Un stil de viață sănătos în locul unei diete ce ne promite rezultate magice peste noapte – asta este ceea ce îți propun aici întotdeauna, ca mijloc de a te simți mai bine în propriul tău corp și de a te bucura mai mult de fiecare moment din viața ta.
Ce facem, totuși, cu toate informațiile de pe internet cu privire la diete minune, ce îți promit pierderea în greutate rapidă? Îmi place să iau partea bună din orice – consider că în spatele multora dintre dietele minune se regăsesc ingrediente bune, pe care le putem integra într-un stil de viață sănătos. Exemplul despre care vom vorbi astăzi este dieta cu semințe de in.
Semințele de in măcinate au o mulțime de beneficii – aduc în corp fibre, vitamine și minerale și acizi grași esențiali, care contribuie la buna funcționare a organismului. Astfel, deși nu îți recomand să te bazezi doar pe aceste semințe (sau pe orice alt aliment unic!) într-o cură de slăbire, te invit să descoperim împreună cum poți să consumi semințe de in periodic pentru a beneficia la maximum de aportul lor nutritiv.
Ce sunt semințele de in
Inul este o plantă erbacee de dimensiuni relativ mici, cultivată în principal pentru industria textilă – unde se utilizează tulpinile. În pofida acestui fapt, semințele de in s-au dovedit a avea proprietăți nutritive extraordinare, fiind utilizate inclusiv în industria farmaceutică sau în medicina naturistă (pentru pietrele la rinichi, de exemplu).
De-a lungul timpului, experții au recomandat semințele de in în cura de slăbire datorită faptului că sunt un adevărat aliat în acest proces de transformare al corpului, având o mulțime de beneficii nebănuite.
Ce efecte au semințele de in într-o cură de slăbire
Semințele de in au conținut mare de fibre, care odată ajunse în organism contribuie la facilitarea digestiei, iar o digestie sănătoasă este mai importantă decât ai crede în procesul de slăbire – practic, este important atât să mănânci alimente bune, cât și să te asiguri că acestea sunt procesate eficient de către organismul tău.
Un alt mare plus al semințelor de in este conținutul mare de acizi grași Omega3. Astfel, aceste semințe fac parte din categoria alimentelor cu grăsimi sănătoase care nu trebuie să lipsească din nicio cură de slăbire.
Alte beneficii ale semințelor de in
Semințele de in pot avea beneficii inclusiv în cazul unor probleme de sănătate. Unii specialiști consideră că un consum periodic de semințe de in contribuie la buna funcționare a sistemului cardiovascular și poate reduce chiar riscul apariției cancerului. De asemenea, studiile au demonstrat că semințele de in pot contribui la reducerea colesterolului rău, iar unii specialiști afirmă că o băutură preparată pe baza acestora chiar îndepărtează pietrele la rinichi.
Cum să consumi semințe de in pentru pierderea în greutate
Un lucru este clar: nu poți să slăbești cu ajutorul semințelor de in în timp ce din mesele tale fac parte o mulțime de alimente nesănătoase, cu aport mic de nutrienți și cu o cantitate mare de calorii goale (zaharuri și grăsimi care nu îți aduc energie). Astfel, efectul miraculos al semințelor de in se va simți dacă le introduci într-o dietă echilibrată.
Modalități de consumare a semințelor de in
Specialiștii ne recomandă să consumăm semințele de in măcinate, pentru a evita riscul ca acestea să treacă nedigerate prin sistemul nostru digestiv.
În ceea ce privește felurile de mâncare în care le poți adăuga există o mulțime de posibilități. Poți adăuga o lingură de semințe de in măcinate în iaurtul pe care îl mănânci la micul dejun sau în salata de la prânz. De asemenea, o altă variantă, care va aduce beneficii pentru sănătate întregii familii, este să adaugi una-două linguri de semințe de in în aluat când vrei să pregătești o prăjitură pentru cei dragi.
Semințele de in pot fi adăugate și în shakeul proteic – poți prepara băutura pe bază de proteine conform rețetei clasice (pudră proteică, fructe și iaurt sau lapte), la care să adaugi și semințe de in, astfel că vei beneficia de avantajul pe care îl aduc fibrele solubile asupra sistemului digestiv.
