kit de demachiere, pastă și periuță de dinți, prosoape (schimbate zilnic) și cămăși (oricâte am avut nevoie).

Pentru orice problemă, apăsam un buton și venea imediat o asistentă. În cameră se afla inclusiv un telefon, pentru a suna rapid și ușor la neonatologie sau ginecologie. Apă, ceai, cafea . Toate la dispoziția mea, oricând.

Mâncarea

Mâncarea a fost foarte bună.

Au ales meniuri foarte sănătoase, perfecte pentru nevoile unei mame aflate în starea de lauzie.

Vă spune asta un tehnician nutriționist!

Personal extrem de bine pregătit

Atașarea la sân și alăptarea sunt extrem de importante pentru un nou născut.

După naștere, am pus-o imediat pe Lara la sân, apoi am continuat în cameră.

Asistentele de pe secția de neonatologie au fost foarte drăguțe și atente.

Ne-au dat o pernă de alăptare. Am fost întrebată de zeci de ori dacă este totul în regulă. Eu deja am experiența și nu mai era necesară intervenția lor, dar de fiecare dată le mulțumeam pentru grija lor.

Dar, la primul copil nu știi ce înseamnă alăptarea și atașarea. Un simplu sfat greșit sau o replică răutăcioasă precum “tu nu știi să alăptezi” sau “nu o să ai lapte” te poate demoraliza și te poate aduce în pragul depresiei.

Ajutorul unui personal specializat și bine pregătit contează enorm! Ele pun copilul la sân și le explică atent mamelor procesul.

Astfel, mama și copilul se bucură de o experiența magică!

Importanța neonatologiei după naștere

Neonatologia – o secție puțin văzută în procesul nașterii dar extrem de importantă și vitală.

După naștere, copilul este preluat și dus în secția de neonatologie pentru verificare și acordarea primelor îngrijiri medicale.

Doamna Dr. Știube Dana, medic neonatolog și pediatru a fost cea care a acordat primele îngrijiri micuței noastre Lara și suntem profund recunoscători pentru răbdarea și profesionalismul ei.

Dr. Stiube Dana

În cea de-a două zi de spitalizare am avut ocazia să povestesc și cu doamna Dr. Daniela Popescu (medic primar neonatolog), o femeie extraordinară care ne-a povestit despre secția de prematuri și cum încurajează îngrijirea tip cangur (skin to skin) a prematurilor.

Dr. Daniela Popescu

Secția de neonatologie este extrem de vitală. Acolo medici mari au grijă de sufletelele mici.

Va mulțumesc pentru tot devotamentul și răbdarea in a explica mămicilor ce înseamnă îngrijirea bebelușului!

Deși sunt la al 3 a copil am aflat multe lucruri noi.

In concluzie

Spitalul privat Regina Maria din Timișoara are o întreaga echipa bine pusă la punct, începând de la secția de ginecologie și continuând cu neonatologia apoi cu personalul și asistentele .

Nașterea în apă pentru mine a fost de vis. M-a vindecat complet de celalalte traume din trecut și am înțeles ca se poate naște și altfel.

Vreau sa știe toate femeile ca putem naște în apă dacă vrem! Putem naște cu blândețe, putem să alegem cum să fim tratate.

Va scrie o femeie, o mama a 3 fete, care a ales sa nască conștient și blând.

TU ȘTII DESPRE
NOUA DIETĂ TRIO

PENTRU SLĂBIT ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS?

Carte Trio Editie Actualizata

Poți slăbi cel puțin 3 kilograme doar din detoxifiere, prima din cele 3 etape ale cărții TRIO.

Carte Trio Editie Actualizata

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.