Hei, cum te simți azi? Te lupți cu kilogramele în plus și vrei rapid o schimbare?

Eu, Iulia, îți spun că nimeni niciodată nu-ți poate garanta cât vei slăbi și în ce perioadă. Nu doresc să îți vând vise deșarte, după cum nici tu nu trebuie să te îmbeți cu apă rece.

În opinia mea, o slăbire sănătoasă înseamnă să nu dai jos mai mult de 3-5 Kg într-o lună.

Există și excepții. Spre exemplu, persoane supraponderale care în prima săptămână pot da jos și 5-6 Kg, fără mari eforturi.

Ce vreau eu să vă spun? Slăbirea este o treabă cât se poate de personală, iar ca să funcționeze, planul de slăbire trebuie să fie unul personalizat, adaptat fiecăruia dintre voi.

Dacă ești determinat să slăbești rapid, cu siguranță nu-ți dorești un plan de lungă durată, nu vrei să urmezi diete de slabit lente, complicate. Poate că tu cauți, mai degrabă, o cură de slăbire, adică ceva pe termen scurt.

Până la urmă, eu nu cunosc pe nimeni care să-și dorească să slăbească în câțiva ani, urmând diete costisitoare, complicate și deosebit de stricte. Bineînțeles că depinde mult și de numărul de kilograme de care vrei să scapi. Una e să vrei să slăbești rapid 20 kg, alta e să vrei să slăbești urgent 5 kg.

În ciuda tuturor sfaturilor specialiștilor, un plan sau o cură de slăbire depinde foarte mult de motivațiile care te mână în ”luptă” și mai puțin de ceea ce te învață alții despre cum se slăbește fără sport, într-o săptămână ori într-o lună.

Eu, personal, sunt adepta unui plan de slăbire echilibrat, din care nu ar trebui să lipsească nici un regim alimentar bine organizat, nici mișcarea și nici voința ta exprimată cât se poate de ferm: ”vreau să slăbesc sănătos”.

Din păcate văd și multe abandonuri și nereușite, pentru că de multe ori așteptările sunt mult prea mari pe termen mult prea scurt.

De aceea îți spun din start: RĂBDARE!!!

Dacă ai pus pe tine 10 kilograme în 5 ani, nu te poți aștepta să lei dai jos în 5 zile, și să mai fie și într-un mod sănătos.

Vreau sa slăbesc rapid si sănătos, 15 – 20 kg

De-a lungul vremii, ajutând deja un număr mare de persoane să slăbească, am întâlnit multe situații.

Vă mărturisesc că nu sunt deloc atipice dorințele de genul ”vreau să slăbesc sănătos 20 Kg”.

Așadar oamenii au în minte ideea că slăbind atât de multe kilograme într-un timp scurt e posibil să-și deterioreze sănătatea.

Femeie careia nu ii vin hainele si vrea sa slabeasca rapid dar sanatos

Nu poți să condamni pe nimeni când îți spune ”vreau să slăbesc rapid 15 Kg”. Poți însă să-l îndrumi să înțeleagă care sunt consecințele unei slăbiri mult prea rapide. Dintre cele mai grave efecte sunt:

  • deteriorarea sănătății,
  • pielea își pierde elasticitatea și se ”lasă” inestetic,
  • stricarea dinților,
  • căderea părului,
  • deteriorarea unghiilor și așa mai departe.

Lucrurile se vor ameliora din mers, atunci când accepți un plan de slăbire și crezi în el. După un timp ajungi să îți schimbi concepția lui ”vreau să slăbesc urgent 20 kg” și nu-ți mai pui întrebări de genul ”cum slăbești fără sport”, îmbrățișând soluția sănătoasă.

Știu că ai citit multe diete stranii până în acest moment. Eu însămi sunt la curent cu tot felul de ciudățenii care mai de care mai amețitoare.

Dieta pentru leneși, dieta englezească, slăbește miraculos, medicul care a slăbit 20 de kilograme într-o lună etc… sunt doar câteva dintre exemplele care la prima vedere îți promit marea cu sarea, dar în final sunt doar niște baloane de săpun, niște promisiuni comerciale.

Cel care îți spune ”vreau să slăbesc repede 20 de Kg” probabil că nu a „beneficiat” până acum de niciunul din planurile miraculoase de slăbire promise de acești zei internautici ai dietelor. 