Detalii nutriționale despre semințele de in
O lingură (aproximativ 7 grame) de semințe de in conține aproximativ 2 grame de fibre și 2 grame de acizi grași polinesaturați (includ acizii grași omega3). În ceea ce privește caloriile, aceeași cantitate este echivalenta a aproximativ 37 de calorii.
Deși au un aport caloric mare, știi deja că nu sunt adepta planificării meselor strict după numărul de calorii – consider că este important în primul rând să alegem alimente care ne aduc nutrienți necesari bunei funcționări a organismului. În plus, este recomandată o cantitate mică de semințe de in pe zi, așadar nu trebuie să îți faci griji pentru caloriile în plus.
Doze recomandate și cum trebuie să fie preparate
Specialiștii ne recomandă să consumăm aproximativ o lingură de semințe de in pe zi (7-10 grame). Cel mai bine este ca acestea să fie măcinate și, eventual, lăsate la înmuiat pentru câteva ore sau peste noapte.
Draga mea, pentru că principalul meu scop este să îți fie bine, țin să subliniez aici că este important să nu depășești cantitatea recomandată – în caz contrar, ai putea să declanșezi efecte adverse care îți vor face mai mult rău decât bine. Despre câteva dintre acestea îți voi vorbi puțin mai încolo.
Dieta cu semințe de in – tot ce trebuie să știi
Știi deja că eu nu îți recomand diete prezentate drept „extraordinara cură de slăbire cu.. lămâie/cartofi/mere/alt aliment”. Dieta pe bază de semințe de in face parte din ceea ce eu consider a fi planuri alimentare supraevaluate – nu poți slăbi doar prin introducerea unui aliment în mesele zilnice, fără a face orice alt tip de schimbare în viața ta. Cu toate acestea, nu putem ignora beneficiile semințelor de in. Așadar, îți propun să le introduci într-un stil de viață sănătos, împreună cu alte alimente de calitate – toate acestea împreună îți vor oferi efectul miraculos asupra organismului pe care toate ne dorim să îl obținem – un corp mai sănătos și mai suplu.
Cură de slăbire cu semințe de in măcinate
Creatorii curelor de slăbire cu semințe pleacă de la dorința de a găsi un mijloc prin care corpul tău să beneficieze de nutrienții pe care unele categorii de semințe le conțin din plin. Astfel, cu toate că nu poți slăbi pe termen lung doar cu ajutorul semințelor de in, poți beneficia la maximum de avantajele acestora într-un proces de detoxifiere, de exemplu.
Așadar, ceea ce este cunoscut drept cura de slăbire cu semințe de in măcinate poate fi utilizată mai degrabă ca o etapă (de detoxifiere) la începutul unui drum către un stil de viață sănătos.
Cura se bazează, practic, pe introducerea în alimentația zilnică a unei băuturi din semințe de in măcinate. Băutura se prepară cu apă fiartă, peste care adăugăm 2-3 lingurițe de semințe de in măcinate și lăsăm peste noapte. Lichidul obținut (strecurat) se consumă pe toată durata zilei. Este important să nu depășești doza de 2-3 lingurițe pe zi, altfel ai putea suferi de pe urma unor efecte adverse ale băuturii: greață, balonare, constipație sau dureri de stomac.
Plan alimentar pentru cura cu semințe de in
Dacă vrei să introduci semințele de in în alimentație pe termen lung, există totuși câteva mijloace mai sănătoase – și mult mai gustoase. Hai să descoperim împreună câteva rețete delicioase în care poți integra aceste semințe.
Rețete cu semințe de in
Dincolo de beneficiile pentru sănătate și avantajele în obținerea mai rapidă a senzației de sațietate, semințele de in au calitatea de a fi foarte versatile. Astfel, le putem introduce aproape în orice fel de mâncare – indiferent că vorbim de micul dejun, prânz, cină, sau de o băutură pe care să o consumi înainte de a merge la sală.
Iaurt cu semințe de in
Atunci când vrei să slăbești rapid, iaurturile slabe, neîndulcite, fac cu siguranță parte din alegerile tale alimentare. Pentru a crește aportul nutritiv al acestora, poți adăuga semințe de in măcinate – vei asigura organismului parte din necesarul zilnic de grăsime sănătoasă (esențială pentru sănătate), dar și fibre, care ajută digestia.