Acela care a trecut prin diverse experiențe de acest gen este destul de reticent la promisiunile de genul celor ”iată cum să slăbești 10 Kg în 2 săptămâni”.

Eu, recunosc, mă uit cruciș de câte ori aud ”vreau să slăbesc 10 Kg fără dietă”. Cei care au astfel de așteptări este clar că sunt complet neinformați. Aceste doleanțe țin mai degrabă de domeniul SF-ului, decât de cel al realității.

Cum îți poți imagina că, mâncând în fiecare zi ceafă la grătar și cartofi prăjiți cu una-două franzele albe, calde și eventual și jumătate de kilogram de fursecuri, afli brusc cum să slăbești rapid 10 Kg?!

Bineînțeles că e nevoie de dietă! Că nu trebuie să exagerăm cu dieta, este la fel de adevărat!

Dar, dietă este și atunci când în loc de 6 crenvurști cu jumătate de franzelă proaspătă, alegerea ta la micul dejun, treci pe o felie de pâine integrală cu o felie de șuncă de pui ori niște cereale fără zahăr cu iaurt.

Cum slăbești fără sport?

Nu e nimic în neregulă să slăbești fără sport! Există cazuri în care este chiar indicat să nu faci sport, cel puțin la începutul planului de slăbire.

Persoanele supraponderale chiar trebuie să evite activitatea fizică intensă.

Femeie care isi doreste sa slabeasca fara sport

Există riscul în aceste situații de a-ți deteriora ligamentele și tendoanele. Iar în acest caz, chiar este indicat să înveți cum să slăbești fără sport.

Cum slăbești fără sport? Bazându-te pe un regim alimentar adecvat și pe un stil de viață sănătos.

După ce dai jos un număr de kilograme care să te scoată din zona roșie a supraponderabilității, poți trece la mișcare ușoară, plimbări lungi.

Atenție însă: dacă tu vei încerca să afli de unul singur cum slăbești fără sport, vei descoperi nenumărate ”leacuri miraculoase” – celebrele pastile de slăbit. Toate aceste pastile de slăbit îți promit că nu trebuie să faci sport în timp ce slăbești. Ce cred eu despre ele? Sunt francă și în această situație: mai bine le eviți decât să te confrunți cu cine știe ce efecte secundare periculoase ce pot apărea în timp. În orice caz, subiectul merită mult mai multă atenție, așa că vă promit: următorul meu articol va trata exact acest subiect.

Vreau sa slăbesc fără dietă, se poate?

Aș vrea de la început să clarific niște lucruri importante.

Dieta și regimul alimentar sunt des folosite pentru a spune același lucru.

Dieta provine din latină și se referă la ‘stil de viață’ iar un regim alimentar reprezintă limitarea consumului unor alimente și băuturi, scopul fiind unul fie terapeutic (tratarea unor probleme), fie de prevenire.

În termeni medicali, dieta este, un regim alimentar în scopul tratării unor probleme.

Cu alte cuvinte, dieta o poți și alege, dar regimul alimentar ți-l cam recomandă medicul.

Poți așadar, să începi cu un regim alimentar și să ajungi să îl transformi în dietă.

Termenul de dietă a devenit tot mai des asociat cu tot felul de regimuri alimentare restrictive, cu scop specific, în special utilizate atunci când vrei să slăbești. Este un termen popular și des căutat pe internet. Dar o dietă restrictivă nu poate fi susținută pe termen lung.

De principiu, specificitatea dietei este sugerată de alăturarea unor cuvinte sugestive, ca de exemplu: dietă de slăbire, dietă de îngrășare, dietă de post, dietă de menținere etc.

Așadar, dorința unor de a slăbi fără dietă elimină din start dorința (sau posibilitatea) un regim alimentar. Totuși, nu sunt deloc sigură că ei ar trebui să își dorească acest lucru. Mulți cu siguranță speră să nu trebuiască să urmeze cine știe ce regim strict, supunându-se la cazne și înfometare.

Alternativă la dieta este sportul ori produsele de slăbire (capsule, ceaiuri, prafuri, etc).

Totuși, nici sportul și nici pastilele pentru slăbire nu pot face față unui regim alimentar defectuos. E adevărat că un regim de activitate fizică intensă (și aici nu mă refer doar la alergare sau la mers la sală) te poate ajuta să slăbești, însă nu singur. E nevoie și de o anumită rigoare în privința alimentației.

Cu pastilele de slăbit este o altă discuție și nu vi le recomand din start, pentru că e deosebit de complicat să controlezi efectele secundare. Plus de asta, eu nu am auzit până acum de pastile de slăbire care să combată efectul de yo-yo după o slăbire.

Cum să slăbești în 2 săptămâni 5 sau chiar 10 kg?

5 Kg în 2 săptămâni nu este deloc un obiectiv greu de atins, mai ales dacă ești la începutul unui proces de slăbire, și în special dacă ești supraponderal.

Din experiență vă spun că există persoane ce pot da jos și 5 – 6 Kg în prima săptămână. Aceasta nu este totuși un model de cum să slăbești mai ușor. Noi sunt foarte diferiți ca indivizi, iar slăbirea diferă și ea foarte mult de la o persoană la alta.

Cu alte cuvinte, chiar dacă vii și-mi spui ”vreau să slăbesc într-o săptămână 5 kilograme”, eu îți voi replica că acest lucru depinde de tine, de voința ta, de organismul tău și mai ales, de situația ta specifică.

Sunt organisme care reacționează diferit la schimbările unui regim alimentar. Sunt organisme care nu vor să cedeze și persoane care nu slăbesc în ciuda unui regim alimentar strict – cel puțin o perioadă. Există atât de multe situații diferite, încât este greu să poți știi de la început câte kilograme vei slăbi într-o săptămână, o lună ori un an.

Eu te pot ajuta să înțelegi cum să slăbești mai ușor, dar responsabilitatea și răbdarea sunt la tine.

Ai spus deja ”vreau să slăbesc”? Iată ce-ți recomand eu!

1. Renunță la carbohidrați!

Chiar dacă ai o atitudine pozitivă și îți dorești mult să slăbești fără să-ți afectezi sănătatea, s-ar putea ca unele alimente să nu te ajute deloc în acest proces.

Iubitorilor de fructe le recomand să se îndrepte către cele cu un conținut mai scăzut în carbohidrați, precum: fructe de pădure, pepene roșu, pepene galben, căpșuni, clementine, piersici, prune, kiwi, cireșe.

Ca să te asiguri că vei consuma un număr redus de carbohidrați, poți folosi diverse aplicații utile pentru a calcula numărul caloriilor și al carbohidraților.

2.Ține în frâu numărul de calorii consumate într-o zi

Pentru o slăbire sigură, nu depăși necesarul caloric zilnic (luând în calcul faptul că nu poți renunța din start la carbohidrați).

Fă o verificare pe calculatorul NutriFitup. (vezi rândul 2 pentru slăbire). Înainte să iei decizia, consultă un medic specialist!

3. Optează pentru un regim alimentar variat

Schimbă alimentația cât de des posibil și consumă alimente sănătoase, bogate în fibre, dar ține minte că în definitiv ești într-o dietă!

Doar așa poți scăpa de kilogramele în plus și atinge greutatea corporală dorită. Restricțiile calorice alimentare sunt cele care conduc către slăbirea dorită.

4. Nu te înfometa!

Înfometarea este cea mai mare greșeală într-o dietă, un obicei dăunător pentru tine atunci când vrei să slăbești sănătos.

Până la urma, organismul nostru are nevoi pentru a funcția, iar dacă îl privăm de unele dintre resursele absolut necesare, există riscul să ne stricăm sănătatea mai devreme sau mai târziu.

5. Mestecă bine mâncarea

Mestecarea îndelungată a mâncării îi dă timp organismului să ”înțeleagă” când s-a săturat.

Nu uita, digestia nu începe în stomac, ea începe din secunda în care noi începem să ne gândim că vom mânca în curând.

Alimentele bine mestecate le permit enzimelor să ”anunțe” organele. Acestea au timp să se pregătească. Deci, cum mâncăm corect?

  • evită să mănânci în fața televizorului, sau în timp ce faci orice altceva,
  • mestecă până ce mâncarea devine lichidă, plimbă mâncarea în gură,
  • media masticațiilor corecte este de 30, dar depinde și de dentiția fiecăruia dintre noi; dacă avem o dentiție puternic deteriorată, putem ajunge și la 100 masticații ca mâncarea să se transforme în lichid,
  • după ce duci mâncarea la gură, lasă tacâmurile jos până ce termini de înghițit și abia apoi ridică-le pentru a trece la următoarea înghițitură.