Salată cu semințe de in
Salatele nu mai reprezintă astăzi doar câteva frunze verzi împreună cu câteva feliuțe de roșie. Putem prepara salate cu cele mai diverse alimente – de la brânzeturi slabe, la carne, ouă, legume crude sau fierte și chiar semințe. Dacă ești un fan al salatelor, tot ce trebuie să faci este să adaugi semințe de in în combinația preferată, astfel încât să te bucuri de vitamine și minerale la un loc cu acizi grași saturați și fibre.
Clătite cu semințe de in
Nu este obligatoriu ca desertul să lipsească din planul nostru alimentar când vrem să slăbim – tot ce trebuie să facem este să înlocuim anumite ingrediente în procesul de preparare. În cazul clătitelor, de exemplu, înlocuiește laptele gras cu apă minerală, adaugă banane, făină integrală și două lingurițe de semințe de in. De asemenea, te poți bucura de beneficiile semințelor și dacă folosești uleiul de semințe de in – integrat în aluat sau adăugat la prepararea termică.
Dacă poți mânca clătite parcă orice cură de slăbire este mai puțin înfricoșătoare, nu-i așa?
Shake proteic cu semințe de in
Pentru că nu au o aromă puternică, semințele de in se pot integra în orice shake proteic. Așadar, prepară shakeul preferat și adaugă semințele de in măcinate pentru un plus de fibre.
Pâine cu semințe
Da, ai auzit bine – pâine. Este momentul să ne amintim că dieta nu mai trebuie să excludă pâinea, considerată cel mai rău aliment pentru pierderea în greutate în dietele tradiționale. Poți consuma pâine (cu moderație), mai ales dacă o prepari acasă și ești atentă la ingrediente. Astfel, dacă înlocuiești făina albă de grâu cu făină integrală și adaugi și câteva semințe sănătoase (inclusiv cele de in), pâinea preparată în casă poate deveni un aliat de nădejde al dietei tale.
Efecte adverse ale consumului de semințe de in
Voi începe aici cu un lucru important pentru noi, ca femei – cu toate că nu există dovezi clinice cu privire la efectele adverse ale consumului semințelor de in în timpul sarcinii sau al alăptării, semințele nu sunt recomandate în aceste perioade.
Dincolo de acest aspect, la fel de important este să nu faci exces – doza zilnică recomandată este de o lingură pe zi (aproximativ 7-10 grame).
Întrucât pot încetini coagularea sângelui, este bine să eviți consumul acestor semințe dacă din istoricul medical personal știi că ai probleme în acest sens. De asemene, este cunoscut faptul că pot provoca alergii, așadar prima dată când decizi să le introduci în alimentație ar fi bine să fii atentă la posibile reacții ieșite din comun ale organismului tău.
Nu uita – moderația și atenția la propriul tău corp, împreună cu o dietă sănătoasă, reprezintă cea mai bună cale de a fi mai sănătoasă, mai frumoasă și de a te bucura mai mult de fiecare moment din viața ta.
Dacă decizi să începi să consumi semințe de in cel mai bine este să o faci treptat, integrându-le într-un program alimentar echilibrat. Pierderea în greutate va fi asigurată de toate schimbările din viața ta, iar semințele vor fi doar una dintre piesele de puzzle.
Consumă semințele de in mai degrabă ca pe un supliment (dar cu atenție la cantitate) în loc să alegi dieta cu semințe de in ca pe un colac de salvare pentru pierderea rapidă în greutate.
De asemenea, nu uita că pot exista efecte adverse, astfel că e bine să fii atentă la posibilele schimbări care apar la nivelul corpului odată cu introducerea în alimentație a semințelor de in (aspect valabil, de altfel, pentru orice schimbare alimentară, fie ea mică sau mare).
Un ultim lucru pe care vreau să ți-l spun, draga mea, este să nu pui presiune suplimentară pe tine să adaugi aceste semințe (sau orice altceva) în propria alimentație dacă simți că nu îți fac bine sau dacă nu îți plac – suntem diferite și este normal ca pentru fiecare dintre noi să fie potrivite alte lucruri, chiar și când vine vorba despre o dietă sănătoasă.