6. Fă mișcare!

Un regim de viață activ este bun nu doar pentru corp, cât și pentru minte, dar și aici, excesul poate fi la fel de dăunător ca lipsa. Nu trebuie să alergi 10 kilometri ca să se spună că ai făcut mișcare.

Sunt și persoane sedentare care evită pe cât posibil mișcarea. Cei cărora nu le face plăcere de niciun fel mișcarea, trebuie să știe că se poate slăbi și fără sport, cu condiția să urmezi un regim alimentar strict controlat.

Pentru cei care îmbrățișează un stil de viață sănătos și activ, cu mișcare, le recomand cel puțin 30 de minute de plimbare ușoară ori alergare (depinde de fiecare), de cel puțin trei ori pe săptămână.

A, și să nu uit! Exercițiile fizice la sală ajută pentru tonifiere, modelare și remodelare. Dar, majoritatea lor sunt pentru creșterea masei musculare, nu pentru slăbire. Așadar, nu spera că vei reuși să slăbești 10 Kg în 2 săptămâni de mers la sală, că nu o să se întâmple. Doar dacă stai pe bandă ore întregi zilnic.

Sportul care te slăbește rămâne alergarea, mersul mai vioi și de lungă durată.

7. Asigură-te că stai bine din punct de vedere mental și emoțional!

Nu poți începe un proces de slăbire și scăpa de kilogramele în plus fără o stare emoțională bună. Nu vorbesc aici doar de motivare, căci se presupune că o ai din moment ce ai hotărât să te apuci de slăbit.

Doar cu o stare mentală bună, poți să te ocupi de situațiile problematice ce pot apărea, de hopurile inevitabile din timpul unei diete.

O persoană instabilă din punct de vedere emoțional va ajunge inevitabil să-și saboteze evoluția, iar slăbirea va fi o adevărată corvoadă sortită aproape sigur eșecului.

Cu alte cuvinte, e posibil ca problema să fie alta, iar îngrășatul să fie un simptom. Tu trebuie să tratezi problema de la sursă!

Concluzii de final

Îți dorești să atingi greutatea corporală ideală? Vrei să înțelegi cum să faci să slăbești? Sunt câteva idei de la care eu nu fac rabat și pe care vi le-am împărtășit în rândurile de mai sus.

Deși nu sunt o înfocată a regimurilor alimentare stricte, e bine să știi că pentru a învăța cum să slăbești fără sport sau fără dietă strictă trebuie să înveți totuși cum să trăiești cu un număr mai mic de calorii, fără a ignora, desigur, necesarul caloric și de nutrienți.

Celor care vin și îmi spun din start ”vreau să slăbesc fără dietă” eu le răspund pe loc: nu se poate decât dacă îți asumi pe pielea ta riscurile consumului unor pastile de slăbit pentru care eu nu garantez.

Slabit sanatos cu NutriFitUp

Mă știți deja mulți dintre voi. Eu merg pe principiul echilibrului în toate și cred cu tărie că o slăbire sănătoasă nu poate fi decât una combinată între un regim alimentar controlat prin restricții calorice, și mișcare (după posibilitățile fiecăruia).

Mișcarea ne ajută nu doar corpul să slăbească și să se mențină sănătos, dar face minuni și cu psihicul nostru.

Obiectivul meu principal în acest periplu al ideilor și părerilor legate de slăbire este acela ca în final tu să-mi declari sus și tare: ”vreau să slăbesc sănătos”. Mai încet, poate, dar sigur.

Dacă reușesc să obțin acest lucru de la tine, care doreai să slăbești urgent 15 Kg, 20 Kg, sau să slăbești fără sport și fără dietă, înseamnă că am învins. Tu și eu, deopotrivă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

TU ȘTII DESPRE
NOUA DIETĂ TRIO

PENTRU SLĂBIT ȘI STIL DE VIAȚĂ SĂNĂTOS?

Carte Trio Editie Actualizata

Poți slăbi cel puțin 3 kilograme doar din detoxifiere, prima din cele 3 etape ale cărții TRIO.

Carte Trio Editie Actualizata

NutriFitUp utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea si în activitatea curentă a NutriFitUp cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